luni, 27 iunie 2022

„FĂ RAI DIN CE AI!-Leacuri pentru suflet„-Dr. DAN ORGA -DUMITRIU

 


Medic primar în Medicină Internă, lector universitar în cadrul facultății din Sibiu-România-dr.Dan Orga -Dumitriu scrie cartea cu titlul de mai sus pentru a ajunge la sufletul cititorilor prin descrierea unor situații de viață din cariera dânsului de medic  dar și pilde și maxime celebre comentate în stilul său inconfundabil.

Cartea are la bază descrierea  unor situații de viață adevărată sau imaginată prin prisma valorilor  ortodoxe în care crede un doctor creștin și anume: dragostea cu toate atributele ei, binele, frumosul și adevărul.

Om de omenie, autorul Dan Orga-Dumitriu prin această carte ( scrisă într-o perioadă de criză morală a societății când tinerii nu mai au un model de viață dat de mijloacele de informare mass-media sau de unii oameni din jurul lor), reușește să  realizeze o legătură dintre generații prin exemplificări concrete din viața personală-familială a doctorului dar și din cea profesională. Autorul susține că: „Cea mai ușoară cale de a descoperi Împărăția lui Dumnezeu este prin interacțiunea cu cei din jurul nostru” așa cum spunea Iisus în Evanghelia după Matei :„Odată ce vom ajunge la raiul din noi, toate celelalte ni se vor da pe deasupra”; sursele de inspirație redau o filosofie morală îndreptată dinspre sine-spre celălalt și spre lume.

Astfel cartea este dedicată soției sale Gina dar și celor „două minuni” din viața lor: Ruxandra și Georgia și, bineînțeles tuturor cititorilor. Subcapitolele, motto-urile, povestioarele luate din realitate sau internet și comentate reușesc să ne poarte în lumea judecăților de valoare ale unui suflet sensibil care să scoată în evidență „raiul din noi”pe care uneori nu știm să-l prețuim sau să-l intuim.

În introducere se redă afirmația filozofului Isaac Newton prin care se amintește că „Oamenii construiesc prea multe ziduri și prea puține poduri...” iar în continuare:

-„Oamenii sunt făcuți să fie iubiți, iar lucrurile să fie folosite. De prea multe ori însă în ziua de azi oamenii sunt folosiți, iar lucrurile sunt iubite...”

-„dacă ne asigurăm că spiritele noastre  își vor păstra privirea ațintită către măreția lui Dumnezeu, ne va fi cu mult mai ușor să ne împlinim destinul.”

-„pentru orice rău există două leacuri: timpul și tăcerea”-Alexandre Dumas; De multe ori tăcerea este plină de răspunsuri;

-„când viața îți dă o lămâie, fă o limonadă!”; noi nu suntem ceea ce suntem, noi suntem ceea ce am putea fi...”;

-„mă bucur când plouă pentru că,  și dacă nu m-aș bucura, tot ar ploua...”;

-„Pentru că astăzi nu avem timp, mâine nu vom mai avea putere, iar poimâine nu vom mai fi...Așa încât mai bine să ne lăsăm furați de viață decât să ne fure viața acele puncte negre de pe coala albă a destinului nostru! Să nu mai amânăm, să trăim chiar de acum așa cum merită să trăim, bucurându-ne de raiul din noi”;

-„Nu recunosc alt semn al superiorității decăt bunătatea!”Beethoven

-„Ardeleanul spune molcom, dar apăsat: -Fă bine și rău la nime! ;

-„Poate că rezultatul va fi același, indiferent că ești optimist sau pesimist, însă optimiștii se simt mai bine...”;

-„Omul îmbătrânește atunci când grijile iau locul viselor. Visul meu este să mor la o vârstă înaintată, fiind tânăr(prin vise) ;

În capitolul dedicat dezvoltării personale se afimă printre altele:

-„Dacă nu știi încotro te îndrepți, orice drum te va duce acolo...”

-„Logica te duce de la A LA B. Sufletul te duce oriunde...s-a demonstrat deja că inima generează un câmp energetic de 500 de ori mai intens decât creierul...”, Gândirea trasează calea către reușită, pasiunea este cea care ajută individul să străbată drumul imaginat...”

Capitolul„ Împlinire” are ca motto: „ Succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, fericirea să vrei ceea ce ai obținut”-Dale Carnegie

-Monica Vitti afirma: „Unii spun că lumea este a celor ce se trezesc devreme. Greșit! Lumea este a celor care sunt fericiți!”

La capitolul „Echilibru” se redă afirmația lui Confucius: „Cu toții avem două vieți. A doua începe când ne dăm seama că nu avem decât una; se spune că nu poți face nimic cu lungimea vieții tale, dar poți face cu adâncimea ei ceva, așa că „sapă, frate, sapă,pănă dai de stele-n apă (Lucian Blaga); iar citatul din Emil Cioran din poezia „Dreapta măsură” ne îndeamnă la lectură:

„Un pic de durere te face profund,

Mai multă durere te afundă prea mult.

C-un pic de avere n-ai lipsuri în casă,

Cu multă avere n-ai somn și te-apasă.

Un pic de putere te face mai tare,

Prea multă putere pe alții îi doare!

C-un pic de respect ești încrezător,

Cu prea mult respect devii sfidător!

C-o slujbă, desigur, ai pâine pe masă,

Dar dacă ai trei, n-ai masă, n-ai casă!

Păstrează, creștine, măsura în toate...”

La capitolul „Integritate” Charlie Chaplin are un cuvânt de spus:

-Fâ-ți griji pentru conștiința, nu pentru reputația ta. Conștiința înseamnă ceea ce ești, reputația este ceea ce gândesc ceilalți despre tine, iar ceea ce gândesc este problema lor, nu a ta...”

-„este extrem de important să ne asociem mai ales cu oamenii care ne împărtășesc valorile, nu doar interesele...”

Poezia scrisă și rostită cu ocazia botezului Georgianei -de o finețe și delicatețe coșbuciană îl recomandă pe scriitorul Dan Orga Dumitriu să mai încerce genul literar al poeziei!:

„E lung Sibiul, ba e lat,

Dar om ca tati de-așezat

Și domn ca el pe lume nu-i,

Eu sunt Georgia, fata lui,

Un înger bucălat....”

Peisaj încântător-D. Washington se întreba:- Oare de ce închidem ochii când plângem, ne rugăm, visăm și ne sărutăm?

...-Poate pentru că cele mai frumoase lucruri pe lumea aceasta nu le vedem cu ochii, ci le simțim cu sufletul...

Iar definițiile ne lasă fără grai:„ Iubirea este ceața care ia naștere din aburii suspinelor, sentiment care vine în galop și pleacă în vârful picioarelor...etc

Un dans după un spectacol pe scena de la cabaretul Moulin Rouge denotă romantismul autorului în legăturile sale familiale și nu numai...

Închei prin a spune că multe din citatele, povestirile, poeziile citate în carte („Dor de tata” de Marin Sorescu, Gabriel Liiceanu) etc făceau parte și din bagajul nostru de cunoaștere memorială și familială, dar, doctorul Dan Orga Dumitriu din Sibiul românesc a știut să le scrie, să le scoată la suprafață dându-le o valoare nouă prin legătura armonioasă dintre capitolele cărții.

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, Liga Scriitorilor, Maramureș, Ulmeni, iunie, 2022

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu