Un debut promiţător, prozatorul Raul Alexandru Mitruţi
Am intrat de ceva timp în posesia cărţii „Scările imaginaţiei”, autor tânărul Raul Alexandru Mitruţi, Editura „eCreator” Baia Mare, Colecţia PROZĂ debut, 2020. Şi am făcut un experiment. La „Ora de lectură” cu elevii mei din clasa a II-a le citeam câte o povestire. Am rămas plăcut surprins de faptul că elevilor mei le-au plăcut foarte mult! Mult mai mult decât aşa zisele poveşti clasice. Magia, personajele cu nume atât de englezeşti, eroii şi puterile lor infinite, imaginaţia autorului şi finalurile fericite, în care binele învinge răul, toate la un loc, plus ritmul alert, lipsa „înfloriturilor”, i-au fascinat pe copii şi mă rugau să le citesc zilnic, ceea ce am şi făcut, până am terminat de citit povestirile. Casian, un elev din clasa mea chiar a afirmat că povestioarele lui Raul Alexandru Mitruţi îi aminteşte de seria de filme cu Harry Potter!
De remarcat este faptul că poveştile sunt traduse şi în limba engleză de însuşi autorul! Dar cine este de fapt Raul Alexandru Mitruţi? S-a născut la 1 septembrie 2007, în Paşcani, judeţul Iaşi, este, aşadar descendentul lui Mihail Sadoveanu!
Din 2017 s-a mutat în Baia Mare şi este elev la Şcoala Gimnazială „I.L. Caragiale” Baia Mare. Are apariţii în revista „Mărturii maramureşene”, antologia „Portrete lirice de primăvară” editată de ASPRA, în revista „eCreator”, antologia „Vis cu Nechita”, antologia „Toamna sentimentelor” editată de Editura „eCreator”, revista „Vlăstare băimărene” editată de Editura „eCreator”, ş.a.
Prima proză „Peripeţiile lui William Barley” îl are protagonist pe William, care vine pe lume dintr-o păpuşă de lemn, face Şcoala de Magie Hovomir şi reuşeşte să învingă Alianţa Gex iar părinţii lui sunt foarte mândri de reuşita lui. Aceştia îi trimit o scrisoare cu următoarele cuvinte: „Dragă fiule, Poate că nu am fost cu tine să vedem cum ai luptat, dar ştim că te-ai descurcat. Mereu am crezut în tine. Am vrut să te protejăm, dar acum am descoperit că tu eşti mai puternic decât ei. Noi suntem mândri de tine. Pentru noi vei fi mereu copilul nostru! Cu mare dragoste, Jennifer şi Oliver Barley”.
A doua poveste „Fraţii Twin şi Tărâmul Necunoscut” ne duce într-o călătorie în jurul lumii, unde personajele principale sunt Henry şi sora lui Beatrice. Cei doi eroi au parte de multe obstacole în împlinirea visului lui Henry, ajung pe o insulă necunoscută, trebuie să se dueleze cu un împărat al întunericului, eliberează insula, sunt recuperaţi de un elicopter militar şi ajung teferi acasă. Exact ca şi la prima povestire, primesc o scrisoare de la părinţi: „Dragă Henry şi Beatrice, Suntem foarte mândri de voi şi ştim că sunteţi bine. Mereu am crezut că veţi păţi ceva, dar acum ştim că voi sunteţi foarte puternici. Vă iubim! Cu drag, Scarlet şi Jack Twin”
A treia proză „Legenda lui Archel” se referă la un regat condus de regele Jasper şi regina Catherine, care nu putea să-i dăruiască regelui un moştenitor. Împăratul acceptă ca regina să nască cu ajutorul magiei, pe cel numit Archel. Din nou, textul curge uşor, în cuvinte simple, anume scrise pentru copii, ce dă o valoare incontestabilă povestirii sau basmului.
O altă proză scurtă este „Captivi în munte” şi îi are protagonişti pe bătrânul Erold care trăia singur pe un vârf de munte şi tânărul fecior Aaron. Acesta datorită condiţiilor meteorologice se rătăceşte şi este nevoit să stea în casa bătrânului până primăvara, lucru ce-l îmbucura pe singuraticul Erold, că avea astfel, tovarăş de poveşti în serile lungi de iarnă.
A cincea povestire „Schiţă pentru viitor” se referă la o lecţie-dezbatere susţinută de profesorul Dumitru Gherman având ca temă „problemele sociale”. Întrebarea era: „Ce părere aveţi despre problemele care sunt în această perioadă?”. Răspunsurile date de elevi sunt deosebit de mature pentru vârsta lor: Vlad: „Eu cred că cea mai mare problemă este frica de îmbolnăvire. Consider că teama ne poate duce la eradicarea umanităţii” sau „Cred că oamenii ar trebui să fie mai înţelegători, mai răbdători, să se bucure unii de alţii, să îmbrăţişeze natura, să înveţe iar ce este iubirea. Iubirea de tot ce ne înconjoară” (Marcu).
Despre tânărul „vlăstar băimărean”de acum - Raul Alexandru Mitruţi, au scris încurajator: Mioara Bahna, Valentina Becart, Petronela Apopei, Zorin Diaconescu, Daniel Luca, Nicolae Toma, subsemnatul şi Ioan Romeo Roşiianu, pe care-l citez: „Beneficiind de o imaginaţie luxuriantă şi fiind înzestrat cu un har demn de toată invidia mai vârstnicilor scriitori, Raul Alexandru Mitruţi propune astăzi o carte în care şi-a pus întregul suflet, toată emoţia şi simţirea primilor paşi făcuţi într-o lume în care oamenii pot face văzut nevăzutul prin simpla racordare continuă la actul inspirativ”.
Preluare https://www.ecreator.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10469:un-debut-promitator-prozatorul-raul-alexandru-mitruti&catid=12:critica-literara&Itemid=115
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu