marți, 7 aprilie 2020

Declarație de presă


                                                                                                                                   07.04.2020

Europa cu o singură viteză

            Părea greu de crezut acum câțiva ani că voi trăi clipa aceasta în care românii nu sunt doar hoții, golanii, nesimțiții Europei. Uite că brusc nu mai suntem cerșetorii ironizați de posturile franceze de divertisment, ci suntem cei care prin munca lor plătită extrem de prost au ridicat semnificativ economiile prestigioaselor țări europene. Până acum am trăit senzația că problema a fost mereu îndesată sub preș, că nu s-au găsit pârghiile de reglementare a muncii la negru. Azi îi vedem la granițe și nu ne mai putem preface că ei nu există.Azi se bat europenii pe culegătorii de legume, căpșuni, pe muncitorii harnici de la noi.
Solicit  ministrului muncii să iasă urgent public cu seturi de măsuri clare, să se gândească la acorduri bilaterale sau chiar directive europene în acest sens. Ministerul Muncii trebuie să verifice exact unde ajung românii pe piața muncii, iar dacă nu le sunt respectate drepturile, trebuie să intervină. E nevoie de o privire ageră îndreptată înspre firmele de recrutare, urmărirea respectării drepturilor angajaților, prevenirea sclaviei. Cer înăsprirea pedepselor pentru munca la negru din Uniunea Europeană. Firmele care angajează fără acte și care abuzează sub orice formă de angajat, trebuie ca în sfârșit să primească sancțiuni dure. Pentru toți cei care vor semna de acum înainte contractele de muncă, propun ca să nu se organizeze transportul acestora fără să aibă la plecare contractele semnate, iar la alte clauze specificate condițiile de cazare și masă plus echipamentele de protecție.
            Dacă Guvernul României nu impune măsuri clare și protective pentru români nici acum în al doisprezecelea ceas, înseamnă că îi trădează și îi lasă cu bună știință să meargă în sclavie. Dacă nici acum Bruxelles-ul nu înțelege că nu există Europa cu două viteze, riscă să rămână fără viteze.A venit vremea ca Europa să respecte fiecare țară membră în mod egal, nu ca până acum, să stea la masa tratativelor ori de câte ori este nevoie, ilegalitățile înfăptuite sub pălăria U.E sunt tot ilegalități.
Ministerul Muncii, culmea și al Protecției Sociale reprezintă românii de pretutindeni, nu înseamnă că de îndată ce au depășit spațiul frontierei, ei sunt pe cont propriu, ai nimănui.
      Românii, în cazul în care ați uitat, sunt cetățeni europeni cu drepturi europene, nu doar cu obligații. Nu așteptăm sfioși să fim băgați în seamă, discutăm de la egal la egal și rezolvăm împreună problemele, exact ca într-o mare familie, cel puțin așa ne place în mod naiv să credem.

Deputat independent
Marius Sorin Bota

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu