joi, 16 aprilie 2020

Probleme cu mistreții în comuna Mireșu Mare

În ultimii ani, au devenit din ce în ce mai dese atacurile animalelor sălbatice, în special porcii mistreţi, asupra culturilor agricole. Pagubele produse fermierilor pe terenurile agricole sunt semnificative uneori constatându-se distrugeri în proporţie de 18 %, 20 %. Alteori, mistreţii calamitând, în proporţie chiar şi de 80 % suprafeţele cultivate. Probleme cu atacurile mistreților, se înregistrează și în comuna MIreșu Mare
În mod normal, pagubele produse de mistreţi trebuie să fie despăgubite de autorităţi. Şi asta în baza unei cereri pe care fermierul o depune la primăria localităţii  unde se afla terenul pe care-l cultivă. O comisie, formată din reprezentanţii unităţii administrativ teritoriale, alături de specialişti în domeniu, se deplasează la faţa locului, în câmp – pe hotar, pentru a constata pagubele produse de animalele sălbatice şi pentru a face evaluări. După aceste constatări, fermierii ar trebui să primească anumite sume de bani.
”Numărul mistreților depășește limita admisă sau de suportabilitate a acestei zone.Și am văzt asta pe pășunile noastre. Pășunile noastre sunt întoarse, ceea ce este anormal. Într-adevăr cei de la Ocolul Silvic Șomcuta Mare au început deja vănătorile. În al dilea rând, s-a schimbat un pic legea, care este acum un pic și în favoarea celui care produce. Într-un timp foarte scurt, statul român despăgubește producătorul, fără să mai existe atâtea piedici pentru care nu a luat nimeni banii de despăgubire până acuma”, spune Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare.
O propunere legislativă înaintată forului decizional în octombre, anul trecut, aduce reglementări noi, în favoarea producătorilor păgubiți de mistreți.Obligaţia instituită prin propunerea legislativă vizează, în primul rând asigurarea garanţiei că proprietarului culturilor distruse i se va acoperi paguba, iar pe de altă parte, că proprietarului/ deţinătorului/gestionarului fondului cinegetic îi va fi mai uşor să suporte o primă anuală de răspundere obligatorie faţă de terţi, decât să acopere integral valoarea prejudiciului cauzat de animalele sălbatice.
                                                                                          MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu