vineri, 2 august 2024

Criză peste criză, peste criză

Oare cât mai ducem? Serios, cu ce-a greșit șirul de generații contemporane, de la cea cu cheia-n gât care începe să prindă brumă pe la tâmple, la cele noi și pline de vervă? Țărișoara noastră nu poate, nu vrea să iasă din colț nicicum.

Am avut o criză economică din 2008 încoace, cu urmări evidente. Am avut crize politice, cu Colectiv și ordonanțe abuzive. Apoi Pandemie. Mai să iasă soarele iar, a pornit război în vecini. Și nu spuneți că nu ne afectează. Toate ne-au afectat. Acum, să nu înțelegeți că suntem plângăcioși, doar avem cheia-n gât, noi suntem cei care se presupune c-am traversat munți cu râși, urși, pentru a merge dimineața la școală. Bine, dar sărim direct în Criză Energetică? “Comandamentul pentru Energie se întâlnește la palatul Victoria”. Ne-am liniști, dar nu putem. Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare. Nici asta să nu ne atragă atenția? Virusul gripei aviare riscă să provoace o nouă pandemie.

“Organizația Mondială a Sănătății a efectuat deja o listă cu posibilele vaccinuri împotriva virusului gripei aviare care pot fi folosite și a confirmat că acestea s-au dovedit eficiente inclusiv în cazul vitelor. În luna iunie, Comisia Europeană a achiziționat 700.000 de doze de vaccin antigripal create de unul dintre liderii globali în producerea vaccinurilor. Comisia Europeană și-a păstrat de asemenea opțiunea de a achiziționa alte 40 de milioane de doze”.

Iar începem?

Se testează noi medicamente miracol pentru slăbit, deși primele au generat probleme grave. Nimeni nu pare a înțelege că se slăbește cu mai puțină mâncare și cu sport. Pac pastila, pe dimineață ești Brad Pitt. Sau nu mai ești. Nu uităm, deși autoritățile zic să tăcem dracului, că fostul COVID n-a murit, doar un pic s-o hodinit.

„În intervalul 1 – 7 iulie 2024 au fost înregistrate 689 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19). 227 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”.

O recunoaște și presa, dar nu așa, de primă pagină.

“În ultimele săptămâni, numărul de îmbolnăviri a crescut constant în România. În ultima săptămână s-au înregistrat cu 80% mai multe cazuri decât în săptămâna precedentă, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Mai precis, peste 1.200 de noi îmbolnăviri”.

Și acum să revenim. Fără panică și fără conspirații. Ca să trăim, ca să existăm de fapt, avem nevoie de Apă/ Aer/ Hrană/ Temperatură potrivită. Dacă privim puțin în jur, cu excepția temperaturii și pe alocuri cu atenție sporită la Apă, asupra căreia vom reveni, avem condiții de viață. Nu scrie nicăieri că pentru A TRĂI avem nevoie de Internet, TV, benzină ieftină, energie electrică la discreție, apă caldă. Astea sunt venite mai târziu, mai din finele secolului XX. Ne-am desprins de Natură, am pierdut deprinderi și talente odinioară necesare supraviețuirii, acum suntem tributari Sistemului. Care face cum face și are crize. De tot felul.

“Vremurile în care au loc cataclisme sunt revelatoare. Ele nu aduc nimic nou în lume, ele îți arată lumea așa cum este. Ele te trezesc. Dacă nu înțelegi acest lucru, poți înnebuni. Dacă îl înțelegi, poți să te trezești. (…) Soluția este următoarea: începe să trăiești mai intens, mai total, mai conștient, astfel încât să descoperi în tine ceva ce nu poate fi distrus de moarte. Acela este adăpostul ”Osho -”Viața este Aici și Acum”.

 

Autor: Alexandru RUJA

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu