Incredibil cum a fost calcata in picioare legea la cel mai inalt nivel. Si cand spunem cel mai inalt nivel ne referim chiar la presedintele Romaniei Klaus Iohannis. Totul s-a intamplat doar ca adjunctul DNA Marius Iacob (foto) sa fie mentinut in functie si sa isi duca pana la final mandatul, inclusiv cu sfidarea totala a unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
De fapt, vorbim in acest caz despre un lung sir de incalcari ale legii, care a culminat cu inactiunea presedintelui Iohannis. Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit pe parcursul mai multor articole, adjunctul DNA Marius Iacob trebuia revocat din functie imediat dupa sanctiunea disciplinara constand in “avertisment”, dispusa in 18 martie 2019, de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Asta intrucat legea interzice ca un procuror sa detina functie de conducere in DNA in cazul in care a fost sanctionat disciplinar. A doua zi dupa sanctiune, mai exact in 19 martie 2019, Marius Iacob si-a dat demisia, pe care a trimis-o la Ministerul Justitiei, astfel incat aceasta sa fie redirectionata catre presedintele Klaus Iohannis in vederea semnarii decretului de eliberare din functie.
Werner a dormit in post
Problema este ca demisia lui Iacob a fost ascunsa la Ministerul Justitiei si nu a mai plecat catre Administratia Prezidentiala, in pofida faptului ca, in 20 martie 2019, ex-ministrul Tudorel Toader aprobase demisia si semnase chiar cererea de revocare din functie a lui Iacob.
Demisia a plecat spre presedintele Klaus Iohannis abia saptamana trecuta, vineri 19 iulie 2019, dupa ce ministresa Justitiei Ana Birchall ar fi aflat de la Lumea Justitiei despre situatia extrem de grava, asa cum sustine: “Am identificat cu aceasta ocazie o problema grava la o directie din cadrul Ministerului Justitiei, constatand astfel ca adresa de inaintare a demisiei domnului Marius Iacob catre Presedintele Romaniei, semnata in data de 20 martie 2019 de catre domnul Tudorel Toader, ministru al justitiei la acea vreme, nu a fost expediata catre Administratia Prezidentiala. Ministrul justitiei, Ana Birchall, a dispus astazi, 19 iulie 2019, declansarea procedurilor de verificare administrativa si disciplinara pentru a stabili cauzele care au generat aceasta situatie si, ulterior, vor fi dispuse masurile legale ce se impun. Ministrul justitiei precizeaza ca nu a avut cunostinta, de la preluarea mandatului, despre aceasta situatie grava. In acelasi timp, va informam ca, astazi, 19 iulie 2019, dupa identificarea acestei situatii, Ministerul Justitiei a expediat de urgenta adresa de inaintare a demisiei domnului Marius Iacob catre Presedintele Romaniei”.
Asadar, conform Anei Birchall, demisia lui Marius Iacob a ajuns la Palatul Cotroceni vineri, 19 iulie 2019. Ce a facut Iohannis? Absolut nimic. Desi a avut la dispozitie patru zile pentru a semna demisia lui Marius Iacob si pentru a restabili respectarea legii macar pe ultima suta de metri, Iohannis nu s-a sinchisit sa ia vreo masura in acest caz pana marti, 23 iulie 2019, cand ii inceteaza oficial mandatul lui Iacob de adjunct al DNA. Consecinta: Marius Iacob a reusit sa isi duca la bun final mandatul de adjunct al DNA, cu incalcarea grava a legii si sfidarea unei decizii ICCJ.
Procurorii CSM au inchis ochii la sfidarea legii
Exista insa anumite personaje care au stiut de toata aceasta problema grava. Ne referim la procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii. Acestia au discutat situatia lui Marius Iacob, acordandu-i initial transferul la PICCJ cu data de 1 iulie 2019, si apoi amanand transferul la PICCJ pana la incetarea mandatului de adjunct al DNA, 23 iulie 2019. In ultima hotarare data in legatura cu Marius Iacob, chiar procurorii din CSM mentioneaza faptul ca Marius Iacob si-a dat demisia, insa Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din functie, insa cu toate acestea nu au facut niciun demers pentru restabilirea legii. Desigur, Sectia pentru procurori a CSM nu avea nicio competenta in a cere revocarea lui Marius Iacob, insa putea extrem de simplu sa aduca situatia la cunostinta ministresei Justitiei Ana Birchall astfel incat aceasta sa ia masurile necesare.
Autor: George Tarata
Sursa: Lumea Justitiei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu