luni, 25 ianuarie 2021

VICTORIA FURCOIU. ÎNVĂȚĂMINTE PENTRU SUFLET

 

(recenzie Vasile BELE)

 

,,Când sufletul ți-e-mpovărat

Și simți că îți e greu în viață,

Caută preotul lăsat,

De Dumnezeu, să-ți dea povață!".

(coperta 1), din volumul ÎNVĂȚĂMINTE PENTRU SUFLET, apărută la Editura Arco Iris, Brașov, 2019, pag. 40, ISBN 978-606-94609-8-6, autor VICTORIA FURCOIU, aflat la ediția a III-a, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, volum pe care l-am primit cu ,,dedicație și iscălitură", de la autoare.

Volumul are drept concepție de copertă - BISERICA ORTODOXĂ MĂRCUȘ, com. DOBÂRLĂU, jud. Covasna (coperta 1) și pentru coperta 4 (spate) a fost aleasă MĂNĂSTIREA MĂRCUȘ, com. DOBÂRLĂU, jud. Covasna, una dintre cele mai frumoase concepții gândindu-mă la bogăția spirituală a acestui binecuvântat popor.

Am mai scris despre poeziile Victoriei Furcoiu, dar acelea erau din categoria literaturii pentru copii - povești în versuri, cărți de colorat, alfabetul, ghicitori și fabule, sfaturi pentru copii - extraordinar de frumoase concepute, realizate, scrise... repet, m-am simțit ca un copil iubit, alintat, răsfățat. Dorința autoarei prin aceste volume este de a transmite buna și dreapta învățatură copiilor, nepoților, dar nu oricum ci parcă într-o joacă. A reușit, garantat!

Felicitări distinsă și bună prietenă pentru întreaga activitate literară depusă în folosul literaturii române. Mă bucur că am descoperit / colaborat / recenzat volumele Dumneavoastră, un motiv în plus de a prelungi copilăria, lecturându-le.

Azi, vă propun, o altă față a poetei/omului Victoria Furcoiu... Azi, îl/o găsim în maturitatea literară. De ce spun asta? Am în fața (chiar am terminat de citit) volumul denumit supra, ÎNVĂȚĂMINTE PENTRU SUFLET, cu poezie religioasă - o binecuvântare ,,căzută" peste mine, cu atât mai mult cu cât, azi, este sfânta zi de duminică (24 ianuarie 2021) și ziua Unirii Principatelor Române, 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza - 162 de ani, dată cu mare importanță istorică, și a 31-a duminică după Rusalii. Nimic întâmplător...

Uniți am fost, uniți vom fi, inclusiv întru literatură. Ea, literatura, ne-a unit și ne-a înfrățit, precum biserica lui Hristos. Literatura și cultura ne reprezintă și ne este scut în viață. Întrebați poeții! Întrebăți-i pe scriitori. Cât de frumos este atunci când poezia devine rugăciune? Și prin rugăciune, uneori, ne întoarcem la poezie. Un astfel de demers ne propune - drept binecuvântare - poeta noastră, crezând în Unul Dumnezeu și în Sfânta Treime.

,,Cât de puțin ne ceri, Tu, Doamne,

Nouă, ca oameni să trăim!

Doar respectând vrerile Tale,

Putem avea planeta-n schimb!

 

Atunci când omului I-ai dat,

Chipul și-asemănarea Ta,

Nimic în schimb nu i-ai luat,

Te-ai îngrijit de viața sa.

 

I-ai dat de toate omului:

Pământ, lumină, apă, hrană,

Făcând lege dorința lui,

Doar de porunci să țină seamă.

(...)

Aflăm că toți putem să-i fim,

Prieteni buni, numai atunci,

Când dovedim că vrem și știm,

Să-mplinim sfintele porunci", pag. 3, poezia CÂT DE PUȚIN...!

Volumul ne prezintă, în versuri, așa cum doar Victoria Furcoiu știe mai minunat, cele zece porunci dumnezeiești, lăsate, nouă, creștinilor, piatra de chezășie, pentru a avea parte de o lume plină de evlavie, o lume plină de dragoste pentru oameni și Cristos, o lume cu adevărat dumnezeiască - porunci pentru a putea moșteni Grădina Raiului - raiul cel veșnic - cele 10 porunci, sau Decalogul, scrise de Dumnezeu pe o piatră, și date lui Moise pentru a fi arătate/scrise/respectate, acestea pot fi văzute/citite în cartea Exodul. Doamne ajută! Azi, cu atâta modernitate, vrem-nu-vrem, parcă ne îndepărtăm de Dumnezeu, de biserică, de porunci, de post... Doamne, iartă-mă! Unul din ei chiar eu sunt...

,,Moise s-a suit la Dumnezeu. Și Domnul l-a chemat de pe munte, zicând: Așa să vorbești casei lui Iacov și să spui copiilor lui Israel...Acum, dacă veți asculta glasul meu și dacă veți păzi legământul Meu, veți fi ai Mei dintre toate popoarele, căci tot pământul este al Meu". (Exodul 19:3,5)

 

PORUNCA I

,,Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, să nu ai alți dumnezei afară de Mine!", pag. 5-7.

Pe parcursul celor 14 strofe (catrene) a câte patru versuri, poeta ne introduce în adevărată spiritualitate, vorbindu-ne atât de frumos, despre cine este Dumnezeu și de ce trebuie să respectam această poruncă. Iată:

,,Să ai un singur Dumnezeu,

Numai la El să te închini,

Smerit, doar El să fie al tău,

Cel Unic, creator de lumi!

 

Chiar dacă pare nevăzut,

De mintea noastră necuprins,

E Adevărul Absolut,

Atotputernic, Neînvins.

 

În judecată, Cel mai Drept,

De oameni, Cel mai iubitor,

In toate, Cel mai Înțelept

Și peste iad, Biruitor.

 

Vine atunci când nu gândești,

El este unde nu te-aștepți

Și, arătându-ți că greșești,

Te-ajută răul să-l îndrepți", pag. 5.

EL - adevăratul Dumnezeu ,,deschide porți", ,,e același pentru toți", ,,un înger păzitor ne-a dat", ,,nicicând nu te va părăsi". Pentru orice faptă să-ți pui speranța în EL, iar de cumva ai săvârșit un păcat sau o greșeală, să ceri să fii iertat și ,,greșeala să nu se repete".

,,Oricât de multe crezi c-ai ști,

Oriunde-ar duce drumul tău,

Să nu uiți de porunca-ntâi,

Să ai un singur Dumnezeu!", pag. 7.

 

PORUNCA a II-a, pag. 8-9.

,,Să nu-ți faci chip cioplit și nici asemănare a vreunui lucru...!

Să nu te închini lor, nici să le slujești lor!".

,,Să nu îți faci vreun chip cioplit,

Sau vreo asemănare-a lui,

La care să te-nchini grăbit,

Să-ncalci porunca Domnului!

 

Să nu te-nchini la chip cioplit,

A lucrului asemănare,

Din cele câte-s pe pământ,

In cer și-n ape curgătoare!", pag. 8.

Și precum o dumnezeiască predică, inima plină de Dumnezeu, a unei bunici împlinite și iubite, multumită de familia pe care I-a dăruit-o Dumnezeu, ne mai învață: ,,să chemi îngeri dumnezeiești", ,,să nu te lași amăgit" de idoli sau alții asemenea, să nu bei, să nu fumezi, să nu iubești trufia și mândria, să nu asculți ori să crezi în vrăji sau vrăjitoare.

,,Când sufletul ți-e-mpovărat

Și simți că îți e greu în viață,

Caută preotul lăsat,

De Dumnezeu, să-ti dea povață!", pag. 9.

 

PORUNCA a III-a, pag. 10-11.

,,Să nu iei numele Domnului Dumnezeului Tău în deșert!".

,,Poruncă-i de la Dumnezeu,

De vrei să o îndeplinești,

Nu lua în râs numele Său,

Căci rău, urât păcătuiești!

 

Rostește-I numele pios,

Cu dragoste, crezând în El,

Urmându-I drumul luminos,

Să-I fii un slujitor fidel!", pag. 10.

Și nu doar acestea! Încearcă să ,,lupți cu tot sufletul tău", să nu te amăgești cu păcat spunând că Il cunoști pe El, să chem martor pe Dumnezeu, dacă faci vreun jurământ, să nu judeci, să nu rostești blesteme, să nu înjuri, dar cel mai bine ar fi să nu juri, ci să îți respecți cuvântul rostit, adică,,DA!" să fie da, și ,,NU!", să fie nu.

,,Păstrează-ți sufletul curat,

Cum ți-a fost dat de Dumnezeu!

Nu te lăsa dus în păcat!

Nu lua în râs Numele Său!", pag. 11.

 

PORUNCA a IV-a, pag. 12.

,,Adu-ți aminte de ziua Domnului, ca să o cinstești!".

,,Respectă ziua Domnului,

A șaptea zi din săptămână,

Ce-a fost lăsată omului,

Spre rugăciune și odihnă!", pag. 12.

Să crezi în această zi a Lui Dumnezeu. Să o cinstești cu tot sufletul. El este lumină și întuneric și depinde doar de tine cum alegi să trăiești. Și un lucru de o profunzime maximă, pe care nu îl putem uita, este Judecata de apoi.

,,Spre El, în Sfintele Duminici,

Oricare om este chemat,

În toate Sfintele Biserici,

Atunci când clopotele bat", pag. 12.

 

PORUNCA a V-a, pag. 13-15.

,,Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie ție bine și să trăiești ani mulți pe pământ".

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu