vineri, 17 ianuarie 2020

Lovituri cu efecte imprevizibile


După tergiversări mai mult sau mai puțin profitabile pentru PNL, guvernul a decis ieri să-și asume răspunderea pentru alegerea primarilor din două tururi. Se putea foarte bine da o ordonanță de urgență și situația devenea mai clară.
Asumarea răspunderii oferă posibilitatea căderii guvernului. PSD și UDMR au avertizat din timp că nu sunt de acord cu modificarea și că nu vor ezita să depună o moțiune de cenzură.
Având două obiective majore, alegeri anticipate și alegerea primarilor din două tururi, PNL încearcă să împuște doi iepuri dintr-o lovitură.
Pe de o parte arată că se ține de cuvânt în ceea ce privește legea electorală și, doi, face un pas spre căderea guvernului nu prin demisie, ci datorită curajului de a-și asuma o lege cu care nu sunt de acord nu doar cei de la PSD și UDMR, ci propriii primari. Arată, în același timp, că respectă indicațiile președintelui Iohannis.
Ce se poate întâmpla? La votul pe moțiunea depusă de PSD și UDMR, propriii parlamentari ai PNL vor primi ordin să voteze pentru căderea guvernului.
Motivul este simplu: PNL își dorește alegeri parlamentare anticipate, dar nu-și dorește alegerea primarilor din două tururi.
Ingineria PNL este riscantă. În primul rând își va supăra partenerii. De exemplu PMP chiar își dorește alegeri din două tururi, dar nu și alegeri anticipate. USR are în general reacții neașteptate. Se va plia în funcție de rezultatul moțiunii de cenzură.
Presupunând că vor fi alegeri anticipate, întreg spectrul politic va trebui să se rearanjeze. Un partid precum ALDE nu-și poate face speranțe că va face pragul electoral. Parlamentarii lui Tăriceanu deja au început să migreze spre alte formațiuni.
Pentru Pro România anticipatele înseamnă o accelerare a activității. Victor Ponta reușește să dea impresia că are o viziune clară despre ce trebuie făcut. Ca și în cazul lui Traian Băsescu, experiența la guvernare își arată roadele și în cazul lui Victor Ponta.
Deși adversari, fostul președinte și fostul prim ministru se regăsesc de multe ori pe același palier. Adică știu cu ce se mănâncă guvernarea. Știu foarte bine și ce înseamnă să te aventurezi în organizarea unor alegeri înainte de termen. Cunosc foarte bine și forța de penetrare a PSD în timpul campaniilor electorale, bazată pe structuri teritoriale puternice, călite în lupte.
PNL a pornit un război pe două fronturi, cu consecințe imprevizibile. Dar, ca orice partid aflat la guvernare, nu pune răul în față. Pornind de la rezultatele din 2019, de la europarlamentare și prezidențiale, își vede deja planul îndeplinit cu succes.
Așadar, Ludovic Orban se vede premierul unui nou guvern în care partidele de dreapta au o majoritate parlamentară confortabilă și, de asemenea, PNL are mai mulți primari decât PSD aleși din două tururi.
Guvernarea post-PSD nu este deloc comodă. Banii nu curg și fără bani nu poți rezolva multitudinea de probleme apărute după plecarea social-democraților de la guvernare. Nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor pentru copii. Nu sunt bani pentru mărirea pensiilor. Nu sunt bani nici măcar pentru plata salariilor, ca să nu mai vorbim despre alte cheltuieli sociale inițiate de PSD, dar la care nu poți renunța în preajma unei campanii electorale.
Presupunând că se vor declanșa alegeri anticipate, PNL s-ar putea trezi cu foarte mari surprize. Electoratul este imprevizibil când este vorba de reduceri, restructurări, tăieri de salarii și pensii. O campanie electorală negândită ar putea întoarce România pe dos.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu