sâmbătă, 27 martie 2021

Prostu-i prost în toate...

 

 Scriam ce judecăți ”de valoare” au apărut când trebuia să se construiască cele 10 case, care să semene întru totul cu gospodăriile țărănești de la țară, chiar și acel minunat closet din fundul grădinii...

     Nu știm exact cine a titularizat prostia, dar ea era din belșug mai ales la inteligența băimăreanului care  era considerat un paria cu totul incult :”Ei să sape acolo și să scoată aurul..”

    Cu toate că Baia Mare era capitala sau reședința Regiunii Maramureș și aveam și școală de muzică filarmonică, a fost trimisă cu sediul în Satu Mare: ”Hai mă, de când ascultă minerii muzică cultă?!” și denigrarea este foarte mare, că aici se scotea aurul și nu exista nici un atelier de bijuterii, numai la Satu Mare.     

Ne doare sau nu doare, dacă ne-au declarat orașul de categoria a IV-a, precis că și cetățenii au fost catalogați la această categorie. Umilirea s-a accentuat după ce a ars teatrul, care  a stat ca ruinele Warșoviei zeci de ani,  fără să se îndepărteze măcar ce a rămas de la foc.

    Cine ar fi putut crede  atunci că acest oraș minunat se va reînființa în jurul unei școli. Mina Săsar  a fost deschisă în anul 1939 și au constatat că această  îmbinare a rocilor, care a format minereul de aur se pretează  la prepararea prin ceanurare. Nu trebuie să credeți, dar și ceanurația a funcționat chiar din acel an, de asta nu era teatrul ca ruinele lui, să impresioneze prin hidoșenia lor.

    Cum toți specialiștii erau ”şcoliţi” în URSS , a ajuns la noi ministru un muncitor - Roncea Nicolae - care a construit flotația de la Cavnic și a dezvoltat geologia, geodezia și cartografierea bunurilor subsolului. Era clar că oamenii ce formau cabinetul lui, erau cam tot de pe aici și acest personaj, fără studii superioare, cu cei din jurul lui, au conchis că putem avea un Institut de Mine aici, unde era deja un institut de Conductori tehnici (subingineri), după cum a declarat ing. Crăciunică Ștefan.

    Deci s-a făcut  un proiect  frumos numai că un personaj a motivat că el nu poate pleca zi de zi cu avionul din București - Baia Mare, așa că acel proiect a luat ființă doar  în 1955, când s-a terminat construcția clădirii școlii miniere. Personajul respectiv a reușit să impună construcția acelui Institut de această dată în Petroșani, pe un deal. Acest corp de clădire de la noi a devenit Grupul Școlar Miner (foto), actualmente Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”- unde s-au adunat Școala de maiștri, Școala tehnică și Școala profesională, care de atunci a calificat mai mult de 250 mii de specialiști și muncitori în minerit, oameni  a căror urmași îi mai aflăm și acum prin Australia, cam toată Europa și pe continentul american...

    ”Dragostea celor din capitală  nu s-a răcit” dacă am înființat iar Institutul de Mine, cu toate că minele care au fost în județul Cluj au fost subordonate Centralei din Baia Mare. S-a decis că putem fi doar o filială a Universității Tehnice din Cluj Napoca.

    Lângă clădirile Grupului Școlar s-a înființat Institutul de Proiectări  Miniere, unic în țară și uite așa capătul de apus al orașului a devenit polul de cultură și știință al municipiului Baia Mare la discipline care nu se regăsesc în altă parte. Institutul  de Mine din Petroșani există și acum, dar studenții de acolo s-au împuținat  deoarece s-a constatat că  Baia Mare avea la Petroșani cei mai mulți studenți.

    Cu criza pandemiei, dar mai ales cea politică, învățământul va reveni cum era altădată, dacă politicienii vor pricepe că numai oameni calificați cu toate tipurile de calificări produc bunuri materiale, sau de Tezaur.

                                                                          Toma G. Rocneanu




 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu