luni, 19 august 2024

Nu-i bine deloc!!! CIA prezintă un viitor catastrofal pentru România!

Datele unei analize din 236 de țări și teritorii din întreaga lume, care au fost compilate ca parte a World Factbook, a guvernului Statelor Unite, arată un fenomen catastrofal care se petrece în unele state, inclusiv în România: dispariția populației.

Țara noastră face parte din națiunile cu cea mai rapidă scădere a populației, aflându-se pe locul 8 în Top 10 mondial. În ciuda faptului că a depășit 8 miliarde de oameni în noiembrie 2022, creșterea populației globale încetinește. Cu toate acestea, aceste scăderi nu au fost egale pe tot globul – în timp ce unele țări prezintă o creștere explozivă, altele încep să scadă, potrivit Newsweek.

Într-o analiză a 236 de țări și teritorii din întreaga lume, s-a estimat că 40 dintre ele au populația în scădere, unele înregistrând o scădere de 1% pe an sau mai mult. Analiza a fost publicată de Central Intelligence Agency (CIA) din Statele Unite.

„Acest [model de declin] se datorează în mare parte ratelor de fertilitate persistent scăzute (și în unele cazuri extrem de scăzute), în special în multe țări din Europa și Asia de Est (dar și în Puerto Rico și Cuba)”, susține Tomas Sobotka, un senior cercetător la Centrul Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global și director adjunct al Institutului de Demografie din Viena.

Țările cu o scădere bruscă a populației combină adesea fertilitatea scăzută, emigrarea și structurile populației relativ vechi. În special țările din sud-estul și estul Europei și-au văzut populația micșorându-se rapid datorită unei combinații de emigrare intensivă și fertilitate scăzută persistentă.

Conform datelor CIA, țările și teritoriile cu cea mai rapidă scădere a populației sunt următoarele:

1-Insulele Cook – în scădere cu 2,24% în fiecare an.

2-Samoa Americană

3-Saint Pierre și Miquelon

4-Puerto Rico - minus 1,2%

5-Letonia - minus 1,14%

6-Lituania - minus 1,05%

7-Polonia - minus 1%

8-România - în scădere cu 0,94% anual

9-Estonia - minus 0,76%

10-Statele Federative ale Microneziei.

România parcurge cea mai gravă criză din istoria sa recentă în privința scăderii populației. Astfel, natalitatea s-a prăbușit, iar prognoza este una foarte îngrijorătoare.

Țara noastră ar putea ajunge să aibă o populație totală de doar 17 milioane de locuitori în 2050, similară ca cea de după Primul Război Mondial și de 8 milioane în anul 2100.

 

 Sursa: Radio Europa Liberă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu