marți, 28 iunie 2022

PAMFLET

 


În cursul zilei de azi-noapte, singura librărie din oraș a fost spartă pe dinăuntru, pentru a se putea ieși afară ! Din această librărie, unde mîna omului nu a pus piciorul în prag demult, devenită un fel de azil al cărților bolnave de singurătate și tristețe, a evadat un număr important de romane, volume cu versuri, cărți de colorat, pentru copii, îndreptare ortografice și epice, spaima oricărui tînăr normal, cu telefonul încărcat și căștile pe cerumen.


Cărțile, organizate în haite, au atacat elevii care se îndreptau, pașnic, spre orice altceva decît școala, au forțat intrarea în parlament, stîrnind o panică simionistă, în rîndul parlamentarilor !
Cum mai fugeau manualele de gramatică după ei, zbierînd onomatopeic,iar romanele chiar au încercat să blocheze ieșirile, dar au greșit, pentru că acelea erau intrările.
Cu deviza: " Atunci i-am condamnat pe toți la carte !", grupările teroriste au intrat în sediile unor partide politice, dar întîmpinînd o rezistență eroică, s-au retras în dezordine.
Organele au intervenit: s-au adus importante cantități de lemne, au fost pregătite canistre cu benzină și o parte a populației a fost smulsă de pe internet, de pe facebook, pentru a fi de față la pedepsirea cărților revoltate, care au atentat la liniștea IT-știlor, la siguranța intelectuală a membrilor guvernului.
Se pare că aceste cărți răsculate au găsit complici în rîndul populației, trecută de 60 de ani, oameni care nu au putut să renunțe la viciul cititului. Spre binele nației, cititul nu este molipsitor.
Pentru a se preîntîmpina asemenea fenomene de extremism cultural-literar, s-a dat ordin ca toate librăriile să fie declarate depozite de vestigii istorice, în conservare, clasificate. Bibliotecile și-au redus programul de activitate, turiștii putînd să le viziteze, contra-cost, suma fiind, însă, extrem de mare, iar oferta pauperă, nesemnificativă: două săli de lectură, cu niște condamnați de drept comun, obligați să citească, în folosul comunității.

Cornel UDREA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu