joi, 25 iulie 2019

Comuna natală a lui Dumitru Fărcaș are stemă cu taragot de aur



 Comuna natală a regretatului interpret de muzică populară Dumitru Fărcaș are ca element de simbol pe stema oficială taragotul de aur.
Guvernul României a aprobat, recent, stema comunei Groși, județul Maramureș, hotărârea fiind publicată, miercuri, 24 iulie 2019, în Monitorul Oficial.
Potrivit actului emis de executiv, stema comunei Groși se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scarletat de un firet de argint. În partea superioară, în dreapta, în câmp albastru, se află un taragot de aur. În partea superioară, în stânga, în câmp roșu se află un clopot inscripționat cu o cruce treflată, totul de aur. În partea inferioară, în dreapta, în câmp roșu, se află o ramură de stejar, cu două frunze și o ghindă, totul de aur. În partea inferioară, în stânga, în câmp albastru, se află o ramură de măr, cu două frunze. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
În hotărârea adoptată de Guvern se arată că taragotul de aur reprezintă tradiția, folclorul musical și vestiții taragotiști ai comunei iar clopotul de aur inscripționat cu crucea treflată face referiré la credința locuitorilor și la Mănăstirea Habra.
Ramura de stejar din aur face trimitere la denumirea comunei, pădurea de stejari „groși”. Ramura de măr din aur reprezintă bogăția comunei și ocupația tradițională a locuitorilor, pomicultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă în luna august 2018 într-un spital din Cluj-Napoca, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani. Dumitru Fărcaş a fost înmormântat cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi.

În memoria regretatului taragotist Dumitru Fărcaş, în această toamnă, la Cluj-Napoca se va desfășura prima ediție a Festivalului Concurs „Taragotul de Aur” 2019. Evenimentul va avea loc în perioada 15 – 17 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca, fiind organizat de Asociația Culturală Dumitru Fărcaș. 
“Scopul primordial al acestui festival este descoperirea de tinere talente, soliști instrumentiști și vocali, dar evenimentul își propune și să contribuie la conservarea și promovarea culturii și portului tradițional românesc”, precizează Andreea Fărcaș, fiica taragotistului. Concursul va avea două secțiuni. Una destinată soliștilor intrumentiși și alta pentru soliștii vocali. Participanții trebuie să fie interpreți de folclor autentic românesc, cu vârste curprinse între 16 și 35 de ani, din toate zonele țării, dar și celor care provin din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării. Tot pentru a cinsti cum se cuvine memoria regretatului interpret de muzică populară, consilierii locali clujeni au decis, în decembrie anul trecut, atribuirea denumirii „Dumitru Fărcaș” Casei de Cultură a Studenților din municipiul Cluj-Napoca.

C.P.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu