marți, 28 iunie 2022

S-au sucit, s-au învârtit, până la urmă au scumpit

 


Trebuie să ai fie mare talent, fie foarte gros obrazul ca să prezinţi nişte scumpiri drept măsuri de protecţie. „Nu vor introduce noi taxe”, spune primul ministru Nicolae Ciucă şi după el se iau toţi liberalii. „Noua taxă” este vorba despre taxa propusă de PSD, numită de solidaritate, nu s-a introdus, în schimb a crescut TVA la toate alimentele care conţin zahăr, au crescut accizele la ţigări şi alcool, dar marea lovitură o primeşte domeniul HORECA, lovit cel mai puternic în pandemie şi după pandemie, prin creşterea TVA-ului de la 5% la 9%.

Cine nu ştia până acum că jocurile de noroc erau impozitate cu doar 1% află acum când impozitarea se ridică brusc la 40%. Acestea nu sunt majorări, ţin să precizeze guvernanţii, sunt doar ajustări. Cota unică rămâne, dar nu rămân aceleaşi preţuri la alimentele care conţin zahăr. Ce produse nu conţin zahăr? Prăjiturile, sucurile, ba chiar şi pâinea conţin zahăr. Adevărul este că, oricât de propagandistic ar încerca guvernul şi activiştii partidelor de guvernare să prezinte noile măsuri luate până la urmă tot preţul final contează. Oamenii vor scoate bani în plus din buzunare sau vor consuma mai puţin.

Mediul de afaceri este, la rândul lui, lovit de o nouă creştere a obligaţiilor către stat, TVA, accize etc.

Avem un stat care consumă mult pentru propria lui întreţinere. Încă nu s-a luat nicio măsură de economisire, de chivernisire a bugetului tot mai subţire pentru că economia este covârşită de o sumedenie de nenorociri, pandemie, război, scumpirea utilităţilor. Singurul pansament pe care l-a oferit statul este compensarea de 50 de bani pe litru de benzină şi motorină.

Dar benzinăriile pot creşte preţul la pompă şi atunci ceea ce statul dă cu mâna stângă, agentul economic, benzinarul, ia cu mâna dreaptă. Singura certitudine – şi nimeni nu poate contesta acest lucru – este că lucrurile merg din rău în mai rău. Cine va plăti politic pentru această administrare ineficientă? Deşi PNL şi PSD şi-au împărţit ministerele în mod egal, PNL având primul ministru va deconta electoral la viitoarele alegeri. Pe de altă parte PSD pare să aibă propuneri mai bune decât PNL, propuneri care ar putea veni în sprijinul populaţiei.

Plafonarea preţurilor la carburanţi şi energie era ceva foarte concret, care ar fi pus stavilă creşterilor preţurilor de la o zi la alta. Marcel Ciolacu a jubilat când a aflat că SUA şi Franţa au trecut la plafonarea preţurilor, făcând o trimitere ironică la „comuniştii de americani”.

Chiar dacă PNL ştie ce face, chiar dacă are un plan, nu reuşeşte să-l explice pe înţelesul tuturor. Nu vom introduce noi taxe, păstrăm cota unică sunt doar simple slogane atâta vreme cât cresc taxele şi impozitele existente.

Liberalii se păcălesc singuri. PSD-ul se fofilează, dă impresia că el nu poate face nimic şi că PNL-ul ia deciziile de unul singur. Introducerea impozitării progresive, aplicabilă şi la pensiile speciale, a devenit foarte populară şi îi aduce puncte electorale PSD-ului. Adevărul e că PNL nu reuşeşte să dea o lovitură de imagine, cu impact electoral, propunând ceva care să conducă la creşterea capitalului de simpatie. Însuşi faptul că noile măsuri, deloc populare, au fost prezentate doar de PNL spune mult despre tactica de sustragere de la responsabilitate politică a PSD-ului. Strategia lui Marcel Ciolacu va da roade electorale.

Să ne aducem aminte că Traian Băsescu l-a protejat pe primul ministru Emil Boc alegând să anunţe el personal tăierea salariilor cu 25%. Dimpotrivă, Nicolae Ciucă a ales nu numai să prezinte el noile majorări, dar s-a afişat alături de lideri PNL. Prin urmare, PNL creşte TVA-ul din domeniul HORECA de la 5% la 9%, PNL impozitează jocurile de noroc cu 40% faţă de 1%, PNL-ul majorează TVA-ul la toate produsele care conţin zahăr, PNL-ul creşte accizele la ţigări şi alcool.

Concluzia? PNL va plăti electoral pentru creşterile de preţuri ce vor urma în urma deciziilor luate în comun cu PSD şi UDMR.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu