miercuri, 6 ianuarie 2021

Din activitatea AGIRo în anul școlar 2019 – 2020



Simpozionul Internațional „Portrete de dascăli”, ediția a XIV-a, 31 octombrie – 3 noiembrie 2019, din Maramureș, ne-a purtat prin Baia Mare, Șișești, Desești, Sighetu Marmației, Săpânța, dar și prin Slatina și Apșa de Mijloc din Transcarpatia, Ucraina.

Activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș, Casa Corpului Didactic Maramureș, Colegiul de Arte Baia Mare, Ansamblul „Flori Băciene” din Băcia, județul Hunedoara, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți, Ucraina, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Generală a Învățătorilor din România–filiala R.Moldova, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa, Ucraina, asociațiile și sucursalele județene ale Asociației Generale a Învățătorilor din România. Gazdele din Transcarpatia au fost: Centrul de Informare al României la Solotvino, coordonator Mariana Dan, Școala Generală de Gradele I- III din Apșa de Mijloc, Transcarpatia, Ucraina, Asociația Tinerilor Români din Transcarpatia, Ucraina, președinte Vasile Țiple, Societatea Carpatică de Colaborare Româno-Ucraineană „Maramureș –Solotvino”, președinte Anica Bococi.

La conferințele și cursurile de formare din sala festivă a Colegiului de Arte Baia Mare au participat peste 250 de cadre didactice din 25 de județe ale României, din Ucraina, R.Moldova și Serbia.

În Baia Mare am avut norocul și onoarea să o întâlnim pe doamna Natalia Fornvald, inspector la IȘJ Maramureș, un om deosebit care ne-a însoțit în Bontăieni, satul în care a trăit și predat Aurelia Rusu, „Dăscăliţa” lui Goga. În curtea bisericii din Bontăieni, în liniştea tulburată doar de dangătul clopotelor, îşi duce somnul de veci un personaj demn de un roman: „Domnişoara” sau „Dăscăliţa”. Din poza veche, zâmbeşte discret şi trist, o tânără blondă, de o frumuseţe răpitoare. Iar dedesubt, sunt scrijelite două versuri a lui Octavian Goga, din poezia „Dăscăliţa”: „Iar vântul spune crengilor plecate / Povestea ta, frumoasă domnişoară...”. Un semn al unei mari iubiri neîmplinite, dar care trece dincolo de moarte. În comuna memorandiştilor şi a „Leului” Vasile Lucaciu, Şişeşti, povestea „Domnişoarei” e astăzi un amestec de basm şi legendă.

Puteți accesa aici reportajul: https://www.youtube.com/watch?v=NpbcxjZwfnc&fbclid=IwAR0kJYvGpBAqQj_1GCjFXl8ccIHgOQZ4Shkgdu7DVnufkGuAI-KOPutqojY&ab_channel=MaramuresTV

 

60 de profesori din România, R.Moldova și Serbia am trecut apoi în Ucraina, în Transcarpatia (Maramureșul de Nord), la Școala din Apșa de Mijloc. Am trăit clipe de neuitat, emoții pozitive, pe care ni le-au oferit frumoșii elevi maramureșeni. Ne-au onorat cu prezența Domnul Consul al României la Solotvino - Florin Pârvu, colegii noștri de la Biserica Albă, Slatina, Topcino, Dobric și președinții asociațiilor locale: Domnul Vasile Țiple – Asociația Tinerilor Români din Transcarpatia, Doamna Anica Bococi – „Maramureș -Solotvino”, Mariana Dan - Centrul de Informare al României la Solotvino, Raluca Lozba - profesor doctor la Colegiul Național ,,Dragoș Vodă”, Otila Chindriș - profesor doctor la Colegiul National ,,Dragoș Vodă”.

 

350 de colegi, respectând restricțiile impuse de pandemie, au participat la ediția a VIII-a a Școlii Internaționale de Vară a Cadrelor Didactice din România și Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, desfășurată la Eforie Sud, Constanța, în perioada 2 - 7 august 2020. A luat parte cu această ocazie la dezbaterile privind școala online, înfiinţarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi a Platformei şcolare de e-learning (art.70 din legea educației naționale) și la cursurile de predare online. În 7 august a fost organizat simpozionul internațional dedicat lui GEORGE TOFAN, la 100 de ani de la moartea acestui fost președintele Reuniunii şcolare române din Bucovina (1907) și al Asociaţiei corpului didactic român din Bucovina (1909), organizatorul primului congres cultural al învăţătorilor români din Bucovina (7-8 iunie 1914, Suceava), inițiatorul primului congres al acestora de la Cernăuți (14-15 februarie 1919), organizator al școlii românești din Cadrilater (1914) și Basarabia (1917), director al Şcolii normale din Cernăuţi, cu rol de ministru al învăţământului din Bucovina și fondatorul unor zeci de școli (în 15 iulie 1920 se stinge și este înmormântat la Cernăuți).

Activitatea a fost organizată de Asociația Generală a Învățătorilor din România în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți, Ucraina, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Generală a Învățătorilor din România–filiala R.Moldova și Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa, Ucraina.

 

10 000 de colegi din R.Moldova, România, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Albania și Macedonia au participat la 50 webinarii organizate toată luna august 2020 în cadrul Academiei de Vară a cadrelor didactice „Viitorul educației este astăzi”, eveniment organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău în parteneriat cu AGIRoMd - Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala din Republica Moldova și AGIRo - Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, Primăria Municipiului Chișinău, Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, ANSP, UNICEF Moldova, Organizația Mondială a Sănătății Moldova, Clasa viitorului, Centrul Național de Inovații Digitale în Domeniul Educației, TEKWIL - Centrul de excelență în Domeniul TIC, Proiectul „Educație Online”, Centrul Educațional ProDidactica,  Revista științifico-metodică „Învățătorul Modern”.

Toate evenimentele s-au derulat pe săptămâni tematice:

3-9 august - Săptămâna Diplomației Pedagogice

10-16 august - Săptămâna „Inovarea școlilor în contextul provocărilor globale”

17-23 august - Săptămâna „Noi Profesori pentru Noi competențe”

24-31 august - Săptămâna „Dialoguri pedagogice fără frontiere”.

            Au fost și zile dedicate colegilor de peste hotare:

• Webinar 11: Ziua Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți, Ucraina- 10 august, Ora: 11.00;

• Webinar 14: Ziua Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia- 11 august, ora 15 (ora României);

• Webinar 18: Ziua cadrelor didactice de etnie română din Transcarpatia, Ucraina- 13 august, ora 15.00;

• Webinar 20: Ziua cadrelor didactice de etnie română din Bulgaria și Ungaria, 16 august, ora 15.00;

• Webinar 24: Ziua cadrelor didactice din comunitățile aromâne din Albania și Macedonia - 14 august, ora 15.00;

• Webinar 46: Ziua Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa, Ucraina – 26 august, ora 15;

• Webinar 47: Ziua cadrelor didactice din raioanele nistrene ale R.Moldova- 28 august, ora 15.

            I-am spus domnului ministru Igor Șarov atunci când mi-a făcut onoarea să mă sune și să mă anunțe că îmi trimite o diplomă:

„Fericiți colegii noștri din Moldova să vă aibă de ministru!

Fericit sunteți și dumneavoastră, domnule ministru, să fiți înconjurat de asemenea oameni creativi, harnici, excelent pregătiți profesional și curajoși!

Fericiți suntem și noi că ne-ați fost ministru și pentru vreo 10 000 de profesori din România, le-ați fost ministru și câtorva sute bune de colegi din Ucraina, Ungaria, Serbia, Macedonia, Bulgaria.

Mulțumesc că mi-ați fost o vară ministru, domnule Șarov, vă mulțumesc, dragi colegi din AGIRoMD și stimată doamnă președintă Mariana Marin, că am norocul să vă fi cunoscut și onoarea să colaborăm. Cu fiecare activitate a voastră ne-ați ridicat ștacheta profesională și nu numai.

Nici planuri nu are rost să ne facem în a-i egala în măiestrie pedagogică și sensibilitate pe colegii din Asociația Generală a Învățătorilor din România- filiala R.Moldova. Ne rămâne doar să îi felicităm și să le mulțumim lor și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al R.Moldova, un minister care a mers pe mâna acestei respectabile asociații!”

 

                  Atașez copertele celor 7 publicații AGIRo tocmai trimise la tipografie.

Anul care a început să vă aducă doar bucurii!

VIOREL DOLHA, presedinte AGIRo

Din activitatea AGIRo în anul școlar 2019 – 2020


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu