sâmbătă, 18 ianuarie 2020

Jocuri la două capete



 PNL a jucat după cum au dorit primarii liberali. Deşi guvernul îşi asumă răspunderea pe legea privind alegerile primarilor în două tururi, în realitate mizează pe imposibilitatea aplicării ei pentru că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR va duce la căderea guvernului. Odată guvernul căzut, cade şi legea pe care şi-a asumat răspunderea şi, prin urmare, alegerile se vor desfăşura aşa cum îşi doresc primarii PNL din oraşele mari.
A doua variantă care va duce la neaplicarea acesteia este avansată de Pro România.
Legea va cădea la Curtea Constituţională pentru că până la alegeri mai sunt doar patru luni. Dacă Ludovic Orban îşi dorea cu adevărat ca primarii să fie aleşi din două tururi îşi putea asuma răspunderea sau putea iniţia o ordonanţă de urgenţă anul trecut. Acum, ori din ce direcţie ai privi lucrurile, PNL joacă la cacealma. Se preface că face ceva ce, de fapt, nu vrea să facă. Un astfel de început de guvernare nu este tocmai onorabil. :i dacă una dintre ţintele propuse nu va fi atinsă nu înseamnă că nu a avut în vedere a doua ţintă: forţarea alegerilor parlamentare anticipate.
Prima cădere a guvernului pare asigurată de PSD şi UDMR. Dar pentru anticipate trebuie să cadă de două ori la rând. Care este calea cea mai scurtă?
Dacă odată îi iese figura cu asumarea răspunderii, a doua cădere a unui guvern trebuie să fie o cacealma mai mare. Să-i lăsăm pe strategii PNL să găsească soluţii.
Să trecem la alianţa conjuncturală PSD-UDMR. Presupunând că vor avea succes şi primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, între cele două partide se vor crea obligaţii reciproce din care să aibă de câştigat ambele părţi.
De pildă în localităţile cu populaţie mixtă, români şi maghiari, unde vor câştiga primarii acestor partide PSD va promite să numească în funcţiiile de viceprimari reprezentanţi UDMR.
Unde vor câştiga primarii UDMR aceştia vor susţine numirea în funcţiile de viceprimari a unor reprezentanţi ai PSD. Aceeaşi figură se va repeta şi în consiliile judeţene. Prin urmare, ceea ce PNL credea că este o mare lovitură se va întoarce împotriva lui.
Este adevărat că aceste înţelegeri nu se pot pune în practică decât în localităţile cu populaţie mixtă, adică în Transilvania. Nu este suficient? Este de presupus că românii se vor supăra rău de tot pe PNL, considerându-se abandonaţi, şi la alegerile parlamentare să voteze împotriva unui astfel de partid.
Cacealmalele PNL sunt cu două tăişuri. Întotdeauna jocul la două capete este periculos. Ludovic Orban, împins de la spate de USR, dar mai ales de preşedintele Iohannis, riscă să devină nepopular în Transilvania.
S-ar putea ca UDMR să nu facă nicio promisiune şi PSD să rămână în continuare un partid izolat, dar este greu de crezut având în vedere vechile relaţii dintre cele două partide.
Mai trebuie luate în calcul şi celelalte partide. Pro România nu este un partid care poate fi ignorat. Victor Ponta se profilează ca unul dintre cei mai importanţi lideri ai opoziţiei. Partidul său se poate orienta şi spre dreapta şi spre stânga. Odată cu reîntoarcerea lui Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose în PSD, cresc şansele constituirii unei alianţe a partidelor de stânga, în care Pro România poate juca un rol important.
PNL, prin politicile sale cu substraturi, se autoizolează.USR-PLUS nu vor fi foarte bucuroase dacă nu se va putea aplica legea alegerii primarilor din două tururi. Va acuza PNL că a jucat pervers. Dacă nu vor fi nici alegeri anticipate, primul partid care se va ridica împotriva PNL va fi USR.
Aşadar, dacă nu vor fi nici alegeri anticipate, nici primarii nu vor fi aleşi din două tururi, ce rost au avut aceste manevre politice? PNL va trebui să răspundă la aceste întrebări de-a lungul ambelor campanii electorale, pentru localele din vară şi pentru parlamentarele din toamnă.
Mai poate spera să obţină cel mai mare număr de primari şi un procent de 40% la alegerile parlamentare? Nu mai punem la socoteală problemele legate de dublarea alocaţiilor, de majorarea pensiilor din septembrie, de alte obligaţii financiare asumate forţat de promisiunile fostului guvern PSD. O guvernare mai grea este greu de imaginat. Iar PNL şi-o face cu mâna lui.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu