duminică, 28 martie 2021

DIN CUFĂRUL CU AMINTIRI

                                                   Scriitorii pot fi cireşii din aprilie…

    „O luptă-i viaţa; deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor” spunea poetul George Coşbuc, cel atât de uitat de manualele şcolare din vremurile noastre atât de străine valorilor reale. O luptă e și viața scriitorilor de azi!

Doar natura nu se dezice de valorile ei. Iată, apar primii ghiocei, sfidând, ca de când se știu, gerul lunii februarie și gerul din oameni, astfel că ne amintim de luna martie, o lună specială, în care oferim femeilor mărţişoare şi cadouri. Iarba înverzeşte, păsările se întorc la concertul lor obişnuit după o istovitoare călătorie, iar noi, muritorii de rând, parcă începem să întinerim în suflet. Începem să acordăm tot mai multă atenţie valorilor cu care am fost crescuţi de părinţi şi bunici: bunătatea, dragostea și compasiunea pentru aproapele nostru, altruismul, credinţa în Dumnezeu, speranţa în mai bine.

Fiindcă este primul editorial al revistei „Freamăt” din acest an, cred că se cuvine să aruncăm o privire în trecutul foarte apropiat al anului trecut și începutul acestui an din perspectiva Ligii Scriitorilor, filiala Maramureş, condusă cu pasiune şi pricepere de poeta Carmena Felicia Băinţan. De la bun început, trebuie să remarc că toate întrunirile scriitoriceşti (care se petrec din două în două săptămâni) de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” s-au desfăşurat fără abatere de la program, începând cu ora 11.00 în sala „Ion Burnar”, că s-au întocmit procese-verbale, care cândva ar putea fi de ajutor celor care vor dori să facă o istorie a activității grupărilor literare ale Maramureşului. Notă bună are și revista „Freamăt”, care, prin ținuta grafică și conținut, a depăşit de mult, ca interes și difuzare, graniţele judeţului, fiind apreciată atât în ţară, cât şi străinătate. De altfel, poeta Carmena Felicia Băinţan a prezentat-o la Cluj-Napoca, în prezenţa preşedintelui LSR, scriitorul Al. Florin Ţene, iar ecourile favorabile au început să curgă cu nemiluita. La evenimentul Premiile Anului, organizat de Liga Scriitorilor Români, au fost premiaţi la Cluj-Napoca maramureşenii: dr. Mihai Ganea, Virginia Paraschiv, Mariana Cristina Popan şi Vasile Bele. Cei care vor avea bunăvoinţa de a citi aceste rânduri vor afla că filiala noastră a Ligii Scriitorilor are relaţii deosebite cu editorul şi poetul Ioan Romeo Roşiianu şi gruparea „eCreator”, ca şi cu cenaclul sătesc „Petre Dulfu” din Satulung. Nu o dată, şedinţele filialei noastre au beneficiat de plusvaloare, de bucuria de a ne întâlni şi a comunica prin forma cea mai elegantă, poezia, prin invitarea unor scriitori consacraţi din ţară sau diaspora, meritul fiind al aceluiaşi neobosit om de cultură Ioan Romeo Roşiianu. Apoi trebuie să mulţumesc public pentru sprijinul moral al LSR Maramureș, care participă cu entuziasm la şedinţele cenaclului „Petre Dulfu”, ultima dată (ca dată calendaristică a cenaclului și, din păcate, biologică a subiectului!) fiind sărbătorit regretatul, de-acum baladist, Ioan Voicu la împlinirea vârstei de 70 ani. Şi fiindcă înainte de toate suntem oameni, trebuie să remarc frumosul necrolog din revista „Freamăt”, nr. 13, decembrie 2019 semnat de Viorel Pop și dedicat altui regretat poet, Dragomir Ignat, unul dintre susţinătorii mişcării noastre literare: „Pentru tot ce a făcut EL, în această lume trecătoare, eu îmi asum obligaţia de a-l ruga pe Bunul Dumnezeu să-l aşeze, după cum merită, în corturile drepţilor, acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin… Amin!”

Dar viaţa merge înainte, iar proiectele noastre sunt ambiţioase. Mare parte dintre condeiele feminine ale LSR MM vor fi cuprinse în antologia editată de „eCreator” numită sugestiv „Flori(i)le Poeziei”, întâlnirile scriitoreşti sub auspiciul „Prietenii literare” vor continua sub atenta coordonare a lui Ioan Romeo Roşiianu, de asemenea şedinţele cenaclului de la Satulung şi Hideaga, apoi, înspre vară, vom participa la Tabăra de literatură „Opreşte-mă la tine, Maramureş!” de la Chiuzbaia, tabără care se va finaliza cu apariţia unei antologii.

Nu trebuie să uităm faptul că mulţi dintre membrii filialei noastre au cărţi în lucru sau aflate deja la tipar. În acest context, trebuie să-i remarc pe: Aurelia Oancă, Ioan Romeo Roşiianu, Elena Borcuti, Milian Oros, Carmena Felicia Băinţan, Iacob Oniga, Olimpia Mureşan, Vasile Bele, Mariana Cristina Popan, Ioan Potop, Maria Berciu, Vasile Dan Marchiş, Nelu Danci, fără a da o listă completă.

Aceste întâlniri ale noastre sunt adevărate oaze de lumină spirituală, de înălţare a sufletului, de încântare a auzului şi ochiului, de ieşire din banalul cotidian care ne împresoară.

Ar fi multe de spus, ar depăși limitele unui articol; mai semnalez doar, cu aceeași bucurie, că în curând… înfloresc cireșii…

                                                                                    Gelu Dragoş, U.Z.P.R.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu