miercuri, 29 iunie 2022

Spre o nouă ordine mondială

 


Ucraina a devenit axis mundi, buricul pământului, ţăruşul în jurul căruia se învârt marile puteri economice şi militare ale lumii. Conflictul nu este, aşa cum ar părea, un petic de pământ, ci o teribilă luptă între un mod de viaţă, între o filozofie, o confruntare pe viaţă şi pe moarte între două sisteme politice, una reprezentată de democraţiile occidentale, alta reprezentată de fostele ţări comuniste, URSS, respectiv Rusia, şi China.

În contextul mondial creat de invadarea Ucrainei de către Rusia, în condiţiile în care se căutau soluţii pentru oprirea războiului, pentru prima oară summitul G-7, întrunirea celor mai dezvoltate şapte state ale lumii, a fost introdus pe ordinea de zi subiectul China, considerată ca ţară care ameninţă pacea mondială. Este cel mai grav lucru care se putea întâmpla. Existau speranţe că va fi evitată, prin negocieri, o participare a Chinei de partea Rusiei, dar iată că diplomaţia a eşuat. Să nu-şi fi dorit Statele Unite acest lucru? Posibil. Cei doi titani nu aşteptau decât un pretext pentru a declanşa o confruntare pe faţă. China, după dezvoltarea ei impetuoasă, economică şi demografică, nu admite ca o ţară cu o populaţie de patru ori mai mică decât a ei, să fie stăpânul, jandarmul lumii.

Declarat sau nu, războiul din Ucraina are deja un caracter mondial. România se află în miezul fierbinte al conflictului, pe de o parte a relaţiei speciale cu Republica Moldova, pe de altă parte datorită vecinătăţii cu Marea Neagră, Insula :erpilor, Odessa. Nici amplasarea scutului anti-rachetă de la Devesel nu este pe placul ruşilor.

Deciziile luate la summit-ul G-7 din aceste zile din Germania sunt cruciale nu doar pentru destinul Ucrainei, ci pentru întregul flanc estic al NATO. Întrunirea G-7 a pregătit, de fapt summit-ul NATO de la Madrid din această săptămână.

Mărirea forţelor de intervenţie rapidă de la 40.000 de militari la 300.000 dă o idee despre amploarea pe care a luat-o războiul pornit de Rusia cu un scop precis: refacerea imaginii Rusiei de mare putere militară. Putin nu-şi poate permite să piardă acest război, iar Statele Unite au găsit un pretext pentru a-şi întări poziţia în Europa. Ne aducem aminte că fostul preşedinte Donald Trump nu găsea suficiente argumente să oblige ţările NATO din Europa să aloce 2% din PIB pentru apărare. Acum se va depăşi cu mult acel procent de 2%.

Aşa cum zicea preşedintele Macron, se face trecerea la economia de război.

Consumerismul tinde să fie amintire datorită creşterii preţurilor. Se va consuma mai puţin pe bunuri de larg consum, pe obiecte de lux, şi mai mult pe apărare, pe înarmare, cum se zicea prin anii 1960-1970. Vinovatul deja este găsit: Rusia. Din cauza lui Putin a crescut preţul petrolului şi gazelor, din cauza Rusiei care împiedică exportul cerealelor din Ucraina, vine ameninţarea foametei.

Nu mai există niciun dubiu că omenirea se află în impas, că urmează instituirea unei noi ordini mondiale.

Fiecare ţară, fiecare guvern, caută calea mai uşoară de rezolvare a problemelor proprii, de securizare a graniţelor, de protejare a cetăţenilor în faţa noilor provocări, concretizate în creşterea neîncetată a preţurilor, a scumpirilor fără precedent.

Care este situaţia ţării noastre? Cel mai important lucru, în acest moment, pare să fie stabilitatea politică. Se vorbeşte despre o rupere a alianţei PSD-PNL.

Partidul lui Marcel Ciolacu ar putea face un pas în spate lăsând PNL-ul descoperit, singur în faţa provocărilor interne şi externe. Disputa concretă este pe zona impozitării progresive pe care PSD o propune, ca variantă la cota unică susţinută de PNL. Corectă, echitabilă, nu este nici una nici alta. Se impune o soluţie de compromis. Cine este dispus să lase mai mult? Deocamdată amândou[ partidele sunt la fel de încăpăţânate, evident din motive electorale.

Ce va urma? Nu ştie nici Marcel Ciolacu, nici Nicolae Ciucă, şi cu atât mai puţin parlamentarii sau preşedintele Iohannis.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu