marți, 28 iunie 2022

BIDEN, LA 500 DE ZILE

 


Joe Biden, la aproximativ 500 de zile de mandat, testează limitele celor care susțineau cu 501 de zile în urmă că „oricine” ar fi mai bun decât Donald Trump. Cu amenințarea războiului nuclear acum în față, Biden prezidează cele mai mari prețuri la gaz, cea mai mare inflație și cea mai tristă bursă, de generații. Nu mai este dimineață în America. E târziu duminică după-amiază și plouă. (…)

De la preluarea mandatului, Biden a petrecut 191 de zile departe de Casa Albă în vacanță, în oricare dintre cele două proprietăți ale sale din Delaware, la Camp David sau în Nantucket. Trump a petrecut 381 de zile departe de Casa Albă timp de patru ani.

La casa lui Biden din Delaware, el a taxat Serviciului Secret cu 2.200 de dolari pe lună, chirie pentru o cabană aflată pe proprietatea sa, când era vicepreședinte. El a câștigat 66.000 de dolari în total din serviciu în 2013 și, deși cifrele nu sunt disponibile. Hillary și-a cumpărat o a doua casă în nordul statului New York doar din banii Serviciilor Secrete, anticipând victoria ei în 2016.

Dar ce este timpul petrecut de fapt de Joe Biden la Casa Albă? Cum au trecut cele 500 de zile până acum? Biden a reușit în primul rând să conceapă o nouă formă de război în Ucraina – nu tocmai rece și nici foarte fierbinte. Forțele speciale americane ar putea fi în curând la sol la Kiev și nave americane în Marea Neagră.

Ucrainenii s-au lăudat cu modul în care serviciile americane de informații au fost folosite pentru a ucide nave, tancuri și generali ruși. Fără să țină cont de ce ar putea însemna scurgerea pe piața globală a armelor negre, Biden trimite miliarde de arme de top în Ucraina, cu scopul declarat de a face să sângereze Rusia.

Când așa ceva a fost încercat în Afganistan în anii 1980, SUA au avut curtoazia de a face acest lucru prin intermediul CIA și de a păstra măcar un minim secret.

În schimb, Vladimir Putin a reamintit lumii de mai multe ori că are arme nucleare pe care nu se opune deloc să le folosească. Joe Biden a reușit acolo unde președinții din 1989 au eșuat: îi trimite pe americani la culcare noaptea îngrijorându-se de holocaustul nuclear.

Aceasta este cea mai mare realizare a sa în materie de politică externă, excepție evacuarea dezastruoasă din Afganistan și o călătorie care se va întâmpla în curând pentru a-i ierta pe saudiți pentru păcatele lor și pentru a deveni primul președinte din anii 1970 care a cerșit în mod deschis mai mult petrol.

Ca să se conștientizeze, Trump a fost singurul președinte din ultimii aproximativ 20 de ani care nu a început un nou război în timpul mandatului său și singurul în aceeași perioadă care a făcut un efort pentru a căuta pacea cu Coreea de Nord, țară pe care Joe Biden continuă să o ignore. Când a fost întrebat la Seul dacă avea un mesaj pentru Kim Jong Un, Biden a spus: „Bună ziua!”

Între alte realizări ale Liderului Lumii Libere, Biden a fost respins de Mexic, care a refuzat să participe la Summit-ul Americilor, deoarece Biden nu a invitat nici Cuba, Nicaragua și Venezuela.

„Nu poate exista un summit dacă nu sunt invitate toate țările”, a spus președintele Mexicului la o conferință de presă. „Sau poate exista una, dar aceasta este continuarea politicii intervenționismului.” Este cu adevărat un nou 1980.

S-a realizat, în schimb, o nouă supremație asupra Europei, unde Germania și Franța au fost de acord cu cererile SUA de a nu mai cumpăra energie rusească. Biden a călătorit de două ori în Europa și a declarat „America s-a întors”, așa că că asta există, da.

În ceea ce privește realizările interne, toată lumea din America știe despre scumpirile la gaze ale lui Joe Biden. Se pare că americanii văd nicio legătură între restricțiile sale asupra producției interne și sancțiunile împotriva energiei rusești, reducerea ofertei într-un moment în care cererea este în creștere și prețurile inflaționiste.

Vestea bună este că am impus sancțiuni Rusiei — ei bine, nu, nu este o veste bună; Rusia încă luptă în Ucraina, ceea ce înseamnă că sancțiunile au eșuat. Biden va acorda mai mult timp, deoarece SUA nu caută negocieri pentru a reduce sau pune capăt războiului.

Desigur, Joe a trecut prin Congres o factură de cheltuieli de infrastructură de 1,2 trilioane de dolari, care în niciun fel nu ar fi putut contribui la inflație, aruncând bani într-o economie care suferă din cauza problemelor cauzate de întreruperea lanțului de aprovizionare.

El a semnat, de asemenea, acea factură de ajutor de 1,9 trilioane de dolari pentru Covid, care, de asemenea, nu ar fi putut contribui la inflație, aruncând bani într-o economie care încă alungă mărfurile rare din lanțul de aprovizionare. Cel puțin salariile cresc, ceea ce înseamnă că se varsă mai mulți bani într-o economie deja inflaționistă.

Mass-media au enumerat de fapt cele mai mari realizări ale lui Joe – pentru noi, în cazul în care acestea ar fi fost greu de ales, inclusiv numirea unei mase de judecători, dintre care 80% sunt femei și 53% sunt oameni de culoare („judecători care reflectă națiunea noastră”).

De asemenea, Biden a asigurat strategic America, anulând interdicția lui Trump asupra persoanelor transgender care servesc în armată.

De fapt, Casa Albă se laudă că are primul Cabinet majoritar non-alb din istorie, cu cele mai multe femei din orice Cabinet, inclusiv prima femeie secretar al Trezoreriei, primii oficiali LGBTQ și ai Cabinetului Native American și prima femeie Director Național.

Dar este întotdeauna cel mai bine să mergeți la sursă, iar Casa Albă și-a păstrat propria listă de „recorduri” în președinția lui Joe. Le poți citi singur, dar te vei întâlni cu aceeași problemă pe care toți ceilalți o fac: toți se laudă, fără linkuri, surse sau detalii atașate. Așa că auzim, de exemplu, că Joe a fost „cel mai semnificativ ca impact economic președinte din primul an dintre toți președinții”.

Biden a prezis că republicanii vor avea o „epifanie” după ce Trump a părăsit mandatul, dar asta nu s-a concretizat încă. Pierderea democraților la mijlocul perioadei programată pentru noiembrie 2022 nu va ajuta. Și nici măcar nu am vorbit despre stilul de viață al lui Biden, care se plimbă cu un om mort, și despre gafele sale.

Au trecut doar 500 de zile. Mai este mult timp.

 

Autor: Peter Van Buren – este autorul cărților „We Meant Well: How I Helped Lose Battle for the Hearts and Minds of the Iraqi People , Hooper’s War: A Novel of WWII Japan , și Ghosts of Tom Joad: A Story of the 99 Percent.”

Sursa: David Angelo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu