duminică, 10 ianuarie 2021

Testul Tik Tok

 

Pe măsură ce se intensifică apelurile la „normalitate”, venite din toate mediile, din toate mediile pe toate canalele, apar în contrapartidă opinii din ce în ce mai stranii despre tot ce mişcă pe planeta Pământ.

Ştiri dintre cele mai fanteziste, informaţii trunchiate, rulate întâi pe paginile de socializare, preluate şi oficializate de mass media tradiţională, se suprapun peste o criză sanitară ce dă semne din ce în ce mai evidente că se va transforma într-o criză existenţială, într-o pierdere a sensului vieţii aşa cum era până acum.

Pandemia a căzut într-un moment istoric în care politica, viaţa publică în general, este invadată şi dominată de mediocrităţi, de politicieni slabi, fără viziune, fără nici cea mai mică intenţie de a se sacrifica pentru binele general. Aşa cum fiecare individ vrea să nu se numere printre victimele coronavirusului, fiecare ţară îşi vede de propriul interes. A început un adevărat dans al nebuniilor de tot felul. Fiecare ţară se distrează cu personajele sale exotice. :i au apărut astfel de personaje ca ciupercile după ploaie. Se ştie că şi câinii care sunt ţinuţi în lanţ devin din ce în ce mai răi, se sălbăticesc.

Restricţiile sunt suportate în mod diferit, de la individ la individ. De aceea ar trebui să avem înţelegere pentru cei care cred în conspiraţii, nu cred în existenţa virusului, acuză autorităţile de încălcarea libertăţii individului şi protestează în toate chipurile. Dar de aici până la dictatură este o cale lungă. Mai înnebunesc unii, dar nu poate fi chiar toată lumea nebună, numai o mână de oameni care au vocaţia protestelor sunt normali.

Adevărul este că în această perioadă nu se guvernează uşor. Pandemia există, virusul face victime, sistemele sanitare din întreaga lume sunt suprasolicitate. În societate s-a instalat o stare de nervozitate cum nu s-a mai întâlnit decât în timpul războaielor mondiale.

Fără îndoială cea mai serioasă şi gravă dintre toate neajunsurile create de pandemie, este închiderea şcolilor. Este problema cea mai importantă care îşi cere rezolvarea. Opoziţia a sesizat acest lucru şi a făcut din acest subiect capul de pod al întregii campanii electorale.

În lipsa cursurilor elevii îşi omoară timpul manevrând telefoanele. Aşa se explică popularitatea noului fenomen Tik Tok, sau să-i spunem modă, pentru că va fi înlocuit cu altă nebunie. Devenit unul dintre cele mai exotice personaje după ce s-a implicat din motive de familie în cazul fetelor ucise de Dincă, Alexandru Cumpănaşu a revenit în prim plan intrând în jocul acela pentru copii. Nu mai puţin de o jumătate de milion de minori se joacă luând în răspăr şcoala. De la Ion Creangă încoace toată lumea ştie că niciunui copil nu-i place şcoala. Dar până la urmă toţi merg la şcoală. Şi chiar le place să înveţe. Unii devin la rândul lor cadre didactice. Nu asta este problema. Problema este că Alexandru Cumpănaşu a devenit un caz special. Aşa cum alte personaje vrăjesc publicul, el a reuşit să-şi facă un public din copii. Criticii lui spun că îi îndeamnă pe copii la nesupunere faţă de profesori, că îi învaţă să dispreţuiască şcoala. Ceea ce nu este foarte greu. Dar nu se face aşa ceva.

Copiii imită maturii, fie că aceştia sunt personaje pozitive sau negative. Este un film drăguţ despre o familie care din generaţie în generaţie erau hoţi. Cu un bunic hoţ, cu un tată hoţ, copilul refuză să fure. Spre dezamăgirea tuturor neamurilor, a rupt tradiţia de familie. Dar filmul este o comedie. Realitatea în majoritatea cazurilor este alta. Dacă 500.000 de copii îl ascultă şi-l admiră pe Profu Cumpănaşu există riscul să apară 500.000 de mici Cumpănaşi? Ar fi o tragedie şi dacă ar apărea dintr-o dată într-o ţară 500.000 de Einsteini. Deci fenomenul „Tik Tok Profu Cumpănaşu” este periculos în sine. Poate că doar părintele Arsenie Boca are atâţia admiratori. Dar nu sunt copii.

Aici este problema. Există o vorbă care este înţeleasă de fiecare cum vrea: „a da în mintea copiilor”. La fel şi acest Tik Tok îl înţelege fiecare cum vrea. Să vedem însă cum vor reacţiona instituţiile statului. Este un test suprem.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu