duminică, 26 iunie 2022

IN MEMORIAM FRAȚII PETREUȘ


În urmă cu vreo câțiva ani (mulți!) scriam că Frații Petreuș sunt asemeni cuplului Ilie Năstase - Ion Țiriac. Unul era talent pur (Ion, respectiv Ilie), celălalt era ”robotul” care făcea lucrurile să funcționeze după anumite reguli, bine stabilite. Îmi povesteau artiști din Ansamblul ”Transilvania” că Ion își acorda zongora și venea apoi Ștefan și verifica, totul să fie bine.

Am mai scris că Adrian Păunescu spunea că își dorește ca numele său să devină substantiv comun. Nu a reușit, fiind depășit de Frații Petreuș, sintagma asta fiind acordată pungilor cu tacâmuri de pui ce se găseau în comerțul socialist.
Am mai scris, după nunta Mirelei Giurgi cu Dani Florea, că l-am întrebat pe tatăl lui Petre Giurgi cine-i mai bun ceteraș, fiul lui sau cuscrul, Gheorghe Florea. Mi-a zis că, indiscutabil, cel mai bun ceteraș al Maramureșului e Ștefan Petreuș. Ordinea celor ce vin după el nici nu mai contează.
Am mai scris că am vorbit cu Pătru Petreuș, dobașul din formula de început a ”Fraților Petreuș”, care mi-a zis că Ion era mai ”de gașcă” (să folosesc o formulă mai pe înțeles).
Erau firi diferite, se completau și împreună formau un întreg inconfundabil. ”Sunt pline cimitirele cu oameni de neînlocuit”, se zice. E adevărat, dar în locul valorilor nu poți pune orice. Nu le poți înlocui când ele se duc. Poți doar să te bucuri că îngerii vor afla cum se trece Iza, pentru mândra din Botiza, cum beau oamenii buni, cine scutură roua, horincuța la ce-i bună... Și multe vor mai învăța de la Frații Petreuș. Va fi veselie mare p-acolo, în Rai, și pace. Pentru că iar vor cânta cei doi: ”Până cântă Petreușii/ Nu vă temeți, nu vin rușii!” :))

Autor: Ioan BUDA TZETZU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu