joi, 25 iulie 2019

Scrisoare deschisă pentru salvarea fostului Palat Episcopal


 Către Primăria Municipiului Baia Mare
Domnului Primar Cătălin Cherecheș
Stimate Domnule Primar,

Ne adresăm Domniei voastre pe această cale pentru a vă semnala starea de degradare de o gravitate deosebită în care se află clădirea Fostului Palat Episcopal și pentru a vă semnala, totodată, că este momentul ca instituția dumneavoastră să găsească și să implementeze o soluție în vederea consolidării, conservării și restaurării clădirii monument istoric aflat în pericol de colaps, deși este înscris în Lista Monumentelor istorice din România ca monument istoric grupa B.
Avem convingerea că veți agrea argumentele pe care le vom expune în cele ce urmează că singura soluție viabilă în acest moment este exproprierea clădirii de către Municipiul Baia Mare în vederea realizării de lucrări de salvare și restaurare a acestui bun de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul comunității.
De altfel, autoritățile locale ale orașului Baia Mare au apelat cu succes la această soluție în cazul Complexului Hotel Restaurant “Minerul”, fostul sediu administrativ al companiei miniere Remin şi Complexului Hotelier “Maramureş”. Aprecierea pe care ați făcut-o cu privire la aceste măsuri, și anume că sunt gesturi de reparație morală pentru comunitate și modalități de a întregi peisajul arhitectural din zona veche a orașului demonstrează preocupare pentru acest patrimoniu și viziune pe termen lung.
Considerăm că viitorul acestei clădiri nu poate fi să devină un morman de moloz, ci trebuie să-și reia locul în comunitate, de monument reprezentativ pentru istoria orașului, cu o prezență puternică în memoria colectivă.
După cum vă este binecunoscut, clădirea a fost scoasă la licitație în urma intrării în faliment a întreprinderii de tricotaje Tricomar, dar procedura vânzării ei nu s-a finalizat. De la acel moment, clădirea se degradează accelerat. Într-un comunicat de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş se arăta, ‘Din cauza vijeliei din 17 septembrie 2017, o parte a acoperişului clădirii a fost avariată şi, timp de şase luni, nimeni nu a intervenit pentru a repara stricăciunile provocate de intemperii (…) sperăm ca cei îndreptăţiţi de lege, precum şi actualul proprietar, să salveze de la distrugere această clădire, pentru a nu se şterge sau a fi dată uitării o perioadă recentă a urbei noastre, marcată de zbucium şi suferinţă”.
Ca exemplu de bune practici, Municipiul București este acum în curs, apelând la mecanismul legal conferit de Legea 255/2010, de a expropria numeroase clădiri simbol pentru oraș, aflate în stare de colaps și precolaps, pentru a le salva și reda comunității prin consolidare. Printre aceste clădiri se numără Hanul Solacolu și clădirea fostului Hotel Concordia. După ce vor intra în proprietatea orașului, acestea vor fi restaurate. Ambele sunt clădiri de patrimoniu și sunt lăsate de proprietari de ani de zile în paragină, fiind la un pas de colaps’, se arată într-un interviu de către reprezentanți ai primăriei. ”Chiar astăzi depunem la Ministerul Culturii documentația pentru obținerea avizului necesar exproprierii. Municipalitatea mai are în plan să exproprieze și Casa Miclescu, aflată pe Șoseaua Kiseleff 35-37, și Casa Pompiliu Eliade, imobil aflat pe Splaiul Independendenței nr. 74. Ambele imobile sunt monumente istorice și se află în stare avansată de degradare’, se arată în acelașă interviu [https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23004139-…].
În concluzie, Domnule Primar, aveți la îndemână toate pârghiile legale pentru a acționa pentru salvarea acestui moment și pentru a-i reconferi locul în comunitate. Avem de asemenea convingerea că pentru un asemenea proiect benefic pentru locuitorii orașului veți avea și toată susținerea lor. Ține numai de Domnia voastră să demonstrați grijă, responsabilitate și viziune pentru patrimoniul arhitectural al baimărenilor!
Cu considerație,

Senator Vlad Alexandrescu
Filiala USR Baia Mare
Prin Președinte Dan Ivan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu