marți, 20 august 2024

Din puțul gândirii...(4)


O ”IZBÂNDĂ PERFECTĂ” DOAR LA NIVEL DE GAȘCĂ

Domnule poet, prozator, jurnalist sau ce ești pe linie publicistică, fie că ești din sudul țării sau din est, ori din altă parte, fără să generalizez, ci mă refer la dumneata care te lauzi că la un anumit eveniment literar ai invitat pe unii scriitori, critici literari, oameni de cultură din anumite obiective de acest profil, oare la asemenea evenimente nu se cade să invităm și persoane din alte domenii de activitate, fie electroniști, constructori, tehnicieni în domeniul silvic sau în domeniul culinar, ori în arta lemnului, așa cum și dumneata ești invitat sau ți se pune la dispoziție în unele obiective să vezi sau să achiziționezi diverse produse, sau nu te lasă aroganța care te stăpânește doar pe linie scriitoricească? Ai invitat la acest eveniment un prieten măcar care este simplu cititor? Când spun simplu cititor mă refer la cetățenii care nu sunt autori de cărți sau alte cele pe linie publicistică, nu la ranguri, funcții sau poziții sociale de alt fel. Nu cred că ai invitat persoane din afara cercului dumitale de scriitori. Nu ai prieteni care nu sunt scriitori? Ba da , ai destui, însă dumneata nu vezi decât lungul nasului dumitale în plan literar, nu în alte cele. Crezi că doar în cercul care activezi dumneata trăiesc oameni cuprinși de talent sau cum spui dumneata ”personalități”? Te înșeli. Legat de un anumit eveniment organizat de dumneata poți spune că a participat din proprie inițiativă un singur cetățean măcar care nu este autor de cărți sau alte cele pe linie publicistică? Nici vorbă. Nu mă refer la colegii dumitale sau la cei adunați cu arcanul de la diferite unități de cultură sau învățământ ori de alt profil, profesori, elevi, funcționari de altă titulatură, care printr-o anumită constrângere au venit, să nu se spună că de ce X nu a venit că este din aceeași gașcă sau e coleg ori rudenie. Nici vorbă. Atunci pentru cine ai organizat un anumit eveniment? Pentru invitații dintr-o anumită gașcă? Poți spune că a fost un simplu participant venit din proprie inițiativă ca simpatizant al unui anumit scriitor ( mă refer pe linie de valoare literară,nu pe linie de ranguri, funcții, în aspect politic sau estetic). Departe acest gând. La evenimente literare nu există simpli cititori veniți din proprie inițiativă, decât invitați speciali și colegi dintr-o anumită gașcă. Știți de ce? Vă spun întocmai chiar acum:
Până și la unele așa zise " târguri de carte", nu mai vorbim de alte evenimente la care se prezintă cărți, reviste și alte publicații s-a reușit "izbânda perfectă" prin percepția numitelor/numiților ”personalități” ca scriitorii în proporție de 99% să se separe de restul lumii, adică de cetățenii din alte categorii sociale. În acest sens au izbutit să-și prezinte creațiile/ cărțile la diferite evenimente doar pe linie de gașcă și invitați, în săli foarte mici, la o masă rotundă sau la câteva mese puse cap în cap, la care abia dacă au încăput cel mult 20-25 de persoane, înghesuite ”umăr la umăr” și eventual câteva scaune puse pe lângă perete. Nu să organizeze evenimentul într-o sală spațioasă, la un cămin cultural , sau la o casă de cultură, unde să poată participa și doritori din alte pături sociale. Nici vorbă. În gândirea unora ”s-a copt” percepția că afirmația privind întrunirile la care participă ”lumea bună” dintr-o anumită breaslă, nu se potrivește spre a participa alături de ei unii scriitori din altă breaslă, iar de simpli cititori nici nu poate fi vorba. Majoritatea scriitorilor consacrați în măreția lor nu au sentimentul cum îl are un anumit artist/cântăreț care fiind pe scenă și cântând o melodie, în timp ce se uită în sală că au luat loc badea Gheorghe cum și un funcționar de rang înalt, are bucuria că este admirat, ascultat cu drag de toți cetățenii indiferent de pozițiile sociale, ranguri, funcții sau vârstă, în context spus de o sală plină de spectatori. Însă în aspect literar s-a format o mare prăpastie între scriitori și simpli cititori prin aspectul că astfel se ”fălesc” doar ei între ei la întrunirile literare, își citesc ei la ei creațiile, în cerc închis, rar dacă mai cutează să pătrundă cineva în ”elita” lor. Că în percepția/măreția unora s-a copt simțământul că de ce să stea în aceeași sală, (că la aceeași masă nici nu poate fi vorba) un scriitor consacrat alături de un cetățean din alte domenii de activitate .
Indiferent ce eveniment cultural este, nu mai există simpli cititori care să vină din proprie inițiativă, decât prin constrângerea că sunt fie colegi, rudenii foarte apropiate, subalterni, elevi și profesori adunați cu arcanul , invitați speciali și cei care sunt în anturajul unor publicații pentru a scrie diverse articole sau cronici despre evenimentul cu pricina.
La unele așa zise caste literare nu este interesul că cine va va mai veni pe lângă ei, adică "și alții" la o întrunire de acest fel, fie prezentare de carte, revistă, sau la zilele unei anumite publicații, ci doar să evidențieze apoi în văzul lumii doar de fală în publicații tipărite sau electronice că cine participă sau cine a participat, evident strict doar pe cei invitați Doar cercul lor de literați. De parcă în alte formațiuni literare nu există scriitori buni și foarte buni, numai în gașca lor. Nu-i interesează pe unii de lumea din afara breslei lor, să se bucure că au venit simpatizanți din alte structuri sociale, adică simpli cititori, fie că sunt electroniști, funcționari din domeniul silvic, în construcții la lopată, generali de armată, păcurari, înalți demnitari, simpli enoriași ori clerici sau funcționari de ”duzină” după vorba unora sau ”funcționărași” . Nici vorbă. Nu-i interesează de asta. Să vedem la întruniri literare precum participă toți doritorii la un stadion, că se așează în tribune pentru a vedea o partidă de fotbal, indiferent că sunt sau nu practicanți ai acestui sport? Nu domnilor, pe plan literar nu este așa. Ești văzut ca diferit față de alții dacă nu ești din gașca lor. Ești privit ca inferior sau ”în plus” la întrunirea respectivă. Sau chiar suspect, cum că X pentru ce este aici că nu-i din ”breasla” noastră. Cu toate că sala are locuri pentru sute de persoane, ești ca inexistent în fața unor așa numiți ”personalități," cu toate că ești un scriitor consacrat, evidențiat în majoritatea publicațiilor de prestigiu din țară și nu numai, doar pentru că nu activezi în gruparea lor.

Vasile Dan MARCHIȘ
ofițer de presă al Ligii Scriitorilor din România
fondatorul revistelor Izvoare codrene și Sintagme codrene

23 de comentarii:

  1. Stiu ca lovesti in manifestarea organizata de Nord Literar, dar nu-i bai! N-a bagat Dumnezeu zilele-n sac! Si nu-i amenintare Vasile Dan sau cum te-oi numi dumneata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Marchis Vasile Dan20 august 2024 la 23:49

    Mai cretinule, ti-am spus sa nu mai scrii nimic despre mine, tu nu intelegi cu buna?! Esti invidios ca eu am succes literar! Ca sunt publicat peste tot! Acestea sunt revistele: Alba Iulia Cultural, Arges, Caiete Silvane, Caietele Columna, Contact internațional, Convorbiri literare, Expres cultural, Familia, Feed Back, Hyperion, Impact, Leviathan, Literatura de azi, Litere, Lumină lină (New York, SUA), Neuma, Oltart, Plumb, Portal-Maiastra, Reflex, Spații culturale, Vatra veche, Zenit 22, Sintagme codrene, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frumos stii sa vorbesti, narcisistule! Cred ca pe unii termeni i-ai luat din zbor si nu stii semnificatia lor.
      P.S. Cretin esti tu si ...Vasile E. Lupse!

      Ștergere
    2. Mai bou nevindecabil esti o pacoste pe limba romana,fugi in codrii Tsauajelor daca tot ai ratat scoala.VDM,VDM...minte de strut.

      Ștergere
  3. Vasalica, tine-te de fituica ta! Copiaza si ia din stanga-dreapta, de pe sora ta facebookul unde ai „N„ pagini, inclusiv cu intalniri matrimoniale dar nu te duci, fa in continuare revistuica si STRIGA HOTUL, HOTUL, HOTUL! Falimenteaza-ti casa din Asuaj, ca am auzit ca vrei s-o vinzi la sora ta! Ma rog cumnatu!Tu daca ai doua clase ca trenul si razi la un banc cu poanta, doar a doua zi, te crezi PRESTIGIOS! Esti prestigios! In prostie! De bubuie! Hai fa si tu o Tabara de literatura ca Bele si Dragos daca esti in stare, impotentule! Scursura literara! Numai functii iti plac, paznic de 2 lei! Te trimiteau in locurile pustii numai sa scape de tine, fricosule!O data te-ai electrocutat fara sa fie pus in priza resoul! Unde te incalzeai la vodca primita de la varul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. VDM asta nu e capabil sa aiba nici carnet de conducere,nici clase multe,nici serviciu de om serios.O putoare si un semiparazit a fost pana la anii astia,un betiv ordinar si un palavragiu de cacat.Vai steaua lui de rupt in cur.Cica poeteste pe parloaga din Asuaj.Ma lasi mai ratatule de menestrel betivanel?

      Ștergere
  4. Mai cretin de VDM,se pare ca te-ai nascut degeaba-huuuooooo scursura ordinare doar faci umbra pamantului bre rupt in cur.

    RăspundețiȘtergere
  5. VASILE DAN MARCHIS22 august 2024 la 00:07

    Ha,ha,ha, nu eu am cerut să fiu publicat pe acest blog de mâna a șaptea,ci sunt luate postările mele de pe pagini, fără să dau eu acordul. Așa că nu cei care sunt varză la poezie ci pleava comentează sub anonimat pe acest blog. Adică clopotarii, cârcotașii prin cele cârciumi și pensiuni, cei certați cu legea, pe care nu-i publică nimeni în revistele de prestigiu. Mare veselie, mare de tot. Defăimătorii și răutăcioșii nemernici cuprinși de strechea invidiei sunt anihilați! N-au atâția ani defăimătorii și răutăcioșii nemernici cuprinși de strechea invidiei,
    care comentează aici sub anonimat, față de câte poezii din creația codreanului sunt publicate în 40 dintre cele mai prestigioase reviste din România și nu numai, să trăiască acești nemernici 120 de ani Doar pleava comentează aici sub anonimat, ha,ha,ha,ha! Defăimătorii sunt anihilați ha, ha, ha, ha. Ce mă veselesc și mă pun să tropotesc, hui măi! Tropotita de pe Mara/ să se audă în toată țara. Hui măi! ( Vasile Dan Marchis)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „Tot ce scriu e public și asumat. Asa că... poate lua cine dorește, unde dorește poate să posteze” (Dana Gagniuc BUZURA). Am scris asta ca să știe și proștii!

      Ștergere
    2. Cacatul de vdm iar si a scos capul,dispari scarba nenorocita.

      Ștergere
  6. Lui Dănuț VM, poet agramat

    scriu cum simt,
    nu mă-ncurc în cuvinte grele,
    gramatica
    e pentru ăia care au timp de ea.

    eu pun virgulă
    unde respir
    și punct
    când mă opresc din gândit
    apoi mă pilesc
    asta e beleaua mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceluiasi patruped din Asuaj, VeDeM:

      Pe-un om deștept te-ai supărat?
      Îl cerți un pic și ai scăpat.
      Dar duci o luptă fără rost,
      Cu omul care este prost.

      Ștergere
  7. Domnule profesor Dragos, marele om politic si prim-ministru Nicolae iorga spunea “Dacă ataci replica unui prost, rişti să te trezeşti cu prostul întreg în discuţie”. Asa ca va sfatuiesc sa-l lasati in plata Domnului pe acest prost din nastere! Va faceti un bine! toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vasalica, neam de traista, du te de mulge oile, esti prost gramada, te te rup gagicile! Ha, ha, ha, ce mai tropotesc Miss Lizy, hu, hu, hu, esti mai prost de-acu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule poet, prozator, jurnalist sau ce ești pe linie publicistică, fie că ești din sudul țării sau din est, ori din altă parte, tu esti prostul satului Asuaj! Esti Codreanul fara padure, esti din Tara Codrului dar nimeni n-a auzit de tine, esti paznicul care n-a avut un pistol in mana, esti betivul Baii Mari care si-a belit nasul scurmand dupa trufe! Este o belea! Nevasta ta ar putea sa spuna mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  10. Marchis Vasile Dan, ofiter de presa la Liga Scriitorilor din Romania25 august 2024 la 00:29

    Iar s-a trezit clopotarul anonim să bată toaca a pomană,ha, ha, ha, ha. În rest la poezie nu e varză ci pleavă. Denigratorii și defăimătorii sunt anihilați. Mare veselie mare!Hu, iu, iu ce ma mai distrez!

    RăspundețiȘtergere
  11. Incoerenții mental, bâlbâiții gândirii ascunși uneori după o vorbire fluidă, dilematicii cu program – cei ce par inteligenți la pornire, oferind jerbe ale minții și focuri de artificii care, o vreme, le ascund handicapul congenital. Pe câți nu i-a scos la suprafață hermeneutica pandemiei, în care s-au adunat, ca pe o cultură de microbi – zbătându-se brownian, bezmeticind în toate direcțiile – toți germenii prostiei! Apoi vine timpul când acești năuci se instalează definitiv în fastul prostiei și, dacă începi să-i observi atent, vezi cum prostia ca gândire stâlcită sporește pe drum. Vorbesc, vorbesc din ce în ce mai aprig în public și tolba lor cu prostii pare nesfârșită. A, sunteți dumneavoastră domnule Vasile Dan Marchiș și mulțumesc că nu ne întâlnim, prostia dumneavoastră pe lângă faptul că-i mare ca și casa, e și contagioasă! Ar trebui să aveți grija doar de capre! Mi-a parvenit prin cineva revista și pe lângă faptul că de abia poți s-o citești datorită condițiilor grafice de nota patru, aveți jumătate din materiale furate de ici colo! Sunteți penibil dar prestigios!

    RăspundețiȘtergere
  12. MARCHIS DAN VASILE25 august 2024 la 11:44

    Anonimă doar cu suflet, nu discut pe linie de literatură cu cine la poezie e pleavă. Așa că pe pârloage vorbește nesimțită ce ești, nu cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Rodica L. Fercana25 august 2024 la 11:47

    Vasile Dan Marchis, chiar esti prost!

    RăspundețiȘtergere
  14. N-ai dumneata atâția ani, nici nu vei avea să trăiești 100 de ani față de câte poezii am publicat eu în 40 dintre cele mai prestigioase reviste din România și nu numai. Hai, hui, ce mai tropotesc, pe parchetul din bufet!

    RăspundețiȘtergere
  15. MARCHIS DAN VASILE27 august 2024 la 05:57

    Pe acest blog comentează doar palavragii, răutăcioși, defăimători, detractorii cuprinși de strechea invidiei, foști reținuți de poliție pentru fapte ilegale, disponibilizații din servicii, unii ajungând chiar la lopată sau cărători de materiale la alții până și-au putut rezolva prin cineva un serviciu ca să nu rămână pe dinafară. Nemernici care consideră că dacă boicotează la cineva din gașca lor nu-și va putea face cineva imagine în această lume, când harul vine de la Dumnezeu, nu de la oameni. Nemernicii nu pot face paravan cu lipideul să nu meargă muza decât la ei și complicii lor, aceasta vine în gândul scriitorului direct, nu prin intermediari. Așa că defăimătorii sunt anihilați. Ha,ha,ha, degeaba grohăie în gașca lor că imaginea celui talentat circulă în toată lumea. Ha,ha,ha,ha, Mare veselie mare. Ce mă veselesc că defăimătorii sunt anihilați, ha,ha,ha,,ha! Iu, iu, iu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre ce retinuti de politie (militie) vorbesti ofiteras? Sa stim si noi cei peste 3000 de cititori ai blogului?! Sau chiar esti nebun?!

      Ștergere
  16. Distinsa scriitoare Angela Monica Jucan profesionista prin studii înalte, filosofice, știe ce vorbește pe linie literară, motiv pentru care a spus că-i este milă de tine și a scris o singură dată despre tine! Asta așa ca să știi, lăudărosule și prestigiosule de kkt!

    RăspundețiȘtergere