joi, 16 ianuarie 2020

Substratul interetnic electoral al declarațiilor primarului din Tg. Mureș


Dorin Florea, omul care bate UDMR-ul cu propriile arme, pe teren propriu. Propunerea primarului din Târgu Mureș privitoare la inițierea unei legi prin care să fie obligatorie o anchetă pentru stabilirea criteriilor necesare creșterii unui copil a inflamat spiritele. Dorin Florea este de părere că ar trebui inițiate anchete sociale în urma cărora să se poată constata dacă un cuplu căsătorit are capacitatea de a crește un copil.
Dacă nu îndeplinește condiții minime, începând de la venit, să se abțină de la a face copii.
Fără să facă vreo trimitere la o anumită etnie, aluzia este atât de transparentă încât toată lumea și-a dat seama că este vorba despre romi sau țigani, cum li se spunea înainte.
De aici până la acuzația de rasism nu a fost decât un pas. Mass media a popularizat opinia primarului din Târgu Mureș, Consiliul Național de Combatere a Discriminării s-a autosesizat dând scandalului o tentă interetnică, rasistă chiar.
Primarul spune că este animat de cele mai bune intenții. Conducând un oraș cu populație mixtă, români, maghiari și o comunitate de romi care vorbesc ungurește, Dorin Florea cunoaște foarte bine situația reală. Familiile cu mulți copii trăiesc de pe urma alocațiilor pe care le primesc pentru droaia de copii și din ajutoare sociale.
Cum se poate schimba această stare de lucruri? Prin măsuri legale, pragmatice. Poate că primarul Florea nu a adoptat tonul potrivit. În același timp nu este exclus ca primarul din Târgu Mureș să urmărească și altceva.
Dorin Florea, membru în mai multe partide, a câștigat mandat după mandat, indiferent de partidul din care a făcut parte.
Deși este român, a ajuns primar și când alegerile au fost dintr-un singur tur. Târgu Mureș are structura etnică specifică reședințelor de județe din Transilvania, cu deosebirea că în Târgu Mureș populația maghiară se ridică la 44,9%, procentul românilor este de 52%, iar romii 2,5%.
Având în vedere că la alegerile locale populația maghiară votează în bloc candidații UDMR, se pune întrebarea de ce la Târgu Mureș câștigă un primar român chiar și în condițiile alegerilor dintr-un singur tur.
Spre comparație, în municipiul Satu Mare, în cazul alegerii primarului dintr-un singur tur, UDMR merge sigur la victorie, deși comunitatea maghiară este de doar 34,6%.
Așadar, când primarii sunt aleși dintr-un singur tur, la Târgu Mureș, cu o populație maghiară de 44,9%, primăria este câștigată de un român, iar la Satu Mare, cu o populație maghiară de 34,9%, este câștigată de un primar UDMR.
Acesta este, de fapt, substratul politico-electoral al declarațiilor primarului Dorin Florea. Comunitatea romă din Tg Mureș este de 2,5%. Așadar, nu este o problemă uriașă, Dimpotrivă, ca peste tot, constituie mai degrabă o masă de manevră, populația săracă fiind dispusă să-și vândă voturile.
După cum se știe, singurele partide care se opun modificării legii prin care primarii să fie aleși din două tururi sunt PSD și UDMR. Restul partidelor parlamentare, PNL, USR, PMP, Pro România și ALDE sunt pentru alegeri din două tururi. Deputații de la Minorități intră fără alegeri în parlament.
În cazul în care se menține actuala formulă, primarului Dorin Florea îi scad substanțial șansele în fața unui UDMR care își propune să se moblilizeze pentru a câștiga primăria Târgu Mureș. UDMR se opune alegerilor în două tururi în special din cauza a doi primari de municipiu reședință de județ: Satu Mare și Târgu Mureș. Mai sunt circa 30 de primării din localități mai mici în care UDMR are prima șansă de a-și impune primarii dacă alegerile rămân într-un singur tur.
Pe drept cuvânt, ar trebui să ne punem întrebarea dacă este vorba despre o ieșire rasistă, despre pragmatism sau doar despre o formă subtilă de luptă politico-electorală, cu tentă interetnică. Dorin Florea a reușit să iasă în față printr-o declarație politică subtilă, mărindu-și șansele de a câștiga un nou mandat de primar într-un municipiu ca Târgu Mureș care în mod normal intră sub sfera de influență a UDMR.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu