miercuri, 30 iunie 2021

Adio pahare de plastic!


Adio, beţişoare de urechi şi pahare din plastic. De luna viitoare vor dispărea definitiv de pe rafturile magazinelor o serie de produse fabricate din plastic. Este directivă europeană în acest sens, iar noi trebuie să ne conformăm.

Conform Directivei UE 2019/904 până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE.

Mai exact, de la începutul lui iulie se interzice comercializarea de produse speci­fice din plastic, respectiv tacâmurile şi farfuriile de unică folosinţă, beţişoarele de urechi, paiele/beţele pentru agitat băuturi, beţele care se ataşează baloanelor, pro­du­sele realizate din materiale plastice degra­dabile prin oxidare şi recipientele pentru fast-food din polistiren expandat.

Pentru alte produse din plastic, cum ar fi uneltele de pescuit, pungi de plastic de unică folosință, sticle, recipiente pentru băuturi și alimente pentru consum imediat, pachete și ambalaje, filtre pentru tutun, obiecte sanitare și șervețele umede, se aplică diferite măsuri.

Acestea includ limitarea utilizării acestora, reducerea consumului și prevenirea aruncării la gunoi prin măsuri de etichetare, scheme extinse de responsabilitate a producătorului,principiul „poluatorul plătește ”, campanii de sensibilizare și măsuri de proiectare a produselor

Săptămâna aceasta, Comisia Europeana a publicat un ghid care urmăreşte ca normele UE privind plasticul de unică folosință să fie aplicate uniform de către toate statele membre. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu