miercuri, 24 mai 2023

Să nu pun(em) gaz pe foc...

 


Să nu pun(em) gaz pe foc. Mai ales eu, care la vârsta mea îmi mai și tremură mâna - mai știi păcatu' pe unde se împrăștie.

Gazu'. Vorba aia: unde torni...și unde crapă! Aaaa...nu-i așa.
Unde dai...și unde arde!
Nici!
A, știu! Țara arde și baba se...toarnă. Hai că sunt vai de capu ' meu. Da' chiar! De ce să mă leg la cap, dacă nu mă doare?!? Da' mă doare. Mă doare rău. Mă doare de mor. Și iarăși vorba aia?! Vorbă să fie.
....de drum lung, și...de grija altuia?!? O fi. Dar nu e altul. E al meu. Sunt ai noștri. Hai, că iar o iau cu vrăjeală, pe după vișini. Sunt ai mei: și copiii și profesorii, dascălii. Părinții mei au fost profesori, copiii mei vor deveni(poate) profesori. Prietenii mei cei mai buni sunt profesori. Profesori de copii, de adolescenți. La rândul meu aș fi vrut să devin profesor. N-am reușit. Este o meserie grea, o profesie de o responsabilitate...necuantificabilă. Nu se poate măsura. Nu se poate. Cum nu se poate măsura nici recunoștința și respectul pe care trebuie să-l purtăm celor ce ne învață copiii, îi educă, transmit mai departe - din generație în generație - cunoașterea. Educația. Cultura.
Ei, profesorii, îi formează pe copiii noștri. Școala. Profesorii. Ar trebui să le arătăm întreaga noastră prețuire, dragoste și respect. Așa ar trebui. Așa trebuie. Așa simt. Le sunt alături și voi mulțumi din tot sufletul profesorilor, educatorilor, dascălilor ce au fost alături de copii, de elevi, dar, mai ales alături și de noi. De părinți. Părinți! Părinți uneori neputincioși, părinți depășiți, nu de puține ori, depășiți de situație, de noile cerințe, de noile metode de predare, de...de greutățile vieții.
Vă mulțumesc din toată inima. Vă mulțumesc pentru răbdare și tenacitate. Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!
Da, știu, auziți aceste fraze (frumoase) în fiecare an, la serbarea de sfârșit, înainte de vacanța mare. Da, știu, se lasă cu flori, bomboane, plânsete și îmbrățișări!
Vă iubiiiiim! Da, știu contează, dar nu-i destul. Trebuie acționat concret. Vă sunt alături și vă susțin în revendicările voastre!
Dragi înalte conștiințe civice! Dumneavoastră, care cunoașteți și legislație și medicină și drept, și stâng și...Dumneavoastră, pe care nu vă rabdă inima să tăceți în fața unei nedreptăți...
Dumneavoastră ce părere aveți? Unde sunteți?!

Autor: Maia Emilia Ninel Morgenstern

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu