duminică, 24 ianuarie 2021

Dragostea nu are diluție

 

Cum zicea academicianul Ștefan Pascu, localitățile în România s-au făcut prin ”roire”, iar localitățile care aveau  în subsoluri bogății minerale, au deschis Mine-Băi și chiar au rămas cu denumirea de Baia. Sunt 4 orașe și BAIA lui Ștefan Cel Mare și Sfânt, unde după lupta pierdută de către Matei Corvin acesta scapă miraculos, îmbrăcat în haine simple de soldat.

    Minerii sunt legați social prin munca grea  pe care au făcut-o și sunt oameni de ajutor  și foarte harnici. Dacă astfel stau lucrurile cine respectă pe acei care au dat numele orașului și l-au construit cum îi vedeți  și s-au gândit că le este  destul de greu să respire în mină un aer, care uneori este atât  de sărac în oxigen că  pe mulți îi duce la o stare  de greață, leșin, dureri de cap și aceste ”stări”. Moleșește trupurile vlăguite de muncă. Orice s-a încercat în mină, unde ai  aer respirabil este mare curentul și la o simplă transpirație  poți face pneumonie sau alte boli care te scot din rândurile persoanelor active. În dragostea lor pentru mineri mulți au optat ca  măcar aerul de afară să fie AER respirabil și ultima încercare a fost  ”Coșul de dispersie” de 365 m înălțime, care pentru Baia Mare a avut o influență în limpezirea aerului, dar aducea ploi multiple și în Țara Lăpușului, Chioarului, legumele se stricau înainte de a ajunge la maturitate.

    Premierul Adrian Năstase a făcut  o convenție care după părerea lui nu avea  mare succes la alegători și a venit aici să facă un pact cu minerii și Liga Sindicatelor miniere să-l voteze. Vestea s-a  întins cu viteza fulgerului și întâlnindu-mă cu domnul Gheorghe Pașca, pe atunci președintele Ligii Sindicatelor miniere, căruia i-am spus: „Domnule președinte, din ce știu eu sindicatele apără drepturile muncitorilor, nu a politicienilor.” Pașca nu a zis nimic, dar a preluat ideea ”De-a putea pensiona pe băimărenii care au locuit aici de 20 de ani să iasă la pensie cu ceva ani mai devreme. Domnul Pașca prin avocatul  Ligii a preluat acest demers și cu câțiva deputați această lege funcționează de 2 ani. Acest cadou a fost făcut pentru toți băimărenii, dar puțin s-a făcut pentru mineri.

    Pe un paravan metalic am așezat un Genion care transformă ionii pozitivi în ioni negativi. Acest fenomen are două valențe: Crește puritatea electrică a aerului și cum particulele de dimensiunea sub 0,2 microni nu au masă  cuplându-i, conform legii lui Columb prin asociere electrică vor avea masă ce va fi antrenată de atracția gravitațională și vor cădea pe o suprafață umedă astfel aceste particule care dau silicoza și stau în atmosferă zile și ani buni vor fi  mult redușe  și poate că și silicoza să  poată fi  cu această metodă și alte filtre desființată. Această idee destul de avansată a fost premiată pe țară cu premiul TEHNIUL. Cum a fost primită la REMIN. Directorul general de atunci pe versoul documentației scria : ”Nu cunosc autorul”...

    Un alt cancer al minerilor este  vibrația și zgomotul care ”împletite” dau Sindromul Raynoud, boală degenerativă cu viteză mare de răspândire în organism făcând din bărbați legume. Am executat două mânere oscilante  care la Mina Ilba l-a primit minerul Reszetak Iosif, dar celui de la Mina Cavnic i-am pierdut urma. După ce minerii au beneficiat de serviciile lui i-am pierdut urma, deoarece se fura unul de la altul... 

    M-am angajat  să fac mai multe, dar nu am primit rulmenți și la Mina Săsar unde am dorit să-l omologhez era la biroul tehnic un geolog care s-a scuzat că nu știe ce să facă cu această lucrare și a murit şi acest dispozitiv. Suedezii au un studiu în care se spune că după un an și jumătate de perforator, minerul are boala Raynoud. Aceiași grupă de elevi au avut temă zgomotelor  la ventilatoarele electrice. Am redus cu 27 de dB zgomotul la un ventilator VE-1,1 kw, măsurătorile le-a făcut un inginer Urmanţi, expertul în măsurări al Institutul de Proiectări și Cercetări Miniere Baia Mare . Deci domnul Urmanți era inginerul autorizat al institutului și el ne-a dat datele culese în urma  lucrărilor. Cineva din conducerea  Liceului Minier a cerut să avem și părerea  „Catedrei tehnice a Institutului de Mine”. Am trimis documentația și după ce a studiat-o domnul dr. ing. Nicolae ILIAȘ, șef de catedră  la Institutul de mine, a confirmat că nelucrând la partea activă a ventilatorului se poate  considera invenție. Dar acest lucru nu a convenit domnului ing. Ioan Bitir care a venit  și cum nu era în oraș domnul Urmanți ”a lucrat” singur. Bitir a falsificat metodologia de măsurare. De fapt, omul ăsta mi-a spus că el este de aproape 30 de ani pe acest post și nu a redus nimic din zgomotul unui utilaj minier... Aceste lucruri nu au fost cunoscute doar de juriile care le-au premiat. Am avut nădejdea că poate alții folosind alte metode să aibă rezultate mai bune și au avut... Au desființat mineritul.

La e mai bine tuturor!

Cu dragoste Toma Gross Rocneanu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu