sâmbătă, 26 iunie 2021

Recomandări în caz de caniculă

 


Meteorologii au emis și astăzi mai multe avertizări de căldură și instabilitatea atmosferică valabile timp de două zile în toată țara. Printre avertizări este și un cod roșu de caniculă, iar specialiștii vorbesc despre temperaturi record în nord- vestul țării.

Astăzi și mâine este cod roșu care anunță temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. Meteorologii spun că se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.

În această perioadă se recomandă eliminarea efortului fizic intens, mai ales în orele de vârf. În perioada de caniculă și disconfort termic trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, care trebuie să consume în mod regulat lichide. Aparatele de aer condiționat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru a preveni deshidratarea trebuie evitat consumul de băuturi care conțin cofeină, zahăr, respectiv băuturi alcoolice, dar și a alimentelor ușor perisabile. Este indicată la ieșirea în exterior purtarea de îmbrăcăminte lejeră, subțire, din țesături/fibre naturale, în culori deschise, purtarea de pălării și a ochelarilor de soare.

                                                                                  Cristi SOMEȘAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu