joi, 9 mai 2019

„Axa news MM”. De pace...

„Axa news MM” (publicaţie online – https://www.axanews.ro/mm/) este o revistă de care nu mă pot despărţi. Din două în două rânduri aş avea (mă mai şi abţin) ceva de „comentat”, zilnic, totuşi îi sânt cititor foarte fidel – rar se întâmplă câte o zi în care nu o deschid – şi destul de activ, zic eu, din moment ce îi intru pe site chiar de mai multe ori pe zi. Pe altele, cu din trei în trei rânduri, le-am abandonat sau mă uit prin ele foarte rar.
Sigur că o revistă se face cu articole, dar nu despre ele, ci despre redacţie vreau să scriu două vorbe acum, pentru că acest colectiv impune, categoric, respect. Lapidar, pot numi drept specifice munca, onestitatea, demnitatea, civilitatea.
Muncă. De devreme dimineaţa şi până seara târziu, mereu apare câte ceva nou, inclusiv în weekend. Uite, e miez de noapte aici, în altă parte, şi am deja, din Maramureş, informaţii meteorologice şi horoscopice pentru azi. Oamenii ăştia, vizibil, nu „numa’ şed”. Se informează, gândesc, scriu, publică, se ocupă şi de ilustrare – cam ştiu şi eu ce-nseamnă. Te ţin la curent cu noutăţi, îţi amintesc şi de trecut, urmăresc desfăşurerea cercetărilor dificile şi de durată în privinţa unor evenimente nefericite (de obicei abandonate de jurnalişti după minunea celor „trei zile”).
Onestitate. Comentariile negative ale cititorilor apar, nu sânt cenzurate, ca în alte părţi.
Demnitate. Se întâmplă ca redactorul criticat să răspundă, însă îşi asumă greşeala sau demonstrează cu probe că de fapt „criticul” a greşit.
Civilitate. Fie că autorul articolului a greşit, fie că nu, răspunsul e formulat în termeni cât se poate de urbani.
S-a şi creat un fel de relaţie „specială” cu unul din redactori (ce-ar fi să şi spun: redactorul-şef adjunct Cătălin Ţineghe), nu ne cunoaştem, n-o să ne întâlnim niciodată; numai cu GDL mi s-a mai întâmplat ceva asemănător (până la un moment dat).
Nu J, azi, aici, nu pomenesc decât de efortul cotidian al unor oameni cu care, de departe, sânt acasă. Pe un ecran. E bine să ştie că se vede şi invizibilul muncii lor, şi caracterul uman.
Cu prietenie, 
                                                       Angela-Monica Jucan


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu