marți, 12 ianuarie 2021

Lecții de învățat. Democrația și violența

                                                            de Viorica Pârja

 Mai mult decât orice alt regim politic, democrația asigură o voce fiecărui cetățean. Asigură libertatea de exprimare și participarea socială și politică a cetățenilor. Până acum, Statele Unite ale Americii constituiau simbolul democrației și libertății. Erau țara dinspre care veneau principii de necontestat.

Acum, privind la ceea ce se întâmplă în această țară, despre care eu scriam că este orgolioasă prin măreția ei, stau și mă întreb unde este granița între ceea ce este cu adevărat în spiritul democrației și ceea ce poate dăuna unei democrații. Până unde merge libertatea de opinie și de acțiune? De unde începe violența, nu doar verbală, ci și fizică?

Jimmy Carter, unul dintre președinții americani, spunea că experiența democrației e asemenea experienței vieții: schimbătoare, variată, uneori turbulentă, dar cu atât mai valoroasă cu cât rezistă când este confruntată. Am trecut de câteva ori pe lângă clădirile simbol ale democrației americane: mărețe și grandioase. Dar, iată, cât de vulnerabile în fața furiei maselor.

Se spune că violența este arma celor slabi, că violența naște violență și că nimic nu este mai violent decât omul însuși. Parcă Sofocle spunea asta! Am scris două cărți despre America și nu mi-am imaginat că voi vedea imaginile din fața Capitoliului. Lecții de învățat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu