luni, 27 iunie 2022

Maraton literar la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare


 Luni, 27 iunie 2022, ora 13:00, la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene, în prezența unor specialiști din domeniu, au primit ”botezul” public volumele VIII și IX ale lucrării „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”, de dr. Volker Wollmann. Moderatorul evenimentului a fost dr. Teodor Ardelean care a evidențiat munca titanică a domnului Volker Wollmann și a dat apoi cuvântul unor specialiști în domeniul industriei și mineritului: Ștefan Blasko, manager general la Electro Sistem Baia Mare, Alexandru (Sașa) Nicolici, unul dintre cei mai importanți geologi contemporani și nu în ultimul rând inginer minier Nicolae Bud, ex-deputat (4 mandate) în Parlamentul României. Au mai vorbit Mircea Bolchiș, sculptor și pictor important, scriitorul Gheorghe Jurma, director al editurii ”Timpul” (TIM) și al revistei ”Semenicul” din Reșița, muzeograf Lucia Pop, preot Gheorghe Pop din Seini, conf. univ. ing. dr. Mirela Ana Coman, Ioan Denuț, directorul Muzeului de mineralogie ”Victor Gorduza”, ș.a.

































Tot luni, 27.06.2022, ora 17,oo cu o precizie nemțească, în aceeași locație, cu ``àctori`diferií a avut loc prezentarea cărții-album Monumente și plăci comemorative pentru germanii din România deportați în ianuarie 1945 în Uniunea Sovietică = Denkmäler und Gedenktafeln für die im Januar 1945 in die Sowjetunion deportierten Rumäniendeutschen, autori: Friedrich Philippi și Erwin Josef Țigla. Așa cum a afirmat dr. Teodor Ardelean este o carte-TEZAUR la care și-au adus contribuția și Crina&Dorin Dărăban din Satu-Mare. Este o carte-album cu monumentele și plăcile comemorative ale victimelor deportate (cetățeni de etnie germană)  în URSS, inclusiv în Dombas (actualmente oraș din Ucraina). Pe marginea cărții-document istoric au vorbit: Clara Sinn, președinta FDGR, organizația Baia Mare, Walter Ubelhart, romancier, președintele FDGR Maramureș,  editor Mihai Nae, sculptor Mircea Bochiș, ș.a.










































P.S. Marți, 28 iunie, de la ora 13,oo la BJPD BM, în sala de conferințe va avea loc prezentarea cărții-album ”MONUMENTELE MIHAI EMINESCU”, autori Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla.

Text și foto: Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu