marți, 21 iunie 2022

Dan Diaconu: Politicienii au intrat cu capul în nisip

 


În timp ce Ciolacu aberează pe tema plafonării preţului la pompă, realitatea tinde să ne dea o palmă care ne va întoarce la loc în perioada de dinainte de 1989. Personal cred că nu mai avem mult până la a fi destabilizaţi. O să înţelegeţi imediat care-i situaţia după ce veţi constata ceea ce se întâmplă.

Ruşii au blocat tranzitul prin Caspian Pipeline Consortium(CPC) motivând că au găsit nişte mine neexplodate în portul Novorossiysk. Întotdeauna ruşii au explicaţii „logice” în momentul în care operează astfel de blocări. Vă reamintesc că în august anul trecut le-a luat foc un terminal de pompare a gazelor către Europa, ceea ce a condus livrările spre minim. Acum se întâmplă să găsească mine neexplodate şi, pentru asta, mai taie Europei o bucăţică esenţială de petrol.

E greu de crezut că e ceva întâmplător în toată povestea asta, mai ales în condiţiile în care ruşii au tăiat gazul Europei, concentrându-se acum pe exportul masiv către China şi alţi parteneri. Mă rog, planul rusesc prevede reorientarea strategică a consumului de hidrocarburi către piaţa internă. Iar aici avem de-a face cu o problemă globală, care va aşeza pe alte fundamente întreaga economie a lumii.

De ce spun că România e în pragul unei crize grave? Ceea ce nu şopteşte nimeni până la ora actuală este faptul că ţara noastră e dependentă într-o proporţie de 30% de petrolul kazah. Petromidia e ombilical legată de petrolul de acolo. Asta înseamnă că avem o problemă cât casa. Mai ales în condiţiile în care mai suntem dependenţi şi de ruşi în proporţie de 20% şi, ca o mare putere închipuită, îi atacăm precum croitoraşii, trimiţându-l pe Plăvan la Kiev, în căutare de angajament post-prezidenţial.

Chestiunea, din punctul nostru de vedere, e cât se poate de clară: putem plafona preţul la pompă, îl putem decreta chiar şi 1 leu pe litru. Ciolacu poate chiar să pretindă că va da benzina gratis, că de mâine vei merge la pompă şi, ca cetăţean român, vei face plinul gratis. Problema e că la pompă nu va mai fi nimic! Cu 50% din aprovizionare compromisă putem spune că suntem în pom. Nu-i vorba doar de benzină. Vor exista inclusiv probleme serioase pe piaţa energiei electrice în condiţiile în care ticălosul naţional Virgil Popescu forţează închiderea a două treimi din sistemul energetic naţional pentru a se încadra în prevederile PNRR, din care România nu va trage absolut nimic. Cărbunele era o variantă ideală acum. Chiar şi aşa am fi avut probleme din cauză că guvernările de după 1989 şi-au bătut joc de exploatările miniere, punând întreg domeniul pe butuci. Cei care stau pe lângă termocentrale n-au habar că s-a preferat importul de cărbune radioactiv ucrainean – mai scump şi mai prost decât cel autohton – pentru a duce la bun sfârşit operaţiunea de auto-asasinare economico-energetică. Aşadar aşteptaţi-vă şi la o problemă majoră pe piaţa energiei electrice.

Să privind acum din perspectivă europeană. Ştiţi bine că Rusia acoperă aproximativ 30% din necesarul de petrol al UE. Cu oprirea CPC, Rusia dă practic un mat tehnic. Absolut toţi specialiştii erau de acord că cele 2-3 milioane de barili pe zi pe care-i exporta Rusia vor fi extrem de greu de înlocuit. Prin CPC trec încă 1.8 milioane barili pe zi, astfel încât efectiv nu mai există alternativă la nivel mondial! Singura speranţă a momentului era Iranul, doar că un acord ar deranja extrem de mult la nivel politic în SUA şi Israel, astfel încât e greu de crezut că se va debloca situaţia. Însă, chiar şi în cazul în care s-ar debloca, Iranul nu ar putea pompa mai mult de 1 milion de barili pe zi. Şi asta peste cel puţin şase luni!

Ceea ce încerc să vă spun este că, treptat, nu vor mai fi soluţii. Cel mai probabil, puterile occidentale vor prooceda exact ca în vremea pandemiei, confiscând tot ce pot de pe piaţă. Nu vei mai putea aduce din altă parte petrol deoarece, cel mai probabil, va fi piratat de occidentali. Vă spun cât se poate de clar: criza care vine va fi cea mai mare din istorie şi va întoarce multe popoare la realităţile Evului Mediu.

Deja în Polonia şi Letonia li se dă dreptul oamenilor să culeagă rezidurile lemnoase rămase după exploatările forestiere. Nu înţelegeţi ce se întâmplă? Transparent spus, iarna viitoare Europa va tremura teribil de frig. Vă gândiţi că se vor rezolva multe cu regenerabilele? Aiurea, e imposibil! Cererea mare şi penuria materiilor prime vor face ca regenerabilele să aibă preţuri imposibil de suportat. Ruşi ştiau asta, doar de aceea au provocat crize – şi vor continua să provoace – pe piaţa materiilor prime necesare producţiei de regenerabile. La ora actuală e o criză pe piaţa panourilor solare întrucât cererea depăşeşte cu mult oferta. Ceea ce va împinge preţurile mult peste suportabil.

Soluţii? Nu există. Doar bombe mediatice. Când însă va începe marea tremurare veţi vedea cum va începe tămbălăul. Deja Putin a câştigat alegerile din Franţa. E abia începutul. Pe moment politicienii au adoptat poziţia struţului, cu capul în nisip. Astfel nu vor vedea şi nu vor auzi nimic. Să vedeţi însă ce distracţie va fi atunci când petrecerea îi va lua pe nepregătite!

 

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu