miercuri, 30 iunie 2021

Unde a ajuns micul fermier român?!

 Își împarte gratuit roadele muncii sau, și mai rău, le aruncă pe câmp! Micii fermieri, țăranii care cultivă legume, nu le pot vinde. Duminică și luni, pe rețeaua de socializare Facebook s-a distribuit la greu o postare dintr-o piață, un târg ținut săptămânal, unde un țăran împărțea gratuit saci cu castraveți. Legumicultorul ar fi vândut doar castraveții mici, dar și pe ăia cu un preț derizoriu, 10 lei sacul de 25 de kilograme. Nici măcar un leu pe kilogram.

Incredibil! Târgul săptămânal Osica, 27 iunie 2021. 10 lei un sac cu 25 de kg de castraveți proaspeți. Cei mici. Restul, gratis. Sute de kg. de castraveți gratis! "Fotografiați- zice omul- și palmele acestea muncite, muncite pentru o recoltă fără niciun preț"

postare-castraveti_b

Postarea a devenit virală. Zeci de comentarii în care soarta țăranului român este căinată.

castraveti-gratis_b

Câteva dintre comentariile relevante:

Gheorghiță Lorena Mihai: Pacat de munca lor muncesc saraci pe branci dar ce sa facem cu hoti si cu hienele din parlament pacat de noi tarani ca tara sa dus de mult de rapa
Aurora Căilean: Săracii oameni ți se rupe sufletul de ei cît muncesc
Veselean Mariș: Păcat de munca lor, dar pe undeva ne-o merităm, vedem că tâlhării din parlament nu fac absolut nimic pentru noi și noi tot rupem cozile ba la impozite, ba să le plătim aia și ai..... Ia să nu le mai plătească toată țara nimic, atunci să vezi.... Dar nu se va întâmpla, țara e sluga guvernului, nu mai e sânge de român în vene.... Am ajuns să ne conducă niște conducători străin (nemți, unguri, arabi.....) ne merităm....
Păun Nicușor: Lucrez in DE de 6 ani si fac cumparaturi saptamanal din diferite magazine, Kaufland , Lidl, Penny, Aldi, nu am vazut la raft nici o leguma sau fruct romanesc, prioritate is cele locale, apoi de import, la noi batjocura totala.

castraveti-saci_b

Un alt legumicultor, Dănuț Moroiu, din Braniștea, Mehedinți, s-a filmat săptămâna trecută și a postat video, tot pe Facebook, cum aruncă pe câmp saci cu castraveți.
Domnule Cîțu, avem trei tone să te speli pe cap până-ți crește părul și o tonă să-ți faci murături din ea! Ia, domnule Cîțu, să te speli pe cap cu ei! Ia uite, domnule Cîțu, cât șampon ai aici! I-a transmis fermierul prim-ministrului Florin Cîțu, în timp ce deșerta sacii cu castraveți pe câmp. Și această postare a devenit virală. Dacă pe micul fermier care ar fi împărțit ieri castraveții gratuit într-un târg, l-au căinat oamenii, pe cel de-al doilea, l-au criticat aspru și l-au îndemnat să doneze castraveții unor spitale, orfelinate, cămine pentru bătrâni, etc.

Dana Daniela: De ce nu îi dați oamenilor sărmani, azilelelor de bătrâni, copiilor orfani sau la Mănăstiri unde au copii,bătrâni, femei cu copii?
Adelin Rădoi: Poate te ajuta cei de la mediu cu o mică amendă!
Hortențiu Vlădescu: Au preferat să arunce decât să le dea la o cantina, grădiniță, casă de bătrâni. DE CE NU AU MERS IN PIAȚA SA DEA GRATUIT!!!!!! ACESTA ESTE ROMANUL!!!!!
Flori Abi: Ați ținut la pret? mai bine îi aruncați decât sa îi dați la un cămin de bătrâni sau la o biserică unde sunt zeci de copii care îi creste biserica.Este cam rușinos
Gabriel Danciu: Daca îi murai la iarna îi vindeai cu 10 lei kg asa faci paguba pe pielea ta cui îi pasa de ce faci mai iti iei si amenda…
Stefan Barabas: As pune o întrebare,înainte de a cultiva atât de mulți castraveți v-ați asigurat că aveți piata de desfacere?De ce este de vina premierul?
Ileana Ardelean: Bine că ați filmat , că merg bişnițarii şi îi adună şi îi vând pe piață , iar voi ați muncit degeaba!

Ulterior, legumicultorul a anunțat că este dispus să doneze producția de castraveți.

Chiar așa se întâmplă? Aici au ajuns micii fermieri români, cei care nu au contracte cu marile lanțuri de magazine sau cu fabricile de procesare legume? Se va întâmpla și cu legumele pentru care fermierii încasează de la APIA anul acesta ajutor de minimis de 2.000 de euro/beneficiar, ardei, vinete, roșii, castraveți, așa cum s-a întâmpat cu roșiile în timpul Programului Tomata?! Adică, fermierii produceau la greu, încasau subvenția pe tomate și surplusul de producție îl aruncau.

SURSA: AGROINFO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu