miercuri, 22 mai 2024

Nu lăsați proștii să facă legi! Bețivii noștri, tratați mai rău decât ai lor!

Dintre toate statele europene, România își omoară cel mai frecvent oamenii pe șosele. Conducem la numărul de morți și de răniți la mia de locuitori, la frecvența accidentelor și la volumul pagubelor materiale. Ei bine, acest număr record de coșciuge, spitalizări și asigurări neplătite a fost pus pe seama alcoolului și drogurilor.

Iar deputatul PSD Robert Cazanciuc, vechiul prieten al lui Kövesi, a găsit soluția: o lege care suspendă pe zece ani permisul de conducere dacă ai condus băut sau drogat.
Cu drogurile, al căror consum e în creștere cu asistența și complicitatea instituțiilor de combatere, mai treacă-meargă. Distrug mintea, deformează realitatea, dilată timpul, omoară și fără să te sui la volan.
Dar alcoolul se găsește la vînzare legal, pe toate rafturile și în toate reclamele, e considerat un prieten al omului încă din Epoca de Piatră, e cîntat de poeți, e glorificat în epopei, transformat în industrii profitabile, folosit la ceremonii private, publice și oficiale, e consumat de toată lumea, inclusiv de polițiști, șefi de state și de cei care fac legi anti-alcool.
Cazanciuc, însă, a vrut să se remarce. Să rămînă în istorie cu un gest extremist, pe cît de stupid, pe atît de inutil. Să-i suspenzi unui șofer permisul pentru zece ani pentru că a băut un pahar e o prostie de intensitate filozofică.
Căci orice jurist care nu și-a cumpărat diploma de la particulară știe că înăsprirea exagerată a legii nu duce la scăderea numărului de infracțiuni, ci are ca efecte principale frustrarea socială și ostilizarea populației.
Alcoolul, e adevărat, poate ucide la volan, dar și electricitatea te poate omorî dacă te îmbeți și intri cu foehnul în cadă. Ca să nu mai amintim ce distrugeri în masă poate comite un deputat care face legi sub influența alcoolului.
România conduce în clasamentul ororilor pe șosele în condițiile în care toleranța la alcool e zero. Ai băut o gură de bere și fiola arată 0,1 la mie, ai rămas fără permis cîteva luni. Asta în timp ce în majoritatea covîrșitoare a statelor civilizate, în frunte cu SUA și statele UE, există o limită decentă de toleranță, de cam 0,5 la mie.
România, însă, își pune ambiția cu marile civilizații musulmane, unde alcoolul e interzis de cartea sfîntă și, dacă te prinde profetul că ai consumat la volan, ți se retează o parte a corpului, în cel mai bun caz mîna.
Să-l ascultăm pe Cazanciuc strigîndu-și bucuria: „Din momentul promulgării și intrării în vigoare a legii, oricine este depistat în trafic, la volan, conducînd sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, va primi, pe lîngă condamnare, și interdicția de a mai conduce un vehicul pînă la 10 ani“.
El și alți monumentali proști nu înțeleg că românii mor și ucid la volan în principal pentru că drumurile sînt proaste, fiindcă infrastructura e medievală, iar banii sînt furați de partide.
Cazanciuc nu înțelege că doar 7% din accidente sînt urmare a consumului de alcool, marea lor majoritate avînd drept cauză înfiorătoarea situație de pe șosele: aglomerația, starea proastă a carosabilului, lipsa indicatoarelor.
Cazanciuc nu înțelege că drumurile României sînt invadate de o uriașă armată de rable, pe care partidele, cum ar fi partidul lui, le-au încurajat să invadeze țara din motive electorale.
Cazanciuc nu înțelege că ceea ce omoară nu e alcoolul, ci sărăcia în care el și ai lui au ținut populația unei țări timp de 34 de ani.

(catavencii)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu