duminică, 16 iunie 2024

Examenul de Bacalaureat începe azi cu proba orală la Limba şi literatura română

Peste 134.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să susţină examenul la toate probele sau doar la cele nepromovate în sesiunile anterioare. Dintre aceștia, 119.000 sunt din promoţia curentă. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, sesiunea iunie-iulie 2024 a examenului naţional de Bacalaureat din acest an începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competenţelor.

„Potrivit datelor înregistrate şi furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, a precizat Ministerul Educaţiei.

Calendarul de desfășurare a probelor:

·        17 - 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

·        19 - 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

·        19 - 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);

·        25 - 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);

 Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene. În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au mai precizat că probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00 - 18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în 12 iulie 2024.

GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu