vineri, 14 iunie 2024

MARIANA KISS, MIEZUL GÂNDURILOR, Colecția Poesis, Editura Ecreator, Baia Mare, MM

Motto: „nu știam cum/nu știu când/ versul s-a eliberat/ mi-a ieșit din nou în cale/ învelindu-mă/ într-o pânză fină/ țesută din litere și cuvinte/ ce-mi mângâiau/ sufletul ostenit”   (miezul gândurilor)

Aceste versuri  fac parte din poezia care dă  titlul volumului și par a fi o profesiune de credință, o explicare a ființării actului artistic ce urmează a fi pus pe hârtie.

Se pare că orice scriitor și mai ales poeții sunt supuși unor frământări sufletești intense, a unor sentimente reținute ce abia așteaptă să iasă din matca lor prin exprimare în cuvinte potrivite pentru a fi percepute și de alții, cititori, scriitori, oameni sensibili la frumos.

Poezia din acest volum e scrisă în vers alb, fără semne de punctuație, având în centru exprimarea sentimentului iubirii ; apare ca o prozodie  care nu se termină dal capo al fine. Ca idee exprimarea nu se termină la un vers, ea se continuă indiferent de rima apărută între timp, în alt rând al comunicării poetice:

„mi-a pus în buzunarși două curcubeie unul alb și

unul colorat să fac multe drumuri cu ele când de

lume mă voi fi săturat m-a sărutat ușor pe

obrazul stâng privindu-mă duios s-a înălțat

lăsându-mi câteva lacrimi ca să plâng

iubirile pierdute-n neant le-am auzit din văzduh

cum îmi spune să-l aștept că va mai veni o dată

când amurgul vieții mele va apune

în chip de înger cu aripa frântă”    (astrul suferinței adânci)

În acest fel poeta Mariana Kiss într-un răgaz de liniște scrie poezia sufletului său.

Se spune că iubirea este cea mai puternică forță din Univers, de aceea iubirea părinților,a omului din apropiere sunt completări ale „eului ”poetei.

-„fără voi bărbaților/ ce am fi noi femeile/ niște biete umbre/ pe pământ/ fără iubirea voastră/ am fi deșeuri seci/ bătute de vânturi sălbatice/ n-am avea sprijin/ n-am avea alinare/ n-am avea împlinire (fără voi)

Iubirea mamei ca și iubirea într-un cuplu idealstrăbate majoritatea poeziilor, multe fiind nostalgice după timpuri apuse.

„mama este sânul vieții

Este luciditatea adolescenței

Este cumpătul maturității

Este creația divină”   (mama creația divină)

Într-un alt portal, într-un univers paralel al gândurilor luminoase apare un zâmbet de lumină  spre iubire, „iubește femeia ce ți se închină/ măsoară-i dorința în zâmbet de lumină; deși clipe nebune îi dau târcoale „o, clipe nebune, din care labirinturi ale amintirilor/ să vă adun?; mergând mereu pe căineumblate „Cronos m-a ademenit/ pe căi neumblate/ mi-a furat/ zâmbetul dimineții/ mă privesc / în cristalul amiezii/ văd cum se apropie vertiginos amurgul/ pe caii lui de foc”...

-regretul iubirii pierdute: „ninge cu flori de salcâm/ peste doi menestreli/ pierduți printre manuscrise/ la marginea nopții”

-privire spre trecut: „eu nu te mai găsesc printre curcubeie/ nu mi-ai lăsat a eternității cheie”

-„sunt versuri/ care fac ochii cerului/ să plângă/ sunt versuri/ care fac diminețile/ să zâmbească (versuri)

Trecând prin experiența poeziei inspirată de muza creatoare, prin nostalgia amintirilor, prin așteptarea și bucuria fericirii, poeta Mariana Kiss  aduce un nou suflu personalizat în lirica feminină.

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, U. Z .P. R. , Ulmeni, M M

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu