miercuri, 22 iunie 2022

La Bucureşti se dă tonul începerii campaniei pentru alegerile locale

 


Precum ghioceii anunţă sosirea primăverii, sondajele vestesc pregătirea partidelor pentru alegeri. În urmă cu câteva zile apărea la Bucureşti un sondaj care măsura intenţia de vot a electoratului bucureştean. Datele nu au surprins pe nimeni. Încă din primul an al mandatului Nicuşor Dan nu a reuşit să demonstreze că este un primar general bun.

Lipsit de experienţă, fără o susţinere puternică în consiliul General, fără un partid care să-i pună la dispoziţie întreaga logistică, activistul civic, omul care a înfiinţat Uniunea Salvaţi Bucureştiul, transfomat apoi în Uniunea Salvaţi România, a putut constata singur diferenţa de la teorie la practică. A vorbi de pe margine este una, a face treabă în administrarea unui oraş este alta.

Datele sondajului oglindesc în primul rând activitatea primarilor de sectoare şi a primarului general. La Bucureşti, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar fi votat de 33% dintre cei care se prezintă la urne, PNL de 22%, AUR de 14%, urmat de USR cu 10%, iar PMP de 5%. Urmează alte partide care nu trec pragul electoral.

La o primă vedere Nicuşor Dan nu are şanse să fie reales. Este posibil să fie o legătură între sondajele care apar în această perioadă şi votul din Camera Deputaţilor unde s-a votat proiectul de lege prin care primarii şi la viitoarele alegeri vor fi aleşi tot din primul tur.

Ce înseamnă acest lucru? Că toţi candidaţii se vor arunca asupra primarului în funcţie. În orice caz la Bucureşti Nicuşor Dan din toate datele rezultă că nu va avea sprijinul PNL, ca la alegerile din 2020. Relaţia primarului general cu USR este cât se poate de neprietenoasă. Prin urmare, potrivit sondajelor, pentru că alegerea primarilor se face dintr-un singur tur, prima şansă o are candidatul PSD. Desigur, se pot ivi surprize. În sensul că se vor face alianţe între partide pentru a susţine acelaşi candidat.

Aceeaşi strategie se va utiliza în toată ţara, în toate localităţile. Ca anii trecuţi, partidele care au susţinut alegerea primarilor dintr-un singur tur sunt tot PSD şi PNL. Aceste partide sunt avantajate. Primarii liberali şi social-democraţi îşi asigură victoria la alegerile locale susţinând aceiaşi candidaţi.

Partidele mici practic nu au nicio şansă să obţină mandate de primari. La alegerile trecute USR fiind pe val a reuşit să câştige câteva primării, printre care în municipii mari, precum Timişoara şi Braşov. După fuziunea nereuşită USR-PLUS, după demisia lui Dacian Cioloş, actualul USR a intrat în cădere liberă. Depăşit în sondaje de AUR, un partid fără structuri în teritoriu, USR continuă să piardă teren. Practic la viitoarele alegeri locale, din 2024, cu şanse de victorie se vor confrunta doar candidaţii susţinuţi de PSD, PNL şi UDMR în localităţile cu populaţie maghiară de peste 30%. Candidaţii partidelor mici şi mijlocii, respectiv USR, AUR, PMP, Pro România, alte formaţiuni care apar doar în perioada campaniilor electorale, nu au nici cea mai mică şansă.
Această situaţie se datorează anomaliei legii electorale votată de parlamentarii PSD, PNL şi UDMR. Partidele din actuala coaliţie de guvernare şi-au asigurat deja victoria la alegerile de peste doi ani a candidaţilor proprii votând o lege incorectă. Nu este deloc în spiritul democraţiei.

Alegerile locale arată direcţia în care se va vota la parlamentare. Aleşii la locale se transformă într-o armată electorală care se aruncă în luptă în sprijinul candidaţilor pentru parlamentare.

După cum arată lucrurile acum, s-ar părea că nu vor exista surprize foarte mari decât la desemnarea candidaţilor prezidenţiali. Nici în PSD, nici în PNL nu există o personalitate care de la sine să se impună drept veritabil candidat la preşedinţie. Regula este ca preşedintele partidului să fie prezidenţiabil de la sine. La partide mai mici este limpede că liderul formaţiunii va fi candidatul prezidenţial. Ludovic Orban, Dacian Cioloş, George Simion, cel ce va fi ales preşedinte USR, pot fi consideraţi de pe acum candidaţi la preşedinţia României.

Desigur toţi fără şanse reale, dar prin înscrierea lor în cursa prezidenţială îşi fac cunoscut partidul, iar în turul doi pot negocia pentru susţinerea unui candidat intrat în turul doi, evident de la PNL sau PSD.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu