marți, 9 martie 2021

Ilie Gherheș și sentimentul familiar al istoriei

 

                                                                                                    de Gheorghe Pârja

Istoricii sunt ființe care veghează timpuri trecute. Stau lucizi în patrimoniul istoriei, fiind și buni avocați ai vremurilor care se mărturisesc mai greu. Dar nu de puține ori sunt și cronicari ai prezentului, tocmai pentru a oferi materie primă viitoarelor manuale de istorie. Când vom privi lumea prin ocheanul întors. Da, istoricul este mereu într-o febrilă căutare de izvoare. Aceste calități și îndatoriri le întrupează dr. Ilie Gherheș, unul dintre cei mai autorizați deslușitori ai trecutului Maramureșului. Și efectul lui asupra istoriei naționale. Cum mai scriam, când Ilie aprinde flacăra curiozității în preajma unui document, îți arată calea spre adevărul istoric. Nu-și permite fabulații în jurul unei cronici revelatoare, ci folosește interpretarea în contextul epocii.

Ilie Gherheș crede că „istoria este un exercițiu de sinceritate și că emoția patriotică este lacrima îngerului păzitor”. Frumoasă mărturisire de credință! Într-o vreme în care, din motive absolut bizare, istoria națională este redusă la tăcere în școli, gest necugetat, cu urmări ușor de bănuit. Ilie Gherheș se încăpățânează să ne fie dascăl de trecut, prin cărțile și articolele publicate. În care sunt cuprinși, mai ales, timpii istorici ai Maramureșului. Are harul de a ne transmite pulsul evenimentelor, evocându-le într-un mod emoțional și cărturăresc. Scrie cu patima istoricului, fără patimi istorice. Parcă se contopește cu personajele despre care relatează. Chiar dacă abordează întâmplări din ultimele decenii, știe că identitatea nu se naște spontan. Nici la oameni, nici la comunități. Caută în prezentul nostru frământat evenimente care vor deveni referințiale.

Cartea „Maramureș, (a) casa sufletului meu” (Editura Marist 2020), a istoricului Ilie Gherheș, editoriale găzduite de revista „Valahia – Dacia Nemuritoare”, este o pildă elocventă în acest sens. Când scrie despre rolul preoților la Marea Unire, descifrează și rolul bisericii în devenirea românească. Nu uită să sublinieze partea lor luminătoare în viața satelor noastre. Care, alături de dascăli, au fost energii de veghe la întruparea unor acțiuni determinante. Apoi, argumentează cum pentru România semnarea Tratatului de la Trianon a însemnat recunoașterea internațională a fruntariilor postbelice. Scrie și despre secolul de însingurare istorică, pentru toți românii din jurul granițelor. Pe acest fond este prezent în comunitățile românești din dreapta Tisei și Cernăuți, luând pulsul stării de fapt.

Ilie Gherheș face remarcabile portrete celor care au marcat destinul Maramureșului, dar și al României. De la Lucia Piso, Mihai Dăncuș, Dumitru Fărcaș, la academicienii Ionel Valentin Vlad, Emil Burzo, Ion Aurel Pop. Evocă manifestări culturale de referință de la Petrova, Săliștea de Sus, Finteușul Mare, ori Desești. Aduce în atenția noastră momente importante care au marcat istoria românilor. Cum este celebrul Manifest de la Darnița. Sunt câteva din popasurile în care arde focul trecutului și prezentul nostru.

Remarc, la Ilie Gherheș, scrierea într-o frumoasă limbă română. Este o carte necesară dascălilor și elevilor interesați de istorie, fiind un admirabil ghid pentru cunoașterea Maramureșului, casa și acasa sufletului nostru. Da, avem nevoie de cărțile istoricului Ilie Gherheș, acum într-o vreme de secetă în învățarea istoriei noastre. Pe bună dreptate, autorul și-a intitulat un text despre „sentimentul familiar al istoriei”. L-am păstrat deoarece i se potrivește. Trăsătura acestei cărți este tocmai apropierea unor evenimente de referință de sufletul nostru. Cum spuneam, se adresează mai ales tinerilor care fug, cu euforică inconștiență, de istorie, fără să observe că pierd bătălii cu ei înșiși. Ei care fug de narațiune, pentru a se îndepărta de ei. Mai păstrez în sinea mea speranța că tocmai voi vedea intrând în clasă un profesor care să le explice elevilor, cu sinceritate, zic eu, despre faptele strămoșilor.

Un comentariu: