miercuri, 15 ianuarie 2020

Comunicat de presă nr.2


   ROMÂNIA
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
COMITETUL JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII de URGENȚĂ MARAMUREȘ 
                                                                               
15 ianuarie 2020
                                                                                          Purtător de cuvânt: Dan Bucă,
                                                                                            Tel.: 0755-112726



Plan de măsuri adoptat pentru combaterea influenței aviare

         Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a întrunit în ședință, după confirmarea bolii, respectiv a virusului gripei aviare H5N8 de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, la o societate comercială din localitatea Seini.
        ”S-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea focarului de  influență aviară. S-au luat măsurile specifice, în conformitate cu prevederile legislației pentru gestionarea situației. Situația este gestionată de către specialiști, s-au luat măsurile necesare de prevenție pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor și a celorlalte materiale purtătoare de virus.”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur, președintele CLCB Maramureș.
             S-a procedat de către DSVSA la informarea medicilor veterinari, a societăților comerciale cu același profil din zonă, a populației, dar și a personalului medical din zonă despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate. A fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialiști. Este restricționată mișcarea păsărilor din zona de protecție, în conformitate cu legislația europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societății. După eutanasiere și curățenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției, conform manualului operațional. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor și rugăm populația să nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici.
    Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu