vineri, 26 martie 2021

Atunci când lași un prost să te enerveze, tu ești mai prost ca el!

 

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contactcristi@kooperativa.ro

Existența social media în lumea noastră este ca ploaia. Tu poți opri ploaia? Evident că nu. Tot ce poți să faci este să reacționezi la constatarea că plouă afară. Și, în funcție de ce ce ți-ai propus să faci în viața ta, să îți iei o umbrelă, o geacă de fâș, o pungă chiar sau ce mai găsești la îndemână ca să te ajute să nu te ude.

Sau, căci și asta este o decizie posibilă, să alegi să stai în casă, să nu ieși în ploaie. Doar că problema cu statul acasă în lumea asta modernă digitală ține de două pericole mari și late.

Primo: dacă tu decizi să nu stai în digital, o să decidă alții pentru tine!

Direct spus, o să vorbească alții despre tine și lumea, când o să te caute în digital (în caz că nu știai, oamenii se caută pe interneți unii pe alții în draci), o să găsească ce zic alții despre tine, nu ce ai vrea tu să găsească. Pentru că, desigur, tu ai ales să stai în casă.

De înțeles, la urma urmei, căci cine ar vrea să se ude de la ploaia mocănească și enervantă stropită de legiunile de idioți din social media, spre exemplu? Doar că, vorba aia, când tot satul e în stradă, când tu alegi să stai în casă, te izolezi. Din toate punctele de vedere.

Secundo: dacă nu exiști în digital, unii pot crede că nu exiști deloc!

În urmă cu nici 20 de ani, îți permiteai lejer să nu ai o adresă de email. Căci așa era numitorul comun, ca să îi zic așa, al existenței celor mai mulți din jur. Acum, să nu ai un email, e ceva mai bizar decât să vezi un cocostârc vorbind la telefon despre peștele bibelou de pe televizoarele alea vechi. Căci s-a schimbat acel numitor comun. Și normalitate acum este alta.

Un nou normal prespune la nivel de bază să ai un cont de email. Iar un viitor nou normal (care deja bate la poartă) va presupune să exiști în social media. Altfel, cu cât sunt generațiile mai tinere, cu atât vor înțelege că, dacă nu ești acolo unde lor li se pare absolut esențial să fii, în social media ”lor”, vor înțelege că nu exiști.

Ploaia nu poate fi controlată. Îți doresc mult succes să oprești ploaia. Aia zic.

Nici social media nu poate fi controlată. Îți doresc mult succes să oprești social media. Aia zic.

Doar că, deși social media ca fenomen social nu poate fi oprită cum nici ploaia, ca fenomen natural nu poate fi oprită, există clar unele lucruri care ți se întâmplă în social media care pot fi controlate. Chiar de către tine. Cum ar fi cum reacționezi în fața legiunilor de idioți din social media. Asta clar poți tu controla. Nimeni altcineva nu o poate face în locul tău.

Adică, serios, cine te pune să îți faci sânge rău, să te enervezi și să te apuci de comentarii ofticoase pe interneți doar pentru că ai văzut pe cineva, pe care nici măcar nu îl cunoști!, zicând ceva despre o carte care ți-a plăcut, despre un film, despre echipa ta preferată sau despre orice altceva?

Serios, care-i faza? Adică de ce lași un necunoscut total să te enerveze în halul ăsta? Cu ce te ajută? Că de încurcat clar te încurcă: îți strică feng shuiul.

Și, din nefericire, după ce te încarci cu rahaturi din social media, te întorci în lumea reală și le și arunci asupra celor din jur. De regulă familia. Copii. Soțul sau soția. Sau, dacă ești ceva șef, șefuleț sau șefuț, asupra angajaților. Ceea ce este – că io ți-o zic direct – o mare prostie.

Căci

Atunci când lași un prost să te enerveze, tu ești mai prost ca el.

Poți să te superi pe mine până ninge. Adevărul acesta este. Și, dacă o să găsești resurse și forța interioară să recunoști acest adevăr și să îl accepți ca material de lucru, ca să îi zic așa, ar fi excelent pentru tine. Căci abia atunci când te vei antrena să nu te mai lași afectat de orice tâmpit din social media, ei bine abia atunci vei fi tu mai deștept decât el.

Aia zic.



Cristian CHINA-BIRTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu