luni, 25 ianuarie 2021

Mai este PSD un partid mare? Nu prea!

 Dacă există suficient de multe argumente care demonstrează că PNL nu îndeplineşte multe condiţii pentru a fi considerat un partid mare, nu este mai puţin adevărat că şi PSD poate fi retrogradat.

Distanţa uriaşă de la rezultatele alegerilor parlamentare din 2016 la cele din anul 2020 plasează PSD în categoria mijlocie mare. Este suficient să comparăm numărul parlamentarilor social-democraţi din trecut cu cel rezultat în urma alegerilor din decembrie 2020.

De exemplu, PSD este reprezentat la Satu Mare doar de un singur deputat. La fel ca PNL. Practic, aşa-zisele „partide mari” nu au reuşit să obţină niciun mandat de senator în judeţul Satu Mare. Sigur, se poate argumenta că de vină este sistemul electoral.

Rezultatele în sine obţinute de PSD şi PNL au fost nesatisfăcătoare, nu doar la nivelul judeţului Satu Mare, ci în întreaga ţară.

Cu partide situate sub 30% nu se poate vorbi despre stabilitate politică. Dacă, prin absurd, s-ar forma o majoritate PNL-PSD cele două formaţiuni politice nu ar întruni două treimi din numărul parlamentarilor, necesar pentru modificarea Constituţiei, de exemplu.

Decăderea accelerată a PSD a început din momentul în care a înaintat o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. După o buclă făcută prin alte teritorii, Sorin Grindeanu s-a reîntors în PSD.

Este chiar unul din principalii comunicatori. Ce credibilitate are după ce s-a baricadat în Guvern, ajutat de Victor Ponta? Aceeaşi credibilitate pe care o are orice alt politician-aventurier.

Ca premier, apoi candidat la preşedinţie, Viorica Dăncilă este un alt element care a contribuit la decăderea PSD. Odată cu numirea în cea mai importantă funcţie executivă din ţară a unui om nepregătit profesional şi politic, PSD şi-a semnat propriul act de renunţare la titlul de cel mai mare partid din România. Pentru PSD, Viorica Dăncilă, alături de cei doi premieri, Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu, au fost mai nocivi decât Liviu Dragnea. Ce partid numeşte trei premieri în serie care nu sunt soldaţi disciplinaţi?

Mihai Tudose a candidat la Parlamentul European pe listele Pro România. Apoi s-a reîntors în PSD. Ce fel de om politic face aşa ceva? Unul fără demnitate şi fără coloană vertebrală.

Cu ce se îndeletniceşte acum Viorica Dăncilă? La mai bine de un an de la căderea guvernului său îl acuză pe Marcel Ciolacu de trădare. Cu alte cuvinte, guvernul Dăncilă a căzut pentru că asta şi-ar fi dorit chiar actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu.

Mai mult decât PNL, care dă semne că încearcă să se reformeze din mers, PSD are nevoie de o reformare profundă. Dar cine să o facă? Marcel Ciolacu pierde ocazie după ocazie de a se face remarcat ca politician cu personalitate.

Comentariile sale pe marginea evenimentelor politice, sociale şi economice nu depăşesc nivelul unui consilier comunal mai răsărit, a unui lider sindical mediu. Nu reuşeşte să depăşească graniţa unui opozant oarecare. „Guvernul s-a împrumutat…. guvernul nu măreşte pensiile…. guvernul nu face, nu drege…pandemia în sus, pandemia în jos… ” Pentru un lider autentic este prea puţin.

În aceste condiţii este deschisă calea pentru apariţia unui lider carismatic care să capteze cu adevărat atenţia electoratului social-democrat. Aproximativ în aceeaşi situaţie este şi PNL. Ludovic Orban probabil şi-a atins limita maximă a competenţei cât a fost premier. Nu poate urca mai sus.

Din păcate, nici partidele mai noi, USR şi PLUS, nu au parte de lideri puternici, cu viziune.

AUR a apărut ca reacţie la procesul de decădere accentuată, morală şi profesională, a partidelor ce dominau scena politică fără nicio concurenţă reală.

România merita acest partid despre care se spune că a apărut din nimic. Nu. A apărut din dispreţul alegătorilor faţă de partidele „mari”, din disperarea electoratului că nu mai are pe cine să aleagă.

Se poate trage o concluzie? Dacă admitem că PNL şi PSD nu sunt „partide mari”, mai există o speranţă că poate apărea de undeva o forţă civică suficient de consistentă să pună bazele unui partid adevărat, modern, aplecat asupra realităţii secolului 21.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informatia zilei Maramures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu