miercuri, 6 ianuarie 2021

Nervoşii din viaţa publică

 

Omul care vorbeşte tare nu înseamnă că are dreptate. Strigătul este cel mai evident semnal că individul care nu-şi poate susţine opiniile cu voce scăzută are grave probleme de adaptare la lumea în care trăieşte. În prima etapă omul care urlă este în conflict cu adversarii grupului din care face parte.  În etapa a doua intră în conflict cu apropiaţii, pentru ca în faza finală, patologică, să intre în conflict cu toată lumea.

Un model deja clasicizat este Corneliu Vadim Tudor. După ce a tunat şi a fulgerat împotriva ungurilor, după ce i-a mitraliat pe liderii partidelor istorice, atingându-i uşor şi pe liderii partidului lui Ion Iliescu, Vadim şi-a demonizat oamenii din propria echipă, numindu-i lichele, trădători etc. Îşi mai aminteşte cineva ce i-a făcut  fostei sale consiliere de imagine, purtătoarea de cuvânt a Partidului România Mare, Lia Olguţa Vasilescu, fostă şi actuală starletă a PSD?

Dacă ar avea cineva curiozitatea să facă un top al politicienilor după decibeli cu siguranţă Corneliu Vadim Tudor ar fi greu de depăşit.

După dispariţia fizică a lui Vadim,  după substanţiale acumulări în timp, la orizontul anului 2021 apar câţiva pretendenţi serioşi la premiul întâi acordat în urma măsurării decibelilor care-i răspândesc în spaţiul public. O foarte serioasă candidată este avocata senatoare Şoşoacă. Nu există politician, moderator TV care să-i facă faţă. Are un debit verbal mai ceva decât Dunărea la Cazane după cel mai ploios sezon. Desemnată sau nu în mod oficial purtătoare de cuvânt al AUR, Diana Şoşoacă şi-a câştigat dreptul de a fi trompeta acestei noi formaţiuni politice născute din starea de nervozitate creată de guvernul din timpul pandemiei.

Traversăm o perioadă istorică în care oamenii nervoşi sunt la mare căutare. Protestatarii îşi iau curajul şi forţa de a ignora pericolul de infectare din proprii nervi.

Următorul candidat la titlul de cel mai nervos om din România este Alexandru Cumpănaşu (foto).  Şi-a folosit notorietatea câştigată pe bună dreptate în timpul crimelor din Caracal candidând la preşedinţia României. Nu comentăm decizia lui, dar spune mult despre ambiţiile personajului.

Dacă în timpul scandalului legat de uciderea fetelor de criminalul în serie Gheorghe Dincă din Caracal, Alexandru Cumpănaşu juca rolul personajului pozitiv, a unui Robin Hood, odată cu izbucnirea scandalului Tik Tok, acelaşi Cumpănaşu a  devenit el însuşi personajul negativ, un fel de Dincă de Caracal care ademeneşte tineri şi chiar copii, în mrejele perversului univers virtual al internetului.

Reţelele de socializare au nedorita capacitate de a aduce victimele în capcanele prădătorilor, la fel cum câinii mână oile la strungă. Mai nou şi câinii care păzesc oile sunt pe cale să fie înlocuiţi de drone.

Este nocivă prezenţa nervoşilor în spaţiul public? Nu neapărat. Uneori ei au rolul de curăţa spaţiul public. La fel ca dezifectanţii care ne apără de coronavirus. Când depăşesc măsura din oamenii care vor să rezolve anumite probleme se transformă ei înşişi în probleme.

Un proverb chinezesc spune că anul care vine ne va merge rău dacă nu ne amintim în fiecare zi de greşelile pe care le-am făcut pe parcursul anului care a trecut.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu