sâmbătă, 1 iunie 2024

Semnal editorial - Maria BERCIU

 


Apariție editorială, de marcă, din Colecția ,,Maria Berciu"

sau
Maria Berciu, nu stă pe ,,Gânduri", ci... ne pune pe ,,Gânduri"!
Cu adevărat! Să nu credeți că glumesc, cumva! Iat-o, pe Maria Berciu, profesor de matematică, artist plastic excelent, dând istoriei literare, încă o pagină.
Concret, este vorba despre volumul de povestiri (sau proză scurtă), cu titlu ,,Gânduri", apărut la Editura Casa Cărților, Baia Mare (editor Flaviu Claudiu Mihali), 2024, ISBN 978-606-95894-0-3, 132 p., cu un cuvânt de început, numit ,,Anotimpurile iubirii", semnat de către prof. Valeria Bilț, care afirmă: ,,Maria Berciu este o Șeherezada modernă, cu gustul poveștilor complicate pe care le toarnă în scurte povestiri demne de un serial de reality show. Poveștile ei par a fi scrise pentru revista 《Formula As》 și pot fi inspirate din telenovelele latino-americane ori turcești. Dar dramele existențiale se consumă zilnic, neîncetat în lumea întreagă, iar spațiul geografic precis cartografiat de la Cavnic la Budești, de acolo la Baia Mare, coborând spre Zalău, Cluj și București cosfințește autenticitatea românească a poveștilor relatate, iar personajele sunt - cum altfel? - decât cetățeni români cu vieți la fel de complicate ca oriunde altundeva", (p. 7).
Realizările literare ale autoarei nu sunt puține! Debutează în volum, în anul 2015, cu ,,Trecut-au luni... și marți" (Editura Eurotip, Baia Mare), urmat de volumul ,,Cu rele și cu bune", (2018, Editura Maestro Tip, Fersig). De aici, prinsă de fiorul scrisului, trecerea fiecărui an înseamnă câte o realizare literară, astfel: ,,Adiacente" (2019), ,,Fortuite", (2020), ambele volume apărute la Editura Maestro Tip, Fersig. 2021, este anul în care volumul ,,Culorile iubirii", (Editura eCreator, Baia Mare), își primește ,,certificatul de naștere", urmat, îndeaproape de ,,Carte fără titlu" (Editura Pandaprint, Baia Mare). Volumul ,,Șoapte", (apărut la Editura Casa Cărților, Baia Mare), vine și întregește colecția literară a scriitoarei Maria Berciu. Felicitări, pentru întreaga activitate literară desfășurată în spiritul valorilor!
Voi reveni cu amănunte!

Vasile BELE, UZPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu