La o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua devine egală cu noaptea, trecem la ora de vară. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă până la solstițul de vară din 21 iunie.
Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie, mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie, când ora 3:00 devine ora 4:00. În această noapte „dormim mai puțin”, iar 28 martie va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.
Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, însă nu a fost luată încă o decizie în acest sens.
Sursa: MaraMedia
Foto: oradesibiu.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu