marți, 14 aprilie 2020

Prea multe greşeli

Pe măsură ce ne apropiem de vârful pandemiei, plasată spre sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, creşte tensiunea dintre guvern şi partidele de opoziţie. Pro România, ALDE şi PSD,  în această ordine, adoptă un ton critic faţă de modul cum acţionează guvernul. Mai precis, faţă de modul în care nu acţionează guvernul.
Victor Ponta a şi anunţat că partidul său nu va vota decretul prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă. Liderul Pro România nu vede nicio măsură de susţinere a economiei.
Mai mult, avansează teza că guvernul Ludovic Orban, profitând de criza coronavirus, lucrează împotriva României.
Un val de nemulţumiri a provocat Ordonanţa militară nr. 8 prin care sunt interzise exporturile de produse alimentare numai înspre ţările non UE.
În acest fel distrug relaţii comerciale greu de refăcut. În acelaşi timp nefiind interzis exportul de grâu spre ţările UE, este posibil ca grâul plecat din România să ajungă spre Egipt, de exemplu, prin intermediul unor firme din ţările Uniunii Europene.
Se înţelege că partidele de opoziţie sunt interesate să obţină şi niscaiva capital electoral de pe urma acestei crize în  condiţiile în care în această perioadă sunt vizibili doar cei implicaţi în lupta contra coronavirus, respectiv numai membrii guvernului.
De la declararea stării de urgenţă corect este ca partidele de opoziţie să fie considerate partide non-guvernamentale. Ele nu au făcut opoziţie în sensul clasic al cuvântului.
După o lună de zile este normal să simtă nevoia să-şi exprime opiniile. Şi să aibă dreptul la opinii.
Adevărul este că există mai multe piste pe care s-ar putea îndrepta România acum. Fiecare ţară va profita de această criză. Orice incident istoric poate fi un nou început.
  PNL are acum ocazia de a intra în istorie ca partid care a slavat România dintr-o situaţie disperată. Vedem că liberalii fac acest efort?! Niciun liberal nu poate spune cu mâna pe inimă că guvernul PNL înţelege prin ce moment istoric trece ţara acum. Ludovic Orban îşi poate lega numele de saltul pe care îl va face România sau de prăpastia în care a căzut România.
Depinde de curajul pe care îl are, depinde de consilierii cu care se consultă. Dacă va rămâne la sfaturile date românilor de a se spăla pe mâini, de a păstra distanţarea socială, de a sta în case  – lucru care-l poate face foarte bine un medic – nu va reuşi să sară peste prăpastie, cu ţara în cârcă.
  Reproşul pe care îl fac liderii politici, dar şi mass media, este că guvernul Orban nu face nimic concret. Premierul vorbeşte, preşedintele vorbeşte, miniştrii vorbesc, dar nu se concretizează nimic.
Întâmplător am văzut în aceste zile un articol într-o publicaţie românească din anul 1881 în care erau prezentate ajutoarele de stat date de guvern.
Atunci s-au înfiinţat 1200 de firme cu bani de la stat. Deci ajutoarele de stat nu sunt o noutate. Guvernele României din ultimii ani au alocat sume uriaşe unor firme străine. Acum este momentul să se aloce fonduri guvernamentale pentru firme cu capital românesc. Ce este atât de greu de priceput?!
Greşeala fundamentală pe care ar putea-o face guvernul PNL este să nu profite de ocazie pentru relansarea capitalului românesc.
Dacă nu va face acest lucru PNL va ieşi din istorie, pe uşa din spate, aşa cum a ieşit şi PNŢCD.
De acest gen de greşeli este vorba.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu