luni, 19 august 2024

Deficitul bugetar al României ar putea exploda în acest an


Deficitul bugetar al României ar putea exploda în acest an. Potrivit experților ar putea atinge chiar 8%. Nu sunt deloc vești bune. Conform raportului anual publicat de Consiliul Fiscal (CF), deficitul bugetar al României este preconizat să depășească 7% din PIB anul acesta, cu riscul de a atinge 8%, pe fondul execuției bugetare slabe din primele șase luni ale anului și al altor factori economici.

În prima jumătate a anului 2024, deficitul a ajuns la 3,6% din PIB, cu 1,3 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în principal din cauza creșterii cheltuielilor bugetare.

Raportul Consiliului Fiscal, citat de Agerpres, subliniază că noua lege a pensiilor și creșterile salariale din sectorul public vor adăuga presiuni suplimentare asupra bugetului în a doua jumătate a anului, iar cheltuielile bugetare tind să se concentreze în ultimele luni ale anului.

Deși proiectul de buget pe 2024 stabilise o țintă de deficit de 5% din PIB, realitatea economică indică un scenariu mult mai dificil.

Consiliul Fiscal avertizează că, în lipsa unor politici concrete pentru creșterea veniturilor și îmbunătățirea colectării fiscale, România riscă să înregistreze deficite bugetare semnificativ mai mari în următorii ani, până în 2027.

BNR cere eliminarea facilităților fiscale. Guvernul va trebui să prezinte C.E. un plan de reducere a deficitului

Banca Naţională a României propune eliminarea treptată a facilităţilor fiscale pentru pentru unele categorii de angajaţi. Această măsură ar contribui la reducerea cheltuielilor bugetare.

Totodată, ajustarea macroeconomică necesară pentru consolidarea fiscală nu poate fi realizată doar prin reducerea cheltuielilor, fiind esențială creșterea veniturilor fiscale, care în prezent se află la un nivel „inadmisibil de jos” comparativ cu nevoile țării și reperele Uniunii Europene.

Raportul subliniază, de asemenea, că datoria publică a României a crescut la 51,6% din PIB la finalul lunii martie 2024, depășind pragul de alertă de 50%, ceea ce impune Guvernului să adopte un program de reducere a datoriei, conform legislației în vigoare.

 Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu