luni, 22 iulie 2019

Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra


 Sâmbătă și duminică, Primăria Cupșeni în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș a organizat cea de a III-a ediție a Festivalului ”Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra”.
Atmosfera de sărbătoare a debutat sâmbătă, la ora 13.00, cu parada portului popular, care a evidențiat frumusețea costumului tradițional din zonă în cele mai fine detalii, de la piesele vestimentare țesute cu migală la podoabele care îi oferă individualitate artistică și care a fost purtat cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment.
”Toate acestea reprezintă un tezaur pe care ni l-au lăsat moșii și strămoșii noștri, de aceea vă doresc să aveți înțelepciunea de a-l transmite generațiilor viitoare”, a spus secretarul Consiliului Județean, Aurica Todoran.
Veselia, cântecul și voia bună au fost asigurate de Ansamblul ”Jucăușii” din Cupșeni și de tinerele talente din Țara Lăpușului, cărora li s-au alăturat ”Ceterașii de la Gherla” și Raul Oltean. Seara zilei de sâmbătă l-a adus pe scena festivalului pe DJ Alex Moroșanu pentru o discotecă în aer liber, care s-a bucurat peste măsură de aprecierea publicului.
Duminică, în cadru festiv, a avut loc înmânarea diplomelor cuplurilor care serbează nunta de aur în 2019. Familiile au fost felicitate pentru longevitatea căsniciei lor, dar și pentru înțelegerea și răbdarea dovedite de-a lungul timpului, fiind un exemplu de urmat pentru toți. A urmat apoi decernarea diplomelor de merit pentru elevii de gimnaziu care au obținut locurile I, II și III la finalul anului școlar 2018/2019 și a diplomelor de Cetățeni Majori ai comunei tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani.
Spectacolele au început cu mult așteptatul regal folcloric oferit de Florentina și Petre Giurgi și Mirela și Dani Florea cu formația. Apoi pe scenă au urcat Ansamblul ”Mugurașii” din Ungureni, Grupul Folcloric ”Flori de Mai” – școlari din Cupșeni, Grupul Folcloric ”Balada lui Pintea” din Cupșeni, Grupul Folcloric ”Cânt și dor” din Libotin, Ansamblul ”Doina Lăpușului”, Grupul Folcloric ”Horitoarele din Lăpuș”, Ansamblul ”Țibleșului”, Ansamblul ”Berințana” și Ansamblul ”Mugurii Lăpușului”.
Iubitorii de folclor s-au bucurat și de cântecele tradiționale românești ale rapsozilor comunei: Mărie Tor din Valea Pietrilor din Ungureni, Ana lui Ștefan din Ungureni, Ana lui Tor Gheorghe din Ungureni, Viorica Hereș din Costeni, Vașile Hereș din Costeni, Gherasim Cârtiță din Ungureni, Andrei Buda din Ungureni, Ionel Filip și Nicu Petriman, Livia Neag Nistrea din Libotin și Alexandra Filip împreună cu formația din Cupșeni.
Cea de a III-a ediție a Festivalului ”Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra” a fost finanțată de Consiliului Județean Maramureș din bugetul propriu cu suma de treizeci și cinci mii lei, alocată prin HCJ 136/2019 pentru realizarea unor evenimente cultural – educaționale de către unitățile administrativ-teritoriale.


                                                                         MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu