duminică, 17 ianuarie 2021

VICTORIA FURCOIU - SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA…

(ediții revăzute, revizuite și adăugite, cărți decolorat, povești în versuri)

 

 

,,Ghicitori pe alfabet,

De la A, până la Z(et)

Să ghicim, să ne distrăm

Și apoi să colorăm,

Răspunsul la ghicitoare,

Pe pagina următoare".

Da, dragii mei prieteni... ghiciți. Scriam cu doar câteva zile în urmă, despre cadoul primit de la Covasna, prin dăruirea și amabilitatea doamnei VIORICA FURCOIU... lăsați-mă să repet mulțumirile și bucuria care m-a pătruns. Tot în acest context, aminteam despre bucuria de a fi copil. Câtă fericire! Ce frumusețe! Vedeți, azi mă simt un copil - răsfățat, alintat, iubit, ,,drăgălit", inclusiv de buna prietenă Victoria FURCOIU, care nu îmi trimite doar o carte, nu îmi trimite două, ba nici trei... ci, ghiciți. Ghici ghicitoarea mea. Deși coletul nu părea, la prima impresie, nu știu cât de consistent... ați ghicit? Nu cred!

Este vorba despre 12 cărți, ediții revăzute, revizuite și adăugite, multe dintre ele, cum rar se mai întâmplă, azi, în lumea noastră actuală. Iertați-mi sinceritatea, dar acesta este un adevăr - de multă vreme nu am auzit vorbindu-se în cercul meu de prieteni, despre asemenea fapte. Dimpotrivă, am impresia că nu mai, reedităm, nici nu mai revizuim, nici nu adăugim. M-aș bucura dacă dumneata drag cititor aduci argument împotriva mea. Dar ce înseamnă asta? Direct - răspuns clar - asta înseamnă că aceste cărți sunt valoroase, au căutare, sunt plăcute, sunt prețioase, sunt apreciate în ceea ce privește conținutul și cuprinsul lor, un motiv în plus de a veni cu încă un cuvânt de laudă și apreciere sinceră către autor.

Întâiul volum - cel cu GHICITORI PENTRU COPII. SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA, (de pe coperta 1 am notat supra, textul), aflat, iată la Ediția a IV-a, apărut la Editura Arco Iris, 2019, pag. 60, ISBN 978-606-94609-7-9, autor Victoria Furcoiu, copertă și ilustrații Diona Marina POTOPEA și Andra Maria MOISESCU.

Prin acest volum suntem introduși, în ordinea literelor din alfabet, (Aa, Ăă, Ââ, Bb, Cc, ... Xx, Yy, Zz), într-un minunat joc al cuvintelor, al ghicitorilor, al catrenelor, de ce nu? pentru că în general, acestea, ghicitorile au forma catrenelor (poezii din patru versuri!).

Aa... (de la aleatoriu)

,,Ghem de ace mergătoare,

Umblă pe patru picioare,

Dacă-l chemi, nu vine-aici.

Este timidul? A____.", pag.1. Ghici? Dacă te-ai gândit și dumneata la ARICI, atunci ai nimerit.

Îî...

,,Este dulce, parfumată,

Foarte rece mai e ea,

S-o mănânci, știu că ai vrea,

Dar încet, e? Î.......", pag. 21. Ghici ce-o fi? INGHEȚATA, pentru care în copilărie am fi în stare de orice, să o primim. Unii să plângă, (doar cei plângăcioași, nu-i așa?), alții sunt harnici și cuminți și atunci sunt răsplătiți cu acest dar, (doar cei ascultători, silitori sau harnici, nu-i așa?).

Vv...

,,Cine e acea roșcată,

Hoață și tare sireată,

Care iese din pădure,

Găini de prin sat să fure?", pag. 51. Ghici? Cine este oare... zici? Dacă te gândești la ,,cumătra vulpe", chiar meriți o înghețată. Daaaa... Ea este!

O carte folosită, oricând, ca material didactic de către educatori (în Grădinițe) sau învățători, pentru cei din primele clase primare.

FELICITĂRI! Și mai cred un lucru... sigur aceste cărți pentru copii au căutare, au trecere... poate din acest motiv, se ajunge al editarea și reeditarea lor în ediții multiple.

Mulțumesc doamna Viorica FURCOIU, dacă ați dorit să stârniți copilul din mine, în acest minunat și copilăresc joc, vă asigur... AȚI GHICIT! ATI REUȘIT...

Pupici și îmbrățișări... azi am parte de o zi minunată... așa v-o doresc și Dumneavoastră. Și de parcă nu ar fi de ajuns... ,,copilul din mine", adică eu, sunt cu un ochi și pe geam. Atmosfera de afară este una de poveste, de basm, așa cum o creionați dumneavoastră. BRAVO!

*********

(2)

,,A fost odată-o capră, care,

Avea și ea trei iezișori.

Cel mijlociu și cu cel mare,

Obraznici, neascultători.

(Dar asta, până într-o zi,

Când veți vedea ce vor păți!).

Cel mic, cuminte și-nțelept,

De îți venea să-l strângi la piept,

Pe mama capră o ajuta,

La treburi și o asculta", pag. 2, din volumul POVEȘTI NEMURITOARE, ÎN VERSURI. SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA, ediția a III-a, Editura Arco Iris, Brașov, 2018, pag. 24, ISBN 978-606-94556-2-3, aceeași autoare și echipă în ceea ce privește coperta și ilustrațiile... o frumoasă carte de colorat, cu poveștile lui Ion CREANGĂ, CAPRA CU TREI IEZI și URSUL PĂCĂLIT DE VULPE, dar și povestioara CÂINELE MOFTUROS, toate, în versuri.

O spendoare! O explozie de fericire, să stai, fie că ești bunic/bunică sau părinte (tată/mamă), la ,,gura sobei", sau adâncit într-un fotoliu generos cu nepoții/copiii (sper să nu fie doar unul!), citind din povestea care ne-a îndulcit copilăria... ne-a dezvoltat și ne-a făcut mai buni. Cu drag îmi aduc aminte, (acum vorbesc din prisma unui părinte cu doi copii!), cum ne adunam seara, acasă, și abia așteptau să le citesc/povestesc ceva...

Da! Acuma îmi pare rău ca trecut timpul așa de repede... copiii sunt maturi... ba chiar aș zice că vreau nepoți. Ce frumos era, cum eram adunați în casă, în fotoliu, iubindu-ne copilărește. Mă bucur că au crescut - sănatoși, frumoși, cuminți și că au rămas tot copiii în sufletul lor... ,,Mai întoarce, Doamne, roata!", vorba unui cântec.

Vorbele mele sunt prea sărace la bucuria acestor imagini, secvențe de/din familie, care nu pot fi uitate niciodată... nicicând! Regretul meu este că prea repede a trecut totul...

Priviți, dragii mei, cât de frumos se prezintă, autoarea, în acest volum, pag. 24:

,,Ați vrea să știți cine sunt eu?

O să vă spun, nu este greu.

Sunt o bunică, iubitoare,

Care nu face doar mâncare

Sau bunătăți pentru nepoți,

Ci și povești pentru voi toți.

Dacă tot ce am scris aici,

O să-i încânte pe cei mici,

Eu mai mult mă voi strădui,

Fiindcă mai am ce povesti".

Garantez cu sufletul că place totul - povestea în vers, tabloul, pictura... ne aduceți aminte de copiii noștri (azi ei adulți), ne aduceți aminte de copilăria noastră, care, mi-ar place să cred că a fost extraordinară pentru fiecare din noi... excepție de la regulă fac cei plângăcioși, cei mofturoși precum cățelul din poveste. Sunteți minunați! Sunteți BUNICA tuturor celor care se simt copii, ori au intrat în posesia acestor cărți.

Și chiar în demersul meu, privind când la fulgii de zăpadă ce mă ispitesc să ies la joacă (făcut urme/cărări prin zăpada!), când mă ține locului minunata lectură. Ce să fac? E greu! Dar ce minune să fii copil! Ce fericire!

Pentru cei care înțeleg bucuria de a fi copil - ba cu unele reguli de comportament, ba cu disciplina de/din familie pentru că, zic eu, trebuie să existe și din astea. Doamna Victoria Furcoiu, vă asigur de tot respectul meu, și vă anunț că încă mai păstrez cărțile din copilărie, ce le cumpărasem pentru ai mei iubiți și minunați copiii.

Cu prețuire și respect profund!

*********

(3)

,,Este bine să-nvățați,

De mici, cum să vă purtați.

Când vă treziți, dimineața,

Spălați mânuțele, fața

Și dințișorii frumoși,

Ca să crească sănătoși.

Periuța-n sus și-n jos,

O mișcați pe dinti frumos.

Apoi, mânuța o plimbă,

Peste tot, chiar și pe limbă.

Trebuie ca să clătiți,

Pasta să n-o înghițiți.

Veți pleca la grădiniță,

De mici să aveți voință,

Singuri să vă îmbrăcați,

Că nu-i greu să învățați",

din PRIMELE SFATURI PENTRU ACASĂ ȘI LA GRADINIȚĂ, pag. 2, din volumul SFATURI EDUCATIVE, DEPRINDERI SĂNĂTOASE ȘÎ BINE MANIERE PENTRU COPII. SCRIERI PENTRU COPII DE LA BUNICA, ediția a IV-a revizuită, aceeași casetă tehnică ISBN 978-606-94609-9-3, ce cuprinde 3 poezii-sfaturi pentru cei mici... primele lecții despre cine suntem, cum suntem, ce facem. Oricum, fiecare broșură în parte este de un real folos, și m-aș bucura să știu că aceasta poposește la cât mai mulți părinți/bunici în casă, este folosită și folositoare... păi, cum altfel?

Avem poezii precum PRIMELE SFATURI... (citat supra), avem ALTE SFATURI... și AR MAI FI DE ȘTIUT... precedate de un motto:

,,Ce e frumos și ce e bine,

Copii, să învățați mereu!

Aceste versuri vă pot spune,

Că vreau să vă ajut și eu!", pag. 1.

,,Mâinile bine spălate,

Cu săpun, că nu e greu,

Unghiuțele tăiate,

Copii, să le-aveți mereu!", pag. 9, din ALTE SFATURI...

,,Când, la joacă, un coleg,

Cade, se lovește, plânge,

Întinde mâna spre el,

Să-l ajuți să se ridice!", pag. 11,

,,Când tot ce se întâmplă,

Bun, frumos, în viața ta,

S-aduci mulțumire multă,

Celui de Sus! Nu uita!", pag. 17. Frumos!

Suntem datori să ne învățăm copii să iubească rugăciunea și să se roage... pe lângă sfatul primit în legătură cu celelalte valori morale și spirituale. ,,Cum îi crești așa îi ai!", zice o sintagmă în tradiția populară, perfect adevărată. Cred, distinsă poetă, și dragă BUNICĂ , din adânc de suflet, că sunteți iubită de copii - acesta fiind un dar de la Dumnezeu.

 Aprecierea profundă, dublată de sinceritatea unui copil, toate mă îndreptățesc să spun cât este de mare respectul, vorba unui naiv copil ,,până la cer și-napoi!". Intreb și eu... adică zic... ce este mai frumos decât să vezi că-ți crește copilul sănătos, că zâmbește și este fericit, că este bucuros de părinții lui (precum părinții de copii!), de bunicii lui... ce să mai, o pledoarie PRO FAMILIA, sau PRO COPILĂRIE... eu, sigur, am rămas încă un copil.

Felicitări!

***********

(4)

,,Cu fabula ne-amuzăm,

Din morală învățăm!", este motto-ul următorului volum FABULE. SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA, Editura Arco Iris, Brașov, 2018, pag. 28, ISBN 978-606-94556-8-5, copertă și ilustrații Adriana ROMAN și grafică și tehnoredactare Aranka MARK, ce cuprinde fabulele: BROSCUȚA OPTIMISTĂ, ELEFĂNȚELUL TALENTAT și CIOARA LA CONCERT, din care vă redau un scurt fragment:

,,În pădurea înfrunzită,

Unde păsările cântă,

A venit de prin văzduh,

Neagră, plină de năduf,

Bătând din aripi, o cioară,

Fix, la concertul de seară", pag. 22, având drept morală, un învăț, dacă nu are voce, să facă ce-o ști mai bine:

,,...o vedem, de-atunci,

Pe arătură, îngropând nuci!", pag. 28.

*********

(5)

,,Se aude o voce-n univers

Planeta strigă: ,,- S.O.S!",

Ajunsă-n pragul disperării,

Ea cere astăzi omenirii,

Să spună ferm: STOP POLUĂRII!", este, prieteni dragi, motto-ul de pe coperta volumului pe care vreau să îl prezint: SĂ OCROTIM PLANETA!SĂ FIM RESPONSABILI: EDUCAȚIE CIVICĂ PENTRU TOATE VÂRSTELE. SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA, ediția a II-a, revizuită și adăugită, aceeași editura, pag. 28, ISBN 978-606-9672-01-3, cu postfață de prof. univ. Mircea VINTILESCU - doctor în Științe, Expert în Protecția Mediului, ilustrații Maria DUMITRIU, grafică și tehnoredactare Mihai PENCIU.

Iată ce spune prefațatorul volumului: ,,Consider că prin acest act de devotament poetic și educațional, autoarea Victoria Furcoiu lansează o nouă formulă a poeziei militante pentru cei mici, respectiv un nou concept epic, prin care oamenii mici și mari trebuie să înțeleagă că protejând cu sfințenie ecosistemele naturale, prin toate mijloacele posibile, se ajunge ca, în curând, să punem bazele unei noi discipline științifice, respectiv ECOLOGIA SPIRITUALĂ, în care OMUL își va putea gestiona mult mai sigur viața, sănătatea și chiar rostul pe această planetă. Acest lucru va fi posibil numai dacă OMUL, de la vârste fragede, va ști să intre într-un parteneriat durabil cu toți componenții mediului, dând astfel o nouă șansă vieții pe TERRA, în ansamblul ei", coperta 4, spate.

,,Pentru-a avea ape curate,

Locuri de vis, aer curat,

Așa cum ne-au fost ele date,

De Dumnezeu, cum le-a lăsat,

Cuvântul VREAU trebuie-nvățat!

Dar VREM e și mai important!

Ne-ar trebui numai voință

Și-am putea toți să demonstrăm,

C-avem iubire și dorință,

PLANETA AZI SĂ O SALVĂM!", pag. 28, din poezia SĂ OCROTIM PLANETA!

*********

(6)

,,Colorând desenele,

Afli personajele:

Cloșca, motanul, cocoșul,

Păsărele, albine, ursul...", din volumul POVESTIRI HAZLII, SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA, Editura Arco Iris, Brașov, pag. 36, ISBN 978-606-94609-2-4, carte de colorat, cu poeziile CLOȘCA CEA CURIOASĂ ȘI COCOȘUL SFĂTOS, URSUL ȘI MIEREA, MOTANUL ȘI MUSCA și CONCERT DE PRIMĂVARĂ.

,,Chiar din zori, ciocănitoarea,

Trezește toată pădurea.

- Cioc! Cioc! Cioc! Bătând de zor,

În scoarța copacilor", pag. 32, (...),

,,- Cu-cu! Cu-cu! Ce tot faci?

Ce tot cauți prin copaci?

Și bați cu ciocul aiurea,

De trezești toată pădurea!", pag. 33, (...)

,,Se aude-o coțofană:

- Știu că nu pot fi soprană,

Dar o să mă limitez,

Să vă acompaniez.

Însă mierla ar putea,

Să dea tonul cu ceva.

Mierla începe frumos,

Notele, de sus în jos,

Pițigoiul, dintre frunze,

- Pi-ți! Pi-ți! Îi răspunde", pag. 35.

************

(7)

Următorul volum propus pentru a fi recenzat este PĂȚANIILE MOTANULUI MÙSLI. SCRIERI PENTRU COPII, DE LA BUNICA, pag. 28, ISBN 978-606-94609-3-1, din care aflăm, ce face motanul Mùsli când se întâlnește cu o vrăbiuță, dar și despre întâlnirea cu ariciul cel țepos.

După joaca prin copaci cu vrăbiuța, motanul pleacă la vânătoare:

,,Am primit eu de mâncare,

Dar asta primesc frecvent.

O să ies la vânătoare!

Vreau ceva mai consistent!", pag. 11. Pisicuța cea vărgată, Tigruța, puțin leneșă, puțin comodă, ar dori un șoricel, dar pentru ea, ar fi cam greu de prins, dar dialogul dintre ei este întrerupt de cățeaua Frița. Motan isteț, într-o zi prinde o ciocănitoare, dar ,,furat" de ,,frumoasa zburătoare", o eliberează, în recompensă, ea îi curăță blana.

,,Niciodată nu greșești,

Atunci când poți face-un bine.

Înapoi o să-l primești,

Căci el se-ntoarce la tine!", pag. 26.

*******

(8/9)

GHICITORI PENTRU CEI MAI MĂRIȘORI, pag. 48, ISBN 978-606-94609-6-2, și POVEȘTI CU SECRETE, pag. 36, ISBN 978-606-9672-02-0, sunt alte două broșuri extrem de interesante, care ne trimit în lumea magnifică a copilăriei.

Aflăm că TAINA REUȘITEI este o ,,gândire pozitivă", ȚESTOASA ÎNVINGĂTOARE, ne dezvăluie care este ,,secretul succesului", iar din povestioara CALUL ȘI MĂGARUL, tragem unele învățăminte privind ,,consecințele incorectitudinii", fiecare povestioara având o morală a sa. Iata una:

,,Nu lăsa povara ta,

Doar în cârca altuia!

Ca nu cumva să ajungi,

Forțat și pe-a lui s-o duci!", pag. 35.

*******

(10)

,,Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune", FRANCESCO ORESTANO, este motto-ul cu care își începe PREFAȚA, prof. metodist I.S.M.B. Magda BĂCESCU, la volumul TEATRU PENTRU COPII, Editura Arco Iris, Brașov, 2019, pag. 64, ISBN 978-606-94609-5-5, ce cuprinde scenete pentru poveștile CÂINELE MOFTUROS, (teatru de copii în 2 acte, 6 scenete), VULPEA PĂCĂLITĂ DE URS, (teatru de copii, în acte, 5 scenete), PISOIUL ȘI SORICELUL, (teatru în 2 acte, 4 scenete) sau piesa CAPRA CU TREI IEZI SUPRAVIEȚUITORI - parodie în versuri, după povestea lui Creangă.

O adevărată binecuvântare… material didactic extraordinar de diversificat și frumos conceput, pe gândirera tuturor. Repet, azi, am fost pentru câte clipe furat de frumusețea și mirajul jocurilor copilărești, a basmelor sau legendelor, a poveștilor care ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Viața este o poveste și o poveste ne este viața.

Felicitări tuturor, celor care mai simt că există un dram de sămânță de copil în sufletul lor. Felicitări VICTORIA FURCOIU, pentru clipele de frumos dăruite, pentru trimiterea în copilărie și-n copilărit. Desigur că voi reveni tot cu poeta VICTORIA FURCOIU, dar într-o altă ipostază, și aceasta deosebit de frumoasă – cea de poet matur. Abia aștept să parcurg textile, și mereu mă întreb cum aș putea să mă revanșez în fața Dumneavoastră, pentru tot frumosul acesta pe care ni l-ați dăruit sau oferit din suflet? Cum oare?

Nu știu dacă m-am încadrat cu recenzia făcută la minunatele povestioare, cert este un lucru – pentru prima data mi se întâmplă să fiu, ca recenzor, în fața unor cărți/broșuri pentru copii. Cel puțin pentru mine a fost precum o binecuvântare. Sper că și pentru Dumneata, drag cititor, oricare ai fi! Doamne ajută, să fie bine, să fim mai buni. Să fim sănătoși și frumoși… Așa să rămânem toată viața ce-o avem de trăit/copilărit și de-acum înainte…

 

                                                                                           VASILE BELE

Chiuzbaia, 17 decembrie 2021, 

Minunată lume a copilăriei mele… ce frumos s-a legat una cu alta!

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu