joi, 25 martie 2021

Lecții de învățat. Prejudecăți

 

                                                                                       de Viorica Pârja

Prejudecățile sunt cârjele inteligenței, spunea Andre Gide. Oamenii nu se nasc cu prejudecăţi. Aceste păreri preconcepute sunt dobândite, încet, încet, prin intermediul familiei, prietenilor, profesorilor, prin influenţa celor din jur, atât prin asociere sau încurajare, cât şi prin imitare.

Suntem învățați de mici să păstrăm aparențele, să dăm bine în ochii lumii, să ne prefacem, să ne ascundem adevăratul eu, să fim așa „cum trebuie” și cum vrea lumea. Ne dezvoltăm o mască socială pe care o afișăm în fața altora și o menținem în interacțiunile cu cei din jur.

Uneori, ajungem chiar să ne identificăm cu masca noastră și să credem că așa suntem noi. Ne îndepărtăm atât de mult de noi înșine și trăim vieți „de împrumut”. De aceea nici nu este de mirare că suntem nefericiți, oricâte realizări avem și oricât succes credem sau cred alții că avem.

Prejudecata este fiica ignoranței! Iar una dintre prejudecățile lumii în care trăim este aceea de a pune etichete și a judeca! Ignorând sau neștiind că o persoană cu un suflet fără prejudecăți face pași importanți pentru liniștea sa interioară. Spunea marele Petre Țuțea că inteligența, oricât de mare ar fi, nu e suficientă, uneori, să te curețe de prejudecăți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu