vineri, 24 iunie 2022

Partidele mari conduc lumea


 Pentru a nu ştiu câta oară Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, anunţă că războiul din Ucraina va fi de lungă durată. Informaţiile care sunt vehiculate în mass media şi cele pe care le are NATO nu coincid decât în măsura în care conducerea Alianţei doreşte să ajungă atât la public cât şi la Putin frânturi de date cu caracter strategic, politic, propagandistic.

Fără o propagandă agresivă nu poate fi conceput un război.

Acceptarea cererilor de aderare la UE a Ucrainei şi Republicii Moldova trebuie încadrată în strategia generală a Statelor Unite, a UE, de a ţine sub presiune Federaţia Rusă. Fără acest război cu totul neaşteptat de opinia publică, dar prevăzut de NATO, cele două ţări ar fi aşteptat mult şi bine până să le fie acceptate dosarele de aderare. Acesta este un exemplu concret care arată că în ciuda invaziei de informaţii sunt lucruri care rămân ascunse opiniei publice. O aderare după orizontul anului 2030 nu rezolvă problemele actuale. Dimpotrivă, complică şi mai mult relaţiile cu Rusia, dar democratic este să susţii această decizie a Parlamentului European, a Comisiei Europene, a întregii Uniunii Europene în fond.

Desigur, nu trebuie să cădem în cealaltă extremă, adică să tragem concluzia că există o forţă mondială, nevăzută, care conduce lumea. În acelaşi timp, punând sub lupă evenimentele care au loc, putem concluziona că lumea de azi este condusă de oameni incapabili, de lideri întâmplători, de mediocrităţi ajunse datorită unui sistem zis democratic în funcţii de conducere care le depăşesc capacităţile intelectuale, profesionale şi morale.

„Aceşti nebuni care ne guvernează” sună titlul unei cărţi. Nu sunt nebuni cu totul, dar nici normali nu sunt. Aprecierile la adresa lui Vladimir Putin sunt edificatoare pentru lumea în care trăim. Cum e posibil ca una din cele mai mari ţări, un adevărat imperiu, să se lase condusă de un individ făcut cu ou şi cu oţet de o întreagă pleiadă de analişti, comentatori, oameni de ştiinţă, academicieni, scriitori, artişti etc. etc?
Nu trebuie să mergem la exemple de peste mări şi ţări. Avem propriile noastre cazuri. Traian Băsescu, ani la rând considerat cel mai puternic om politic din România, sfârşeşte la zidul infamiei. A condus ţara timp de zece ani, a fost ales în Parlamentul European, pentru ca apoi să-şi piardă toate drepturile cuvenite unui fost preşedinte.

Pe de altă parte, actualul preşedinte se pregăteşte după terminarea mandatului pentru a prelua o importantă funcţie în NATO. Cum Mircea Geoană, omul care a pierdut preşedinţia României în faţa lui Traian Băsescu este secretar adjunct este posibil ca preşedintele Iohannis să fie desemnat secretar general NATO.

Este un fel de rocadă. Mircea Geoană candidează la preşedinţie din partea PSD şi ajunge preşedintele României, iar actualul preşedinte preia conducerea NATO. Pare prea mult pentru nişte politicieni români. Nu este cazul să le reproşăm ceva celor doi politicieni, însă ne putem întreba de ce în cercul strâmt al puterii nu reuşesc să intre elemente noi? Explicaţia trebuie căutată în modul în care funcţionează democraţia reprezentativă. Între cel ce votează şi cel votat se interpune un partid.

Formaţiunile politice triază oamenii, fac o selecţie după criteriile pe care le doreşte partidul şi la sfârşit întocmesc o listă. Nu ai altă opţiune decât să votezi lista respectivă sau să-i laşi pe alţii să voteze, dar rezultatul este acelaşi.

Lumea de azi, cu conflictele, crizele, realizările şi nerealizările ei, are chipul, din păcate tot mai urât, al partidelor politice. Şi nu este vorba despre orice partide, ci doar despre cele mari. Partidele mari conduc lumea. Partidele mari conduc ţările, iar în interiorul ţărilor conduc regiunile, judeţele, oraşele, comunele. Partidele mari conduc instituţiile, agenţiile, şi în bună parte sindicatele şi asociaţiile non-guvernamentale. Toate deciziile majore sunt luate de liderii marilor partide. În sfârşit, urmând firul logic al acestei demonstraţii, liderii PNL şi PSD au decis compensaţia ridicolă la carburanţi de 50 de bani pe litru. În caz de revoltă populară, tot ele vor fi chemate să restabilească liniştea şi ordinea.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu