marți, 6 iunie 2023

Prima ediție a festivalului interjudețean de folclor – ”Sus în vârful Codrului, pe urma haiducului”

 

Trei localități din trei județe: Băsești (Maramureș), Socond (Satu Mare) și Cehu Silvaniei (Sălaj) au organizat festivalul ”Sus în vârful Codrului, pe urma haiducului” ce a avut loc în ”Poiana cu ghiocei” de pe Vârful Lespezi.

Festivalul și-a propus să promoveze cântecul, jocul și graiul de pe meleagurile Codrului străbun, dar să și aducă un omagiu celebrului ”haiduc” anticomunist Vasile Blidaru, în cinstea căruia s-a dezvelit un bust cu acest prilej. Au fost prezenți fiii acestuia, în frunte omul de afaceri Valer Blidar, care a venit însoțit de primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

”E o bucurie să văd cum, în spații încărcate de tradiții, obiceiuri străvechi și de istorie, se nasc festivaluri care aduc la lumină tot ce are satul românesc mai frumos, mai profund, mai adevărat.

Am propus ca următoarele ediții să fie organizate în parteneriat de Consiliile Județene Maramureș, Satu Mare și Sălaj, astfel încât festivalul să devină unul de anvergură, de nivelul ”Horii de la Prislop”.

Pentru tot ce-a fost azi, pentru oamenii minunați care-au ales să participe și pentru acest început atât de frumos, inițiatorii și organizatorii merită felicitări alese!”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

”Zona Codrului a fost de multe ori ignorată, dar potențialul turistic cultural este unul enorm, iar odată cu acest festival va începe să fie exploatat așa cum se cuvine,” a declarat Dan Ivan, deputat USR Maramureș.

 

Sursa: MaraMedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu